Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τερματισμό των διαθεσιμοτήτων.
Επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την ύπαρξη υπεράριθμου προσωπικού η διοίκηση της Φίλκεραμ-Johnson τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών, ενώ πλέον εφαρμόζεται το μέτρο των διαθεσιμοτήτων.
Oι 250 εναπομείναντες εργαζόμενοι της εταιρίας δομικών υλικών ξεκίνησαν 24ωρες και 48ωρες κυλιόμενες απεργίες από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς ήδη βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, λόγω της συρρίκνωσης στις αποδοχές τους. Έπειτα από έναν μήνα κινητοποιήσεων έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα και θα παγώσουν οι απολύσεις, χωρίς όμως να αρθούν οι διαθεσιμότητες.
Η διοίκηση της επιχείρησης από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009 προχώρησε σε απολύσεις 70 εργαζόμενων και από το φετινό Ιανουάριο σε διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού -15 εργαζόμενοι ανά δεκαπενθήμερο-, μείωση παραγωγής και κλείσιμο μονάδων, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2010 άφησε και απλήρωτο το προσωπικό για σχεδόν δύο μήνες. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων κ. Κουθούρης, «οι δύο μήνες δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία που υπάρχουν σε άλλες βιομηχανίες. Εμείς όμως αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να περάσει η διοίκηση τέτοια μέτρα. Συνολικά κάναμε 13 ημέρες απεργία, κλείσαμε τις μονάδες, τις αποθήκες και παρέλυσε η επιχείρηση. Μόνο τότε ταρακουνήθηκαν».
Οι εργαζόμενοι πλέον διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τον τερματισμό των διαθεσιμοτήτων και ζητούν συνάντηση με τη διοίκηση του εργοστασίου, ώστε να ενημερωθούν για την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Κουθούρης δηλώνει στο Δρόμο ότι «οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για δεύτερο γύρο κινητοποιήσεων, μέχρι να δικαιωθούν οριστικά και να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους».
Ο όμιλος της Φίλκεραμ-Johnson, λίγα μόλις χρόνια πριν φτάσει στη σημερινή οικονομική κατάσταση είχε ξεκινήσει ένα «μακρόπνοο» -σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της εταιρίας- αναπτυξιακό σχέδιο. Τον Οκτώβριο του 2008 είχε εγκαινιάσει νέα μονάδα παραγωγής κεραμικών πλακιδίων, κόστους 6 εκατ. ευρώ, και τότε απασχολούσε 340 άτομα, με τα προϊόντα του να διατίθενται σε 20 χώρες. Αντίστοιχο άνοιγμα ο όμιλος είχε κάνει και το 2006, όταν προχώρησε στην κατασκευή μονάδας περιορισμένης παραγωγής, το κόστος της οποίας καλύφθηκε τότε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, το 2007 η Φίλκεραμ-Johnson είχε φτάσει να έχει τζίρο 55 εκατ. ευρώ, παρόλο που από το 1998 δεν έχει παρουσιάσει θετικό ισολογισμό.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους βλέπουν ότι τα προϊόντα που παράγονται διοχετεύονται γρήγορα στην αγορά και εξάγονται και ζητούν από την εταιρία να τους ενημερώσει για τον προγραμματισμό της επιχείρησης, πιστεύοντας ότι η Φίλκεραμ μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί.
Πλέον η διοίκηση της επιχείρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην κατεύθυνση της σύναψης δανείου και παράλληλα προωθεί προς αξιοποίηση το ακίνητο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένες οι παραγωγικές εγκαταστάσεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική εξέλιξη.