Οι παθογένειες του άθλιου ελληνικού πολιτικού συστήματος της οικογενειοκρατίας, της εξάρτησης από πολλούς και πολλά…. και κυρίως του υπόσχομαι για να κάνω ακριβώς τα αντίθετα, έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες με τα έργα του Μητσοτάκη. Το κάνει όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής του αλλά τις τελευταίες μέρες έχει σπάσει όλα τα «ρεκόρ» στην προσπάθειά του να γλύφει, σήμερα ως κυβέρνηση ανυποληψίας, εκεί που έφτυνε μετά βδελυγμίας ως αντιπολίτευση ετοιμαζόμενος να κυβερνήσει. Το αντικείμενο της «κωλοτούμπας» είναι τα υπερπλεονάσματα και τα επιδοματάκια. Όλα είναι πλέον θεμιτά σε άκρατο βαθμό, αρκεί να σταματήσουν την δημοσκοπική κατρακύλα. Σε αυτό το πλαίσιο μεγαλοποιούν ότι εξαγγέλλουν και ταυτόχρονα φροντίζουν με ιδιωτικές επικοινωνίες για υποσχέσεις επίλυσης αιτημάτων χρόνιων προβλημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τα υπερπλεονάσματα, που τα θεωρούσε καταστροφή για την οικονομία, και κατάγγελνε την επιδοματική πολιτική που τη χαρακτήριζε ανούσια αφού δεν έλυνε προβλήματα αλλά γινόταν για τη συντήρηση της εκλογικής πελατείας, όπως έλεγε. Όμως εδώ και τρία χρόνια ως κυβέρνηση, αφού τελείωσε η έκτακτη διαδικασία με τον κορωνοϊό, φροντίζει να κάνει ακριβώς αυτά που είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση. Μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα και επαίρεται γι’ αυτά, τα θεωρεί μεγάλα επιτεύγματα. Τόση είναι η αξιοπιστία του ανθρώπου, του πολιτικού, του πολιτικού χώρου που κυβερνά αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος με κυβερνητικό προσανατολισμό ή/και θητεία αφού όλοι τις ίδιες αθλιότητες έκαναν πράξη, ειδικά στη μνημονιακή περίοδο. Και κάθε φορά ο «νέος» αναδεικνύεται χειρότερος από όλους τους προηγούμενους ξεπερνώντας τα άθλια έργα τους.

Στην παρούσα περίοδο, καθώς οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο είναι πολλές και τα όποια υπάρχοντα «αποθεματικά» δεν επαρκούν και για κάποιες λαϊκές παροχές στην προσεχή ΔΕΘ, για να έχουν κάτι να λένε, προσπαθούν να βρουν τρόπους να «αυγατίσουν» το καλάθι της υποσχεσιολογίας και των βοηθημάτων με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας. Η «εφεύρεση» των τελευταίων ημερών είναι η «ρήτρα διαφυγής». Με αυτή και τα λοιπά τεχνάσματα του Πιερρακάκη αυτή τη φορά ως αρμόδιου υπουργού οικονομικών ετοιμάζονται για «παροχές» που ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσουν δημοσκοπικά καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες απέτυχαν και μάλιστα οικτρά. Όμως ο λαός στη συνείδησή του τους έχει καταδικάσει ως κυβέρνηση και ότι κάνουν το τελευταίο διάστημα δεν αλλάζει την κατάσταση γι’ αυτούς.

Τι είναι η ρήτρα διαφυγής

Η πολεμοκάπηλη διοίκηση της ΕΕ, όπως εκφράζεται από όλα τα όργανά της, αποφάσισε την στρατικοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση που βαθαίνει. Τον Μάρτιο 2025 ενέκρινε το «ReArm», ένα τεράστιο πρόγραμμα στρατιωτικών – εξοπλιστικών δαπανών ύψους κατ’ αρχήν 800 δισ. ευρώ για περίοδο τεσσάρων ετών 2025-2028 (δείτε σχετικά άρθρα στις 22 και 29 Μαρτίου 2025 στο Δρόμο). Δεδομένου ότι τους εξοπλισμούς θα τους πραγματοποιήσουν τα επιμέρους κράτη μέλη αποφάσισαν παράλληλα να χαλαρώσουν, αλλά μόνο για το θέμα των εξοπλισμών, τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια στα κράτη να αυξήσουν τις σχετικές δαπάνες. Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες ελέγχου για την αύξηση γενικά των δαπανών και ειδικότερα των κοινωνικών δαπανών που ορίζονται με συγκεκριμένες παραμέτρους, απόλυτα ελεγχόμενες από το διευθυντήριο της ΕΕ.

Η ρήτρα διαφυγής προβλέπει την εξαίρεση της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών κατά την περίοδο 2025-2028 από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι κανόνες αυτοί διατηρούνται – εφαρμόζονται απαρέγκλιτα σε όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και επιβάλλουν τους προβλεπόμενους «κόφτες». Τεχνικά η ρήτρα διαφυγής προβλέπει την εξαίρεση, από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, των αμυντικών δαπανών που υπερβαίνουν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα τα επίπεδα του έτους βάσης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η αναίσθητη στις λαϊκές ανάγκες ΕΕ έγινε ξαφνικά το 2025 ευαίσθητη σε αμυντικά θέματα. Η στάση της είναι απόλυτα υποκριτική και είναι σαφές ότι υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα που υπαγορεύονται από τη λογικής της «Γερμανικής Ευρώπης» αρκεί να λάβουμε υπόψη μόνο αυτά που μας αφορούν άμεσα ως Ελλάδα όπως:  1) Έχει κάνει «γαργάρα» το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει μεγάλο μέρος άλλης χώρας μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, 2) Κάνει τα «στραβά μάτια» στις στρατιωτικές απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας προς άλλο μέλος της ΕΕ, τη Χώρα μας 3) Ακόμα και στην πιο δύσκολη περίοδο των μνημονίων πίεσε μέχρι πλήρους εξόντωσης τον Ελληνικό Λαό στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική και αρνήθηκε ρητά και κατηγορηματικά  την ελάφρυνση των μέτρων που επέβαλε για το θέμα των αμυντικών δαπανών.  Αυτοί λοιπόν οι υποκριτές, που εξόντωσαν κόσμο και την ελληνική οικονομία με τα μνημόνια που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα με ορίζοντα πολλών δεκαετιών ακόμα, έγινα ξαφνικά «ανοιχτοχέρηδες» για όλους και την Ελλάδα, αλλά μόνο για τις στρατιωτικές δαπάνες που ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα που αυτοί εισηγήθηκαν και επέβαλαν  για να σώσουν τις οικονομίες συγκεκριμένων κρατών και να  δημιουργήσουν ένα κλίμα φοβίας σε όλη την ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Ήδη 16 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν υποβάλλει γραπτό αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής σε εθνικό επίπεδο από το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για την εφαρμογή του σχεδίου ReArm Europe. Η Ελλάδα ήταν η 3η χώρα που κατέθεσε το αίτημα. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι προηγήθηκαν κατά σειρά η Γερμανία, η γνωστή ακραιφνής υποστηρικτής της αυστηρότητας των δημοσιονομικών κανόνων τα προηγούμενα χρόνια πριν η κρίση «χτυπήσει την πόρτα της», και η Λετονία που πρωτοστατεί στην ευρωπαϊκή αντιρωσική υστερία.  Τα αποτελέσματα επί των αιτημάτων αυτών θα παρουσιαστούν τον προσεχή Ιούνιο.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έγκριση αυτού του αιτήματος; Ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξης των 500 εκ. ευρώ περίπου ετησίως, τα οποία υπολογίζει η κυβέρνηση να τα παρουσιάσει ως δυνατότητες για παροχές. Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν σταδιακά από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα του νέου προγράμματος εξοπλισμών που εγκρίθηκε πρόσφατα (Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικού Εξοπλισμού). Το νέο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2025-2036 και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026».

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της ρήτρας διαφυγής: α) δεν θα εξαιρεθούν δαπάνες το 2025 και β) το 2026 η εξαίρεση αφορά 500 εκ. ευρώ. Ανάλογα με την αύξηση των ελληνικών δαπανών θα είναι τα ποσά που θα εξαιρεθούν το 2027 και το 2028. Από εκεί και μετά θα ισχύσει ότι θα αποφασιστεί στη συνέχεια από την ΕΕ. Εάν διακοπεί η διαδικασία της ρήτρας διαφυγής τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα, καθώς έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αυξημένων δαπανών για περίοδο που φτάνει μέχρι το 2036. Σε μια τέτοια περίπτωση, μη συνέχισης της ρήτρας διαφυγής, ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα περίοδο αυστηρής λιτότητας που θα γίνει ακόμα πιο σκληρή καθώς από 2032 και μετά ξεκινούν και οι αυξημένες καταβολές για την αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων.  Συνεπώς η δημοσιονομική πίεση θα είναι πολύ μεγάλη.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για πολιτική επιβίωση

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον φιλικό της τύπο,  σχεδιάζει ένα πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει τις προετοιμασίες για ανακοινώσεις στη ΔΕΘ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης στην προσεχή ΔΕΘ είναι «η ανακοίνωση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροελαφρύνσεων ή και φοροαπαλλαγών, με έμφαση την ενίσχυση του εισοδήματος, με έμμεσο, αλλά πολύ ουσιαστικό τρόπο, της μεσαίας τάξης, άρα και των ελεύθερων επαγγελματιών».  Η προσφυγή στη διαδικασία της ρήτρας διαφυγής οδηγεί σε αποδέσμευση ενός ποσού της τάξης των 500 εκ. ευρώ για το 2026 υπό τη μορφή παροχών. Στο ποσό αυτό αναζητούνται τα υπόλοιπα που θα προστεθούν ώστε να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ και να φτάσει στα 2. Ήδη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μίλησε για 1,5 δις. μέτρα τουλάχιστον. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι δημοσιονομικοί κανόνες φαίνεται να υπάρχει ένα περιθώριο της τάξης των 900 εκ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα του 2024 και σε αυτό αναμένεται να ενσωματωθεί ένα ακόμα ποσό σύμφωνα με τις προσδοκίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2025. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο 2025 έναντι αρχικού στόχου για έλλειμμα 616 εκ. ευρώ υπάρχει υπερπλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ που οφείλεται σε υποεκτέλεση – περικοπές δαπανών  2,2 δισ. και υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,8 και τα υπόλοιπα 0,5 δισ. προέρχονται από μη φορολογικά έσοδα. Επειδή αυτά τα νούμερα δεν είναι κάτι νέο αλλά το ίδιο συνέβη και το 2024 φαίνεται ότι η φορολογική αφαίμαξη του λαού και η προσπάθεια μείωσης των δαπανών συνεχίζουν να αποδίδουν για την κυβέρνηση. Στόχος ένα ανάλογο αποτέλεσμα μέχρι τον Αύγουστο ώστε να συμπληρωθεί το πακέτο παροχών της ΔΕΘ και να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Συνεπώς η κυβέρνηση κινείται στην ίδια λογική. Φοροληστεία σε βάρος του λαού και περικοπή δαπανών για να δημιουργήσει απόθεμα και να ανακοινώσει «παροχές». Βέβαια όλες οι παροχές της μέχρι σήμερα κινούνται στη λογική «φάτε μάτια ψάρια» αφού εμφανίζονται «πιασάρικες» προπαγανδιστικά και στην πράξη αφορούν πολύ λιγότερους από το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται η παροχή. Όσοι δε την παίρνουν τελικά την παροχή «μπαλώνουν μια τρύπα» χωρίς να λύσουν κάποιο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα.

Συνεπώς η λογική σου παίρνω πλεόνασμα  11,4 δισ. ευρώ όπως έγινε το 2024 και σου επιστρέφω 0,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται σε όλο το μεγαλείο της σε βάρος του λαού, τώρα και με την αξιοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!