Συμβαίνει συχνά οι διοργανωτές μιας εκδήλωσης να την θεωρούν επιτυχημένη, ακόμα και «να ευλογούν τα γένια τους» εύκολα για τις δραστηριότητες που οργανώνουν. Μπορεί να έχουμε υποπέσει κι εμείς άλλες φορές σε αυτό το παράπτωμα, δεν πρόκειται όμως για τη συγκεκριμένη περίπτωση…
Η εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Δρόμος την Τετάρτη 13 Ιουνίου δεν ήταν επιτυχημένη απλώς γιατί συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον και κόσμο (κάπου δυο εκατοντάδες άνθρωποι την παρακολούθησαν). Συμμετέχοντας κανείς στη συζήτηση, αλλά και διαβάζοντας τις εισηγήσεις που δημοσιεύει σήμερα ο Δρόμος, διαπιστώνει ότι δεν επρόκειτο για «μια από τα ίδια». Πάνω σε ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα της εποχής μας, αυτό που σήμερα ονομάζουν «εθνολαϊκισμό» σε Ελλάδα και Ευρώπη, και σε όσα το συνοδεύουν, αναπτύχθηκε ένας πραγματικά πλούσιος και βαθύς προβληματισμός.
Διαβάζοντας κανείς τις εισηγήσεις, θα δει ότι οι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα από πολλές και διαφορετικές πλευρές, αποφεύγοντας τα στερεότυπα που συχνά κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο. Η συζήτηση στράφηκε κυρίως γύρω από την σημερινή φάση της παγκοσμιοποίησης, τις ετερόκλητες αντιστάσεις που αυτή συναντά, το ιδεολογικό πεδίο που αποτελεί το φόντο της μεγάλης παγκόσμιας αντιπαράθεσης, τον ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό δογματισμό, αλλά και τις ελλαδικές ιδιαιτερότητες. Το Μακεδονικό δεν θα μπορούσε παρά να απασχολήσει επίσης τους ομιλητές, αλλά και όσους παρενέβησαν στη συζήτηση, κάτι που τα γεγονότα των ημερών επέβαλαν.
Ακόμα, θεωρούμε απαραίτητη μια αναφορά στον φιλόξενο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Θησείο, που δίνει μια διαφορετική αύρα στις δραστηριότητες για τις οποίες ευγενικά παραχωρείται.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Ρούντι Ρινάλντι, ενώ μίλησαν οι Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος-συγγραφέας, Στάθης Σταυρόπουλος, σκιτσογράφος και Κώστας Δημητριάδης εκ μέρους της εφημερίδας Δρόμος.
Οι τρεις ομιλίες παρουσιάζονται εδώ σε συντομευμένη μορφή. Υπεύθυνη για αυτή την παρουσίαση, όπως και για τους τίτλους που έχουν τοποθετηθεί, είναι η εφημερίδα.
Η ελπίδα βρίσκεται έξω από την «κανονικότητα» της παγκοσμιοποίησης | Κώστας Δημητριάδης
Εθνολαϊκισμός οτιδήποτε αμφισβητεί τον ευρωδεσποτισμό | Δημήτρης Μπελαντής