Ξέσπασε στις ΗΠΑ ένα μεγάλο σκάνδαλο που είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό γιατί αφορά τα καλύτερα αμερικάνικα πανεπιστήμια που έχουν πρώτη θέση στη μεγάλη βιτρίνα με την οποία το σύστημα ακτινοβολεί και κυριαρχεί παγκοσμίως. Yale, Stanford, Harvard και μερικά άλλα που ανήκουν στην αφρόκρεμα, στην ομάδα Ivy League, αποτελούν διάσημα και ελκυστικά brand names, από τα οποία αποφοιτούν και οι μελλοντικοί πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών που κατ’ επιλογήν γίνονται δεκτοί ως φοιτητές χάρη στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική θέση που έχουν οι γονείς ή οι διασυνδέσεις τους στη χώρα τους.
Αυτού του είδους τα ρουσφέτια και οι διακρίσεις είναι θεμιτές στην Αμερική, αφού συνάδουν με την άσκηση της ηγεμονικής της πολιτικής στον κόσμο. Για δε τα παιδιά των ελίτ που είναι σκράπες, το σύστημα προβλέπει μικρά και μεγάλα παράθυρα, όπως τη δυνατότητα των υποψηφίων να γίνουν δεκτοί αν οι γονείς τους κάνουν μια σημαντική δωρεά στο πανεπιστήμιο, χρηματοδοτήσουν μια έδρα ή μια επιστημονική έρευνα, χτίσουν μια πτέρυγα της βιβλιοθήκης ή της φοιτητικής εστίας, αναλάβουν τη δαπάνη για υποτροφίες στους άριστους κ.ά.
Το σκάνδαλο πρόκυψε, γιατί δημοφιλείς και εύποροι γονείς, αντί να ακολουθήσουν μία από τις καθιερωμένες ως θεμιτές πρακτικές, έχωσαν μεγάλα ποσά σε ένα κύκλωμα που με πλάγιους και μη παραδεκτούς τρόπο εξασφάλιζε θέσεις στα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Με τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, το συγκεκριμένο κύκλωμα, που λειτουργούσε από το 2011, διοχέτευσε σε παράγοντες των περιώνυμων πανεπιστημίων πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια που έδωσαν οι πλούσιοι γονείς για να εξασφαλίσουν την εγγραφή των παιδιών τους στο Yale, το Stanford και σε άλλα πανεπιστήμια πρώτης κλάσης. Διώξεις έχουν ασκηθεί εναντίον γονιών που, πληρώνοντας αδρά, το κύκλωμα φρόντισε να έχουν τα παιδιά τους εκ των προτέρων τα θέματα των εξετάσεων ή να δώσουν κόλες που τις είχαν γράψει άλλοι.
Αλλά αυτό δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει το σύστημα με τα «καλύτερα» πανεπιστήμια, όπως επισημαίνει ο Bryan Caplan στο περιοδικό Time. Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Mason και συγγραφέας του βιβλίου «Το ζήτημα κατά της εκπαίδευσης», υποστηρίζει ότι το επίπεδο των σημερινών πανεπιστημίων είναι πολύ κατώτερο από το επίπεδο που είχαν στη δεκαετία του 1960 και οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για τη διαφώτιση και την επιμόρφωση των παιδιών τους, αλλά για το «στάτους» που προσδίδει το πανεπιστήμιο σε φοιτητές και γονείς καθώς «αποτελεί διαβατήριο για να κάνουν μεγάλες καριέρες και να ανήκουν στην υψηλή κοινωνία». Εξαπατούν, λοιπόν, στις εξετάσεις «για τα ισόβια προνόμια που διασφαλίζει το διεφθαρμένο πτυχίο».
Μην απορείτε, λοιπόν, πώς οι «εγκέφαλοι» που κατέστρεψαν την Ελλάδα, τύπου Αντώνη Σαμαρά, Γιωργάκη Παπανδρέου και Κυριάκου Μητσοτάκη, σπούδασαν σ’ αυτά τα παγκοσμίως γνωστά πανεπιστήμια! Παρέα ήταν με ανάλογα φυντάνια από την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική που υπάρχουν στις λίστες που φτιάχνουν οι αμερικάνικες υπηρεσίες με τους πιθανούς μελλοντικούς πολιτικούς ηγέτες που βαφτίζονται και διαπαιδαγωγούνται καταλλήλως στο Yale ή το Harvard για να υπογράφουν μνημόνια…
Ι. Κ.