Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΚΕΑ στη Μαδρίτη. Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, βρίσκεται στην Ισπανία ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και μιλήσαμε μαζί του για το Συνέδριο και τα θέματα που συζητούνται εκεί.
Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στο Συνέδριο του ΚΕΑ και τα βασικά θέματα συζήτησης;
Κεντρική θέση στο Κείμενο Θέσεων του 4ου Συνεδρίου καταλαμβάνει η στρατηγική του ΚΕΑ για τη συγκρότηση ενός πλατιού, πανευρωπαϊκού κοινωνικοπολιτικού ρεύματος αντίστασης, ανατροπής και εναλλακτικής προοπτικής για την Ευρώπη. Η υπόθεση της αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη μπαίνει σε νέες βάσεις μετά την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και κινημάτων αντίστασης την τελευταία τριετία, αλλά και την παρούσα ελπιδοφόρα ενίσχυση της Αριστεράς πανευρωπαϊκά. Ανοιχτό στοίχημα για το ΚΕΑ η διεύρυνση του πανευρωπαϊκού μετώπου με νέες αντινεοφιλελεύθερες, ριζοσπαστικές δυνάμεις που αναδύονται σε μια σειρά από χώρες, καθώς και το άπλωμα της απήχησης της Αριστεράς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, εκεί όπου τα προγράμματα λιτότητας και η ακραία φτώχεια αποτελούν καθεστώς πολύ πριν από την εφαρμογή των μνημονίων στον ευρωπαϊκό Νότο.
Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου τις επόμενες μέρες;
Οι πολιτικές διαδικασίες του Συνεδρίου κορυφώνονται, μετά τον διάλογο της Παρασκευής και του Σαββάτου, με τις διαδικασίες έγκρισης του Κειμένου Θέσεων και τη χάραξη των βασικών αξόνων για την Διακήρυξη του ΚΕΑ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η συγγραφή της οποίας θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συνεδρίου, το αμέσως επόμενο διάστημα. Την Κυριακή θα εκλεγούν και τα νέα όργανα του κόμματος (το νέο συλλογικό προεδρείο και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή), ενώ το σώμα θα ψηφίσει και επί της πρότασης κατάθεσης υποψηφιότητας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Ξεχωριστή στιγμή του Συνεδρίου η παρουσία αντιπροσωπείας του ΚΕΑ σε κοιμητήριο πεσόντων μαχητών των Διεθνών Ταξιαρχιών του ισπανικού εμφυλίου.
Τι σας ρωτάνε περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ οι σύνεδροι από άλλα ευρωπαϊκά κόμματα; Τι είδους συζήτηση γίνεται για την προτεινόμενη υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γνωρίζουν πολύ καλά τον κεντρικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από χώρες όπου τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα η Αριστερά ή όπου συγκροτούνται ενωτικά πολιτικά μέτωπα, ενδιαφέρονται να μάθουν για την πορεία μετεξέλιξης και ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, την υπέρβαση των παλιών ταυτοτήτων και το χτίσιμο της νέας ενότητας στο ενιαίο, πλέον, κόμμα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων συντρόφων βλέπει την υποψηφιότητα Τσίπρα ως ισχυρό πολιτικό συμβολισμό του νέου ρόλου της Αριστεράς, ως δύναμη ικανή να ενώσει τους λαούς, να διαμορφώσει κοινωνικές πλειοψηφίες και να συγκρουστεί με την κυρίαρχη, νεοφιλελεύθερη στρατηγική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.