Μια σημαντική απόφαση της Γραμματείας κόντρα στην αδράνεια.
Μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε μια σημαντική απόφαση για τη δράση του σχήματος. Η ιδιαιτερότητα της απόφασης έγκειται στο ότι θέτει, με σωστό τρόπο, τη σχέση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση με τα άμεσα πρακτικά καθήκοντα και στόχους που πρέπει να προβληθούν και να δοκιμαστούν άμεσα.
Κεντρική θέση στην απόφαση αποτελεί «το μπλοκάρισμα και η ανατροπή των μέτρων» του Προγράμματος Σταθερότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας και η διαπίστωση ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται «η συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου». Το ενδιαφέρον, όμως, της απόφασης δεν βρίσκεται απλά στη διαπίστωση αυτή. Στην απόφαση περιγράφεται το πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο και από πού να ξεκινήσει. Έτσι, στο σημείο 3 της απόφασης γίνεται λόγος για τη συγκρότηση «πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα «επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Οι Επιτροπές συγκροτούνται από δυνάμεις οργανωμένες και ανένταχτες, χωρίς ιδιαίτερους διαχωρισμούς και είναι ανοικτές σε όλους. Από μέλη και φίλους της βάσης του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της οικολογίας, της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρωτοστατήσουν στο στήσιμό τους. Από τοπικούς φορείς, εμποροβιοτέχνες, τοπικές ΕΛΜΕ συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αυτοδιοικητικά σχήματα, νομαρχιακές και δημοτικές κινήσεις. Από όσους αντιλαμβάνονται ότι σήμερα είναι αναγκαίος ο ενωτικός μαζικός αγώνας.
Οι επιτροπές δεν συγκροτούνται μόνο σε τοπικό-γεωγραφικό επίπεδο. Συγκροτούνται ακόμα στους χώρους σπουδών (πανεπιστήμια-σχολές) και τόπους – κλάδους εργασίας. Μπορούν ακόμα και στο χώρο του Διαδικτύου να υπάρξουν ως τέτοιες και να συντονιστούν. Με δυο λόγια, παντού. Επίσης, στο σημείο 5 η απόφαση τονίζει την ανάγκη για συντονισμό και συνεργασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου για τη δημιουργία μετώπου ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στο σημείο 6 γίνεται λόγος για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το στήσιμο των επιτροπών άρχισε
Η απόφαση αυτή ήρθε να ξεμπλοκάρει μια κατάσταση αδράνειας που είχε επικρατήσει ή εσωστρεφών συζητήσεων και διαδικασιών. Ήδη έχουν συγκροτηθεί πλατιές, ανοιχτές Επιτροπές σε πολλές περιοχές. Σε έναν πρώτο χρόνο αυτές αποτελούνται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή δυνάμεων της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ (μ-λ), καθώς και από τοπικές επιτροπές Ακρίβεια Stop ή από ΕΛΜΕ διαφόρων περιοχών, μελών και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Τέτοιες επιτροπές ήδη υπάρχουν σε Πετράλωνα, Κυψέλη, Σεπόλια, Αμπελόκηπους, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Ίλιον, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Νίκαια, Κορυδαλλό, Μοσχάτο, Κορινθία, Αγρίνιο, Λάρισα, Καρδίτσα, Άρτα, Τούμπα κ.λπ.
Παράλληλα, γίνονται διεργασίες σε πολλές τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζικά σχήματα που προϋπήρχαν συντονίζουν τη δράση τους με τις Επιτροπές (περίπτωση Πάτρας «Επιτροπή 22», «Πρωτοβουλία ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας» κ.λπ.). Οι διεργασίες για τη συγκρότηση επιτροπών παντού έχουν ξεκινήσει.
Σημαντική απόφαση
Στην απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
3. Η Γραμματεία καλεί όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα πρέπει να επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Οι επιτροπές πρέπει να έχουν ως κύριο περιεχόμενο τη στήριξη των αγώνων, την κλιμάκωση και το συντονισμό τους. Να έχουν, επίσης, στόχο την άμεση συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής, των αιτημάτων, και της τακτικής για την οργάνωση των αντιστάσεων και των πρωτοβουλιών στο χώρο ευθύνης τους.
4. Για τη στήριξη αυτών των δράσεων η Γραμματεία προτείνει ως συζήτηση το εξής «πλαίσιο» για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις:
Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Τα υψηλά εισοδήματα. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες. Οι κερδοσκόποι. (…)
Αυτό θα υλοποιηθεί εάν προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά αλλά και διεκδικητικά τις παρακάτω πολιτικές αιχμές:
1. Αύξηση φορολόγησης με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση της φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης.
2. Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 50%.
3. Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με προοπτική την εθνικοποίηση των τραπεζών.
4. Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με Δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
5. Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών υποδομών. Εξαίρεση της Παιδείας και της Υγείας από τις διαδικασίες της εμπορευματοποίησης και της αγοράς.
6. Αύξηση μισθών και συντάξεων. Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων. Διατήρηση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
7. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, επειγόντως, να βαθύνει τη συζήτηση για μια αριστερή-ριζοσπαστική απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Η Γραμματεία –κατ’ αρχήν– διατυπώνει το αίτημα «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη συνέχειας της συζήτησης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.
Ενοχλημένοι (ξανά) οι Ανανεωτικοί
Για άλλη μια φορά, η συνήθως ύποπτη Ανανεωτική Πτέρυγα, μόλις δημοσιεύτηκε η απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, λέγονται τα εξής:
«Η χθεσινή απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σαφέστατη απόκλιση, ακόμα και από τις θέσεις που, κατά πλειοψηφία, ψήφισε προχθές η ΚΠΕ του ΣΥΝ…
Το κόστος της εθνικοποίησης όλων των Τραπεζών ποιος θα το πληρώσει; Το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί περισσότερο από ποτέ! Υποθέτουμε ότι δεν προτείνονται επιτάξεις…
Αυτή η πολιτική θα οδηγούσε ή σε μη δανεισμό ή σε ακραία επαχθέστερους όρους δανεισμού. Οι μισθοί και οι συντάξεις και πάλι θα ήταν τα θύματα…
Η πρωτοβουλία για Δημοψήφισμα συνιστά μια εθνική αναδίπλωση την ώρα που απαιτείται ενωτική ανάπτυξη των σημερινών αγώνων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προώθηση των άμεσων αιτημάτων που το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς προβάλλει. Δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη θέση για το ευρώ…
Στη συγκρότηση τέτοιων Επιτροπών, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει ο ΣΥΝ να συμμετάσχει».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο συντονιστής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σε άρθρο του στην Αυγή 17/3 καταλήγει με την εξής φράση: «Καμία αμφιβολία πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τροχοπέδη των εξελίξεων, αποτελεί το όχημα που μας οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό. Όσο γρηγορότερα προωθηθεί η απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το καλύτερο».
Μ.Σ.