Του Όμηρου Ταχμαζίδη
Με την παρουσία μεγάλου αριθμού πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου, η αποκάλυψη του οδοδείκτη με το όνομα του δολοφονημένου αγωνιστή της αντίστασης και βουλευτή της προδικτατορικής ΕΔΑ, Γιώργου Τσαρουχά.
Το αίτημα να αφιερωθεί μια οδός της Θεσσαλονίκης στο όνομα του «Αγίου της Αριστεράς», όπως τον απoκάλεσε ο κύριος ομιλητής της σεμνής εκδήλωσης, δημοσιογράφος Σπ. Κουζινόπουλος, διατυπώθηκε για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια, από το δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Κουράκη, αλλά η υπερσυντηρητική διοίκηση του δήμου της Θεσσαλονίκης δεν το έκανε δεκτό. Τελικώς, υπό τις διαρκείς πιέσεις των δημοτικών συμβούλων της Αριστεράς, η δημοτική αρχή αποδέχτηκε το αίτημα και ορίστηκε μια οδός στην περιοχή Χαριλάου, η οποία θα φέρει στο εξής το όνομα του «ήρωα και μάρτυρα» -σύμφωνα με τον Σπ. Κουζινόπουλος- του αγώνα κατά της χούντας Γιώργου Τσαρουχά.
Ο Ανδρέας Κουράκης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «δεν αποδεχόμαστε την ιστορική λήθη που πάνε να μας επιβάλλουν».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο δικηγόρος Κώστας Κρομίδης, ο οποίος ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής το 1979 στην εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Γ. Τσαρουχά. Στη δίκη αυτή καταδικάστηκαν τέσσερις στρατηγοί του στρατού και της αστυνομίας. Ο Κ. Κρομίδης ανέφερε ότι η ΚΥΠ αρνιόταν να δώσει τη σορό του νεκρού στην οικογένειά του, λόγω της βάναυσης κακοποίησης που υπέστη ο δολοφονημένος.
Από την πλευρά της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας χαιρέτισε ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον δολοφονημένο «δάσκαλο στους αγώνες».
Ο Γιώργος Τσαρουχάς (έτος γεννήσεως 1912) εντάχθηκε στο Μεσοπόλεμο στις γραμμές της ΟΚΝΕ, συμμετείχε στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, ενώ την περίοδο της Κατοχής διετέλεσε γραμματέας του ΕΑΜ Αν. Μακεδονίας. Αργότερα εξορίστηκε στη Γυάρο και τον Άη Στράτη. Το 1961 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ το 1963 έγινε και αυτός στόχος των παρακρατικών της Θεσσαλονίκης στα γνωστά γεγονότα, που οδήγησαν στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Μετά τη συνταγματική εκτροπή, ο Γ. Τσαρουχάς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης έως την ημέρα της σύλληψής του. Σύμφωνα με τον Σπύρο Κουζινόπουλο «η ονοματοδοσία της συγκεκριμένης οδού επαναφέρει στην επικαιρότητα ξεχασμένες λέξεις, όπως αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια…».