Με υπερηφάνεια παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας το σχέδιό του να πατάξει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, μια και τα ευρώ που δεν έχουν φτάσει από τους εργοδότες στα Ταμεία, προσεγγίζουν πλέον το 1 δισ.

Το σχέδιο και τα σχετικά μέτρα που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ενόψει της συνάντησης που επρόκειτο να έχει με την τρόικα την επομένη, θα αποδώσει, λέει, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες που βλέπουν οι τροϊκανοί.
Προς το παρόν, πάντως, τα εκατοντάδες εκατομμύρια δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται είναι ένα ακόμη βήμα για την κατάργηση της ασφάλισης. Διότι πίσω από τη «φιλότιμη» προσπάθεια του υπουργού φαίνεται να επανέρχεται η συνευθύνη του εργαζομένου του οποίου ο εργοδότης δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Είναι ένα θέμα που πολλάκις τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει, καθώς η μη καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες έσπρωχνε πολλά Ταμεία (π.χ. ΤΑΙΣΥΤ) να μην θεωρούν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων τους. Κι έτσι, αντί να κυνηγήσουν τον εργοδότη απευθείας, επινόησαν τη μετατροπή του εργαζόμενου σε… πολιορκητικό κριό.
Αυτό μέχρι τώρα δεν γινόταν με επίσημη κάλυψη της πολιτείας. Ε, λοιπόν, ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε να δώσει την κάλυψή του και να γενικεύσει αυτή την πρακτική. Τι ανακοίνωσε τη Δευτέρα; Ότι θα διασταυρώνονται μηχανογραφικά οι υποβληθείσες μηνιαίες εισφορές σε σχέση με τις καταβληθείσες και αν διαπιστωθεί υστέρηση των καταβληθεισών θα αποστέλλεται στον οφειλέτη Πράξη Επιβολής Εισφορών. Όσοι δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν θα μπορούν να υποβάλουν μέσω Διαδικτύου τη μηνιαία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του επόμενου μήνα. Θα μπορούν να την υποβάλουν «με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους». Το ίδιο θα παθαίνουν και οι οφειλέτες προγενέστερων χρονικών περιόδων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο τέλος αυτής της φαεινής, αν ο εργοδότης δεν πληρώσει, δεν υποβάλει ΑΠΔ. Αν, όμως, δεν υποβάλει ΑΠΔ, πώς θα έχει ασφαλιστική κάλυψη ο εργαζόμενος; Αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίζει το υπουργείο, στο βαθμό τουλάχιστον που δεν δεσμεύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν θα χάσει την κάλυψη από το Ταμείο του. Πώς όμως να δεσμευτεί; Αφού κάλυψη από το Ταμείο σημαίνει ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Κι αν αυτές δεν τις καταβάλλει ο εργοδότης που έχει ξεχάσει τι θα πει να αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να τις βάλει το κράτος. Ως γνωστόν, όμως, «λεφτά δεν υπάρχουν», η χρηματοδότηση στα Ταμεία μειώνεται και το κράτος κάνει κάθε προσπάθεια να μαζέψει ό,τι υπόλοιπο έχει μπας και φανεί το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει υποσχεθεί στην τρόικα. Και τελικά θα φτάσουμε, δίπλα στους ανασφάλιστους αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν να πληρώσουν εισφορές, και δίπλα στους ανασφάλιστους ανέργους, να έχουμε και όσους νομίμως εργάζονται μεν, αλλά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Και το εκατομμύριο των ανασφάλιστων θα αυξάνεται…

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!