Σινιάλα ενός κόσμου που ανατέλλει. Του Ζαχαρία Ρουστάνη
Ένας καινούργιος κόσμος, αμιγώς ανθρωποκεντρικός αυτή τη φορά, φαίνεται να ξεπηδά μέσα από τα χαλάσματα της μνημονιακής λαίλαπας. Η αλληλεγγύη ως τρόπος και αποτέλεσμα μαζί, ως ιδεολογική επιλογή αλλά και «φυσικό» και «εύλογο» πλέγμα κοινωνικών δομών και δράσεων, προβάλλει σαν το μοναδικό αντίσωμα στην ανθρωπιστική κρίση και στο πνεύμα της ανθρωποφαγίας που διέσπειραν οι πρωταγωνιστές της συμφοράς.
Εκατοντάδες συλλογικότητες, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα και σε μεγάλο βαθμό δικτυωμένες μεταξύ τους, επινοούν και οργανώνουν τρόπους διάσωσης και διάδοσης του κοινωνικού αγαθού. Εξασφαλίζουν και αναδιανέμουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, οργανώνουν κοινωνικά ιατρεία, μαθήματα, χώρους ψυχαγωγίας και καταλύματα, δίχως συχνά τη μεσολάβηση του χρήματος, προγραμματίζουν δράσεις και παρεμβάσεις, στήνουν γερά αναχώματα στην εξαθλίωση, την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη.
Αυτόν τον κόσμο που τα κυρίαρχα ΜΜΕ αρνούνται επίμονα να προβάλουν, προτιμώντας αποκλειστικά τους «επίσημους φορείς» οι οποίοι «με το ένα χέρι μοιράζουν ελεημοσύνες και με το άλλο αγιογραφούν τις δυνάμεις που λεηλατούν τις ζωές μας», προσπαθεί να αναδείξει η Αλληλεγγύη για Όλους, μέσω του Ημερολογίου 2014 Κλικ στην Αλληλεγγύη, που εξέδωσε σε 30.000 αντίτυπα και τα μοίρασε στα ίδια τα στέκια και τις δομές προκειμένου να στηριχθεί κάπως και οικονομικά ο αγώνας τους.
Η αξία, ωστόσο, ενός τέτοιου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε «ένα σώμα» από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στέκια λαϊκών συνελεύσεων και δομές αλληλεγγύης, στιγμιότυπα αυτής της «τρυφερότητας των λαών», για την οποία –αν μη τι άλλο– θα μπορούν στο μέλλον να αισθάνονται περήφανες κάποιες από τις παρούσες γενιές, οι χιλιάδες εθελοντές και ακτιβιστές αυτών των δράσεων.
«Βουτάμε με αισιοδοξία σε βαθιά νερά»
Περισσότεροι από είκοσι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς στην πρόσκληση της Αλληλεγγύης για Όλους προκειμένου να αποτυπωθεί αυτό το πολύμορφο κίνημα. Η Μυρτώ Μπολώτα, που δούλεψε με αληθινό μεράκι για την υλοποίηση του εγχειρήματος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στον ελάχιστο χώρο αυτού του ημερολογίου θελήσαμε να δώσουμε ένα δείγμα αυτού του κόσμου. Στόχος μας είναι να γίνει περισσότερο ορατός. Για πολλούς λόγους. Γιατί όλοι έχουμε απόλυτη ανάγκη την ελπίδα… Γιατί δουλεύοντας αποτελεσματικά όλοι μαζί, γινόμαστε πιο δυνατοί. Και αυτήν ακριβώς τη δύναμη φοβούνται οι κυρίαρχοι. Συκοφαντούν, λοιδορούν, μας βάζουν χίλια δυο εμπόδια, μας επιτίθενται και μας… αντιγράφουν. Εμείς συνεχίζουμε… Οργανωνόμαστε καλύτερα, πληθαίνουμε τις δομές μας, επεξεργαζόμαστε ευφάνταστες λύσεις, βουτάμε με αισιοδοξία σε βαθιά νερά. Συμβάλλοντας στον κοινό μας αγώνα, οργανώνουμε και μια φωτογραφική έκθεση –από την καινούργια χρονιά– με το σύνολο του υλικού που συγκεντρώθηκε από τριάντα και πλέον δομές. Η έκθεση αυτή θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό».