Αναβλήθηκε η δίκη για τους απολυμένους, μεγάλη και μαχητική η συγκέντρωση στο Ηράκλειο. Του Μάριου Διονέλλη
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε τη Δευτέρα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου για την υπόθεση των απολυμένων της ΕΡΤ. Στην Κρήτη εκδικάστηκε η πρώτη προσφυγή των εργαζομένων κατά της διοίκησης της ΕΡΤ, με την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου να ζητά το συσχετισμό της υπόθεσης με την έκδοση οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ισχυρισμός που δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο.
Συγκεκριμένα το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της δικηγόρου του, δήλωσε ανέτοιμο για την εκδίκαση της υπόθεσης των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΑ Ηρακλείου και του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτης, καθώς επικαλέστηκε αδυναμία πρόσβασης στους φακέλους των εργαζομένων που βρίσκονταν στο υπό κατάληψη Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο, στη διαδικασία της σύντομης ακρόασης η δικηγόρος Μ. Παπαδάκη επιχείρησε να συνδέσει το εργασιακό θέμα των απολυμένων με την αναμονή για την οριστική απόφαση του ΣτΕ, ως προς το κλείσιμο της ΕΡΤ, σε μια προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο και να κωλυσιεργήσει. Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η αποδοχή της συσχέτισης αυτής θα μπορούσε να καθυστερήσει την υπόθεση μέχρι και δύο χρόνια και ενώ εδώ και πέντε μήνες οι εργαζόμενοι παραμένουν παρανόμως απολυμένοι και χωρίς αποζημίωση…
Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή αλλά μόνο ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την αδυναμία πρόσβασης στους φακέλους των εργαζομένων. Έδωσε χρόνο αναβολής μόλις για 15 ημέρες ορίζοντας την επανάληψη της δίκης τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. Για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση έκανε λόγο ο εργατολόγος Τάσος Πετρόπουλος, που υπερασπίζεται τους απολυμένους του Ηρακλείου: «Είναι σαφές ότι το δικαστήριο θέλει να δικάσει και να μην επιτρέψει τη φυγομαχία του Δημοσίου. Είναι ίσως η μοναδική φορά που δίνεται τόσο σύντομη αναβολή σε τακτική δίκη και αυτό λέει πολλά», αναφέρει στον Δρόμο.
Για προσπάθεια «φυγομαχίας» της κυβέρνησης έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, που βρέθηκε στο Ηράκλειο επικεφαλής αντιπροσωπειών από όλες τις Ενώσεις Συντακτών της χώρας. «Προσπαθούν να ροκανίσουν το χρόνο. Σε δύο εβδομάδες θα είμαστε και πάλι στο Ηράκλειο, ακόμα περισσότεροι, για να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας», τονίζει ο ίδιος.
Για «κυβέρνηση που δεν αξίζει ούτε ως διάδικος» έκαναν λόγο οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη, περνώντας από τα μικρόφωνα της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από τον πεζόδρομο έξω από τα δικαστήρια του Ηρακλείου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπρόσωποι σωματείων, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, των νοσοκομειακών γιατρών, της τοπικής ΕΛΜΕ και πλήθος κόσμου, που ανανέωσε το ραντεβού για τις 2 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζουν τον αγώνα
Την εκλογή συντονιστικού οργάνου το οποίο θα κληθεί να δρομολογήσει την συνέχιση του αγώνα μετά και την απώλεια του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής αποφάσισαν με συνελεύσεις τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Στόχος είναι να κρατηθεί ζωντανή η φωνή της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 αλλά και των 12 περιφερειακών σταθμών οι οποίοι εξακολουθούν και εκπέμπουν κανονικά το πρόγραμμά τους. Η γενική πρόταση αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει η με κάθε δυνατό τρόπο ενίσχυση του προγράμματος στην επαρχία, είτε με έμψυχο δυναμικό (εργαζόμενοι που θα μπορέσουν να συνδράμουν μετακομίζοντας στην επαρχία) είτε με παραγωγή προγράμματος από την Αθήνα το οποίο θα στέλνεται στους περιφερειακούς σταθμούς. Η συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου θα προκύψει μέσω εκλογών, με ανοιχτές, ελεύθερες υποψηφιότητες από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.