Ένα ντοκιμαντέρ για την περυσινή υπόθεση των οροθετικών γυναικών
Τα Ερείπια, της Ζωής Μαυρουδή, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική υπόθεση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν καταναγκαστικούς ελέγχους για HIV (μαζί με εκατοντάδες άλλες), προφυλακίστηκαν για κακούργημα και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Ο Δρόμος παραβρέθηκε στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ για τους εκπροσώπους του Τύπου, όπως και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Όπως ανέφερε η διεθνώς καταξιωμένη σκηνοθέτις τού ντοκιμαντέρ, Ζωή Μαυρουδή, «αποφάσισα να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ γιατί εξοργίστηκα με αυτή την υπόθεση και την κάλυψή της από τα ΜΜΕ. Σηματοδοτεί μια καμπή στην Ελλάδα της κρίσης, με το κράτος να μη δηλώνει ότι αποσύρεται αλλά να επιτίθεται βάναυσα σε ανήμπορους ανθρώπους. Χωρίς καμία απολύτως επιστημονική βάση, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Η ποινικοποίηση του HIV δεν προάγει την δημόσια Υγεία».
Η δίωξη και η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, παρ’ ότι έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, δεν έφερε κανέναν καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα ή στους υπευθύνους των ΜΜΕ, παραδόξως για μια χώρα που θέλει να είναι δημοκρατική. Το ντοκιμαντέρ Ερείπια αποκαλύπτει όλη την αλήθεια γι’ αυτή τη ζοφερή στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η δημιουργός, «να αναφέρω πως όλες μίλησαν με μεγάλη αξιοπρέπεια. Πρέπει κάποιοι να καθίσουν στο σκαμνί. Αυτή η ιστορία δημιούργησε ένα πολύ κακό προηγούμενο. Το ντοκιμαντέρ θέλει να αποτελέσει έναν αντίλογο, θέλει να δημιουργήσει ένα καλό προηγούμενο».
Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ξεχαστεί, επισήμανε και η υπεύθυνη Παραγωγής, Θεοδώρα Οικονομίδου, δημοσιογράφος και διαχειρίστρια του μπλογκ The Irate Greek. «Οι καταφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ελληνικό κράτος και τα Μέσα Ενημέρωσης εναντίον αυτών των γυναικών, καθώς και όσων υπέφεραν τις συνέπειες της δίωξής τους, αποτελούν μια συμβολική αποτυχία των δημοκρατικών αξιών στην χώρα μας. Θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που σέβεται την αξία του κάθε ανθρώπου;».
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι νομολογικές παραβιάσεις στην όλη υπόθεση, οι οποίες είναι πραγματικά δεκάδες. Η επίμαχη υγειονομική διάταξη που έδινε το δικαίωμα στο Υπουργείο Υγείας να προβαίνει σε αναγκαστικούς ελέγχους, στηρίχθηκε σε διάταξη για τα σκουπίδια(!). Ακολούθησαν παράνομες προσαγωγές, με πρόφαση την εξακρίβωση στοιχείων, παραβίαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας…
Τα Ερείπια περιλαμβάνουν αποκλειστικές συνεντεύξεις με δύο από τις διαπομπευμένες γυναίκες, δύο από τις μητέρες τους, καθώς και συνεντεύξεις με γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές που αγωνίστηκαν για την αποφυλάκισή τους.
Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό αλληλεγγύης εργαζομένων Union Solidarity International και το βρετανικό σωματείο Unite the Union, ενώ υποστηρίζεται από την διαδικτυακή πλατφόρμα webtv, omniaTV και το πολιτικό περιοδικό Unfollow.
Ηλίας Σταθάτος