Οι συλλήψεις, τα κέρδη των εταιριών και ο πολιτισμικός πλούτος. Η συμφωνία ACTA που έρχεται. ο νόμος HADOPI του Σαρκοζί αλλά και μια «διαφορετική» απόφαση ισπανικού δικαστηρίου.
Στις 10 Μαρτίου η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη έξι μελών του gamato.info, της μεγαλύτερης κοινότητας ανταλλαγής περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας (torrent και peer-to-peer) του ελληνόφωνου Διαδικτύου. Δηλαδή, είναι σαν να συνέλαβε κάποιον γιατί στο περίπτερό του άφησα το cd μου για να το δανειστούν οι φίλοι μου και εκείνοι μού άφησαν ως αντάλλαγμα ένα δανεικό βιβλίο. Η ποινικοποίηση μιας τέτοιας ανταλλαγής δείχνει τι τερατώδεις διαστάσεις έχει πάρει η καταπάτηση δικαιωμάτων.
Είναι άραγε τυχαίο που αυτή η σύλληψη έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες μετά από τον 7ο γύρο διαπραγματεύσεων της προτεινόμενης Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), της υπό σύνταξη συνθήκης περί «πνευματικών δικαιωμάτων»; Οι χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτές τις διαβουλεύσεις είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Ε.Ε. με όλο το βαρύ πυροβολικό (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισπανική προεδρία, κράτη-μέλη). Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, ΗΠΑ και από κοντά το… Μαρόκο, και τα όσα συζητούν επιδιώκουν να διατηρούνται σε βαθιά μυστικότητα. Η κυβέρνηση με τη σύλληψη αυτή δείχνει «καλό πρόσωπο», σπεύδοντας να εναρμονιστεί με τις διαβουλεύσεις, αλλά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εταιριών δισκογραφίας. Οι αντιδράσεις των φίλων του gamato.info όπως εκφράζονται στο Διαδίκτυο, αλλά και η άμεση αντίδραση των νέων που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, δείχνουν ότι η σύλληψη των διαχειριστών του gamato.info, οι οποίοι, σημειωτέον δεν αποκόμιζαν οικονομικό όφελος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ατιμωρησία που παρέχει η κυβέρνηση στους υπεύθυνους για τις πλείστες όσες πραγματικές οικονομικές απάτες, αλλά και στους κερδοσκόπους, τους οποίους σπεύδει να χρυσοπληρώσει στραγγαλίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ισότιμη ανταλλαγή είναι ο μόνος τρόπος απόλαυσης πολιτισμικού πλούτου που θα ήταν απαγορευμένος για την πλειονότητα, και ιδίως τους νέους, λόγω των υψηλών τιμών που επιβάλλουν οι εταιρίες στα προϊόντα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
M.N.
Διατάξεις της ACTA
Εξισώνονται οι ποινές για τους παραβάτες του copyright είτε αυτοί είχαν οικονομικό όφελος από την παραβίαση είτε όχι.
– Υποχρεώνονται οι πάροχοι σύνδεσης στο Διαδίκτυο να συμμετέχουν προληπτικά στην καταστολή της ανταλλαγής προστατευόμενων αρχείων και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών.
– Υποχρεώνονται οι χώρες να σκληρύνουν τις προβλεπόμενες ποινές επισείοντας ακόμα και φυλάκιση.
– Προλειαίνεται το έδαφος για κατασταλτικές πρακτικές όπως η μέθοδος three strikes και το φιλτράρισμα του διαδικτύου.
– Δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο η αντιγραφή φαρμάκων από φτωχές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν τις σχετικές πατέντες
(«Πειρατεία» από το smyrnaios.net)
Και ο διαβόητος νόμος Σαρκοζί
Ο νόμος HADOPI, αλλιώς νόμος Σαρκοζί για τα πνευματικά δικαιώματα, που ψηφίστηκε το 2009, δίνει το δικαίωμα για το λεγόμενο “Three Strikes“, που παρέχει σε μια ειδική ομάδα ανθρώπων, διορισμένη από την κυβέρνηση Σαρκοζί, τη δυνατότητα να διακόψει, χωρίς δικαστήριο ή ένταλμα από εισαγγελέα, τη σύνδεση στο Διαδίκτυο οποιουδήποτε χρήστη κατεβάσει τρεις φορές παράνομο περιεχόμενο. Το νομικό πρόβλημα είναι ότι για να έχει ο πάροχος (ISP) εικόνα του τι ακριβώς κατεβάζει ο κάθε χρήστης πρέπει να παραβιάσει την ιδιωτική γραμμή του χρήστη. Κάτι που παραβιάζει την ιδιωτικότητα του χρήστη και χρειάζεται ένταλμα εισαγγελέα για να γίνει, πράγμα αδύνατο για χιλιάδες συνδέσεις.
Νόμιμα τα P2P δίκτυα και η ανταλλαγή αρχείων στην Ισπανία
Απόφαση ισπανικού δικαστηρίου 18/3: “Τα P2P δίκτυα δεν είναι παρά απλοί αγωγοί μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χρηστών και σε αυτή τη βάση δεν αποτελούν τρόπο καταστρατήγησης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων” αναφέρει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα προς τις εταιρείες οι οποίες ζητούν το κλείσιμο τέτοιων δικτύων και τυην καταδίκη των διαχειριστών τους