Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω
Με αφορμή τον πρόσφατο αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη, ως συνέδρου από την Π.Κ. Καλλιθέας, θέλω να θυμίσω τις αδυναμίες του εκλογικού συστήματος εκλογής οργάνων και συνέδρων του ΣΥΝ.
Στην τελευταία συνδιάσκεψη της Α΄ Αθήνας, επί προεδρίας Ν. Κωνσταντόπουλου, είχα συστήσει μαζί με πέντε άλλους συντρόφους λίστα για την εκλογή της Νομαρχιακής Α΄ Αθήνας, αφού προηγουμένως και σύμφωνα με το καταστατικό είχαμε καταθέσει έγκαιρα αντίστοιχη έγγραφη πρόταση. Επειδή τότε το Αριστερό Ρεύμα είχε κάνει στροφή και δεν είχε καταθέσει δικό του κείμενο, ψηφίζοντας το κείμενο της τότε προεδρικής πλειοψηφίας στη Νομαρχιακή Επιτροπή, κατέθεσα την ένστασή μου στη συνδιάσκεψη, ότι δηλαδή δεν δικαιούνταν να κατεβάσει ιδιαίτερη λίστα σύμφωνα με το καταστατικό. Η ένστασή μου αντικαταστατικά τέθηκε σε ψηφοφορία στη συνδιάσκεψη και απορρίφθηκε. Για το λόγο αυτόν, κατά την ψηφοφορία, υπήρξε παρέμβαση στη δική μας λίστα από τη λίστα του Αριστερού Ρεύματος, όπου ψηφίστηκαν άλλοι υποψήφιοι, πλην εμού, ώστε να αποκλειστεί η εκλογή μου. Τότε, στο Αριστερό Ρεύμα της Α΄ Αθήνας ηγείτο ο νυν εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης. Το ίδιο βράδυ, αμέσως μετά τη μη εκλογή μου, οι τότε Ανανεωτικοί, με τη βοήθεια της Μ. Δαμανάκη, δημοσίευσαν στα Νέα ότι δεν εξελέγη ο Ν. Α. Σούμπλης, που είχε γράψει το άρθρο «Πού το πάει η Μ. Δαμανάκη;», το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες.
Βέβαια, έπειτα από παραιτήσεις, εκλέχτηκα τότε στη Νομαρχιακή Επιτροπή και, στη συνέχεια, στη Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.
Τη σταθερή μου αντίθεση στις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, την πλήρωσα κι άλλες φορές στα συνέδρια, όπου, παρ’ ότι ψηφιζόμουν από τους συνέδρους που ψήφιζαν τη λίστα μας, με παρεμβάσεις από άλλες λίστες αποκλείστηκα πολλές φορές από την Κ.Π.Ε. Επειδή, λοιπόν, μέχρι και το συνέδριο του ΣΥΝ, στις αρχές του 2008, όχι μόνο δεν αφήσανε να διαμορφωθεί ποτέ σταθερή αριστερή ριζοσπαστική άποψη, αλλά και με διάφορες μεθοδεύσεις των μηχανισμών έγιναν πολλές φορές προσπάθειες αποκλεισμού από τα όργανα συντρόφων που είχαν τέτοιες απόψεις, αποχώρησα το 2008 από τον ΣΥΝ, του οποίου ήμουν μέλος από το 1989. Βέβαια, αποκορύφωμα των διοικητικών μεθοδεύσεων ήταν οι διαγραφές των συντρόφων μου της Π.Κ. Ζωγράφου, που διαγράφηκαν από το ΣΥΝ, επειδή διαφώνησαν και στην πράξη στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Δήμου Ζωγράφου. Η ανάκληση αυτών των διαγραφών, παρ’ ότι ζητήθηκε και από την Κ.Π.Ε. και από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ, στο οποίο προέδρευε ο νυν πρόεδρος του ΣΥΝ, ουδέποτε έγινε δεκτή. Μετά από αυτά, ας σταματήσουν οι διοικούντες σήμερα στον ΣΥΝ να ομιλούν για κατακτήσεις στην πολιτική κουλτούρα του ΣΥΝ, γιατί θυμίζουν το ρητό «δάσκαλε, που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις». Η δυνατότητα παρέμβασης, που δίδεται από το εκλογικό σύστημα, μιας ισχυρής τάσης στην εκλογή των μελών μιας άλλης τάσης, μέσω της επικοινωνίας των λιστών, έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, προφανώς λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό ονομάζεται φραξιονιστική πάλη άνευ αρχών.
Αθήνα 19/5/2010
Ν. Α. Σούμπλης, αριστερός ριζοσπάστης