Η συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν, οι πιέσεις και οι όροι για συνολικές αναδιατάξεις

Το χορό ξεκίνησαν δημοσιεύματα αμερικανικής προέλευσης πριν ακόμη τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που συνιστούσαν στην Ε.Ε. να εξαρτήσει την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο με νέα απόπειρα επίλυσης με κάποιο Σχέδιο τύπου Ανάν. Μετά το οικονομικό χτύπημα της Ε.Ε. στην Κύπρο μετεκλογικά και την ένταση των φωνών για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, είτε για πραγματική απαλλαγή από το στενό κορσέ της τρόικας είτε ως ξεπούλημα σε ξένα συμφέροντα, ακολουθούν πλήθος τουρκικές δηλώσεις που συνδέουν την όποια αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Κύπρο με πρωθύστερη επίλυση του Κυπριακού.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ την επομένη των τουρκικών απειλών για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 –όπου εμπλέκεται το Ισραήλ και αμερικανική εταιρία– είχε ακολουθήσει ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία κατά της Τουρκίας, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Αντίθετα, υπήρξε μάλιστα νύξη του Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντεφ για αλλαγή στάσης της Ρωσίας σχετικά με το Κυπριακό και ειδικά με τους υδρογονάνθρακες και την απαίτηση εμπλοκής από την πλευρά της Άγκυρας.

Ρασμούσεν και Ρεν έστειλαν το μήνυμα
Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε δύο τοποθετήσεις: του γ.γ. του ΝΑΤΟ Ρασμούσεν που υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να αρχίσουν μετά τη λύση του Κυπριακού, και του επιτρόπου για την Οικονομία Όλι Ρεν που κάλεσε σε πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού τονίζοντας με νόημα πως η επανένωση της Κύπρου θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομία της νήσου, ή με άλλα λόγια συνδέοντας τη στάση της Ε.Ε. με την καλή διαγωγή της Κύπρου απέναντι στις επιδιώξεις ενός νέου Σχεδίου Ανάν. Πρόσφατα, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντόουνερ, παραδίδει σε Αναστασιάδη και Έρογλου έγγραφο που –υποτίθεται– κωδικοποιεί τις διαφορές που προκύπτουν από τις μέχρι σήμερα απευθείας συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επί εποχής Χριστόφια, σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα σε όσα υπάρχει «συμφωνία», τετελεσμένα που για τους γνωρίζοντες λειτουργούν αποκλειστικά σε όφελος της Τουρκίας. Τέλος, το Κυπριακό αναφέρεται και ως ένα από τα θέματα για τα οποία πίεσε ο Ερντογάν τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα για άλλες διευθετήσεις στη Μέση Ανατολή.
Τα δυναμικά κέντρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι παραπάνω από φανερό ότι βρίσκονται σε έντονες διεργασίες προώθησης μιας νέας προσπάθειας «επίλυσης» του Κυπριακού εκμεταλλευόμενα την οικονομική και πολιτική αδυναμία στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος. Η «επίλυση» η οποία προωθείται, σε διάκριση με την προηγούμενη φορά (Σχέδιο Ανάν) ενέχει σε πολύ πιο σημαίνουσα θέση τον παράγοντα Τουρκία, ιδιαίτερα την απαίτηση-εκβιασμό-απειλή της Άγκυρας να μην υπάρξει καμιά εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς προηγούμενη ρύθμιση του Κυπριακού που θα βρίσκει την ίδια σύμφωνη, ή χωρίς ρύθμιση συνεκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων με την ίδια την Τουρκία σε επικυρίαρχο ρόλο.

Θα ενταθούν οι πιέσεις
Είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος της Λευκωσίας για δρομολόγηση ρυθμίσεων γενικότερων ή ειδικότερων (για τους υδρογονάνθρακες), ρυθμίσεων σε κατεύθυνση προτεκτορατοποίησης της Κύπρου και απόδοσης επικυριαρχίας στην Τουρκία. Με την ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση (που η «μενταλιτέ» της αποκαλύφθηκε σε όλο της μεγαλείο τις ημέρες κορύφωσης της κυπριακής τραπεζικής κρίσης) σε ρόλο συνεργού και την Κύπρο πιο απομονωμένη από κάθε άλλη φορά από δυνητικούς συμμάχους στην αντιμετώπιση πιέσεων απέναντι στην ευρω-ατλαντική πλευρά, σωρεύονται οι όροι για νέα, αναπόδραστα τάχα, «ναι» και γενναίες υποχωρήσεις σε όλο το μήκος των ζητημάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό. Σωρεύονται οι όροι για μια μεγάλη κρίση, αυτή τη φορά λιγότερο οικονομική και περισσότερο γεωπολιτική και εθνική, πάνω στο έδαφος της οικονομικής ομηρίας στην οποία τελούν Ελλάδα και Κύπρος, και χωρίς να υπάρχει τίποτα να περιμένει κανείς από τις κυβερνητικές ηγεσίες και των δυο χωρών… Από αλλού;

Γ.Τσ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!