Πώς συνεχίζεται η φορολογική επιδρομή τον Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος του 2017

Του Παύλου Δερμενάκη

 

Ο πρωθυπουργός, σε διαρκή ονείρωξη προκειμένου να συντηρεί το επικοινωνιακό παιγνίδι, βλέπει επενδύσεις και στο βάθος ανάπτυξη, την οποία βέβαια είχε εξαγγείλει ότι ζούσαμε ήδη από την περσινή ΔΕΘ… Από τις φαντασιώσεις του πρωθυπουργού για επιτυχίες μέχρι τον διαρκή «Γολγοθά» του λαού, η απόσταση είναι χαώδης. Κάπως έτσι, μπαίνουμε στον όγδοο Σεπτέμβρη από την έναρξη των μνημονίων, με διάφορων ειδών «ραβασάκια» να έρχονται για εξόφληση στην εφορία και όχι μόνο.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα συγκριτικά με πέρσι, για να βγουν οι κυβερνητικοί λογαριασμοί. Οι προβλέψεις για τον ΕΝΦΙΑ («περσινά ξινά σταφύλια» οι υποσχέσεις για κατάργησή του, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη…) είναι διατήρηση επ’ αόριστον αλλά με αλλαγές τέτοιες που να διατηρούν ακέραιο το ποσό που εισπράττει το κράτος.

Ο λόγος της αλλαγής συντελεστών είναι η τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Καθώς βρισκόμαστε στο παράδοξο οι αντικειμενικές αξίες να είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές, μετά από απόφαση του ΣτΕ, αλλά και απαίτηση των δανειστών για «ομαλοποίηση της λειτουργίας του συστήματος» (βλέπε πλειστηριασμούς), η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Όμως, αυτή η μείωση δεν πρέπει να θίξει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, θα αυξηθούν οι συντελεστές ώστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε στο κράτος ενοίκιο για το σπίτι που χρωστάμε στις τράπεζες…

Ακόμα όμως και αυτή η μείωση των αντικειμενικών αξιών, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων φιάσκο. Εκεί που υποχρεώθηκε το κράτος να τις μειώσει με δικαστική απόφαση (ακριβές περιοχές Αθήνας), η μείωση ήταν μηδαμινή (-12%) όταν είναι γνωστό ότι οι πραγματικές αξίες έχουν υποχωρήσει πολύ περισσότερο. Ακόμα και αυτή τη μικρή σχεδιαζόμενη υποχώρηση, θα την πληρώσουν και πάλι οι αδύναμοι. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση σχεδιάζει μικρή μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα (10-15% όταν οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει γύρω στο 50%) και αύξηση στην περιφέρεια, για να μην χάσει φορολογικά έσοδα ούτε από τις όποιες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο λογαριασμός του 2017 συμπληρώνεται από την καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος. Σε όσους οφείλει επιστροφή, η κυβέρνηση παρακρατεί τα ποσά των φόρων. Όσων τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά στην περίοδο Ιουνίου, ένα μεγάλο μέρος δεν πλήρωσε, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ οι οφειλές προς το δημόσιο (συνολικά 96 δισ.), είτε πλήρωσε τη δόση με πιστωτική κάρτα. Το 20% των φόρων «εξοφλείται» πλέον με πιστωτική κάρτα, μετατρέποντας έτσι το χρέος στην εφορία σε τραπεζικό χρέος.

Η εφορία, όμως, «δείχνει τα δόντια» της και στους πλέον αδύναμους, αφού διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμόζονται πλέον και για οφειλές κάτω από 500 ευρώ! Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο 3,8 εκ. φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Από αυτούς, για 1,6 εκ. υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ για 1 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα έχει ήδη κινηθεί διαδικασία κατασχέσεων. Κερασάκι στην τούρτα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν αυτές τις μέρες. Στόχος, ο εκπλειστηριασμός 5.000 ακινήτων έως το τέλος του 2017, ώστε η λαϊκή περιουσία να περάσει στα χέρια κάθε λογής «κορακιών».

Αυτά προς το παρόν και ενώ αναμένεται ψήφιση νόμων που φέρνουν νέα δεινά, αφού έχουμε την τρίτη αξιολόγηση και ακολουθούν μια-δυο ακόμα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!