Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Τελικά υπάρχουν εξωγήινοι, και εάν ναι, πότε έρχονται; Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να μας τις δώσει ο βρετανός ακαδημαϊκός Simon Holland ο οποίος αποκάλυψε –μιλώντας στη Mirror– πως δύο ομάδες αστρονόμων βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για τη δημοσίευση της πρώτης επιβεβαιωμένης απόδειξης ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

«Έχουμε βρει εξωγήινη νοημοσύνη που δεν είναι ανθρώπινη μέσα στον γαλαξία μας, και ο κόσμος δεν το γνωρίζει», δήλωσε ο Holland στη βρετανική εφημερίδα.

Εξήγησε ότι έλαβε αυτές τις πληροφορίες από μια επαφή του στο Breakthrough Listen, μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ που στοχεύει στην εύρεση αποδείξεων για πολιτισμούς πέρα από τη Γη.

Πιστεύει ότι η ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει τον επόμενο μήνα, πιθανώς να συμπέσει με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ισχυρίζεται ότι αστρονόμοι που συμμετέχουν στο έργο με έδρα την Οξφόρδη έχουν σαφείς αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

«Βρήκαν μια μη ανθρώπινη τεχνολογική υπογραφή πριν από λίγα χρόνια, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία», δήλωσε ο Holland. Ωστόσο, όπως είπε ο Holland, για την ανακάλυψη γνωρίζουν και οι Κινέζοι, οι οποίοι μπορεί και να προλάβουν τους Αμερικανούς.

Οι συντεταγμένες του αντικειμένου-στόχου, το οποίο είναι γνωστό ως BLC-1, υποτίθεται ότι είναι γνωστές στους Κινέζους και οι δύο ομάδες ανταγωνίζονται για να γίνουν οι πρώτες που θα κάνουν την τεράστια ανακοίνωση.

Οι αστρονόμοι έχουν ενθουσιαστεί με πιθανές «εξωγήινες» εκπομπές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να είχε εντοπιστεί η πηγή τους. Αυτή τη φορά ο Holland πιστεύει ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Οι επιστήμονες, όπως είναι κατανοητό, είναι εξαιρετικά προσεκτικοί πριν κάνουν την ανακοίνωση, αλλά ο Holland πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει –είτε από το Breakthrough Listen στην Οξφόρδη είτε από την κινεζική ομάδα– ανά πάσα στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα περίπου.

Από το in.gr


Η WWF για την καταστροφική απώλεια ζωικών ειδών

Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2024 (Living Planet Report), μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν συρρικνωθεί σε μέσο όρο κατά 73% τα τελευταία 50 χρόνια.

Η απώλεια των φυσικών χώρων «φέρνει πολλά οικοσυστήματα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε η επικεφαλής του WWF UK, Τάνια Στιλ, και πολλοί βιότοποι, από τον Αμαζόνιο μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται «σε πολύ επικίνδυνα σημεία καμπής».

Η έκθεση βασίζεται στον δείκτη Living Planet Index που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 μετρήσεις πληθυσμών πουλιών, θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών σε βάθος πέντε δεκαετιών.

Μεταξύ πολλών ενδεικτικών στιγμιότυπων της ανθρωπογενούς απώλειας της άγριας ζωής, αποκαλύπτει ότι το 60% των ροζ ποταμοδέλφινων του Αμαζονίου παγκοσμίως έχουν εξαφανιστεί από τη ρύπανση και άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων και των εμφύλιων πολέμων.

Κaταγράφει επίσης ελπιδοφόρα σημάδια επιτυχίας της διατήρησης. Για παράδειγμα, ένας υποπληθυσμός ορεινών γοριλών στα όρη Βιρούνγκα της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε αύξηση κατά περίπου 3% ετησίως μεταξύ 2010 και 2016. Αλλά η WWF δήλωσε ότι αυτές οι «μεμονωμένες επιτυχίες δεν είναι αρκετές, μέσα σε ένα σκηνικό εκτεταμένης καταστροφής των οικοτόπων».

Ο Τομ Όλιβερ, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε ότι όταν οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται με άλλα σύνολα δεδομένων, όπως για παράδειγμα η μείωση των εντόμων, «μπορούμε να συνθέσουμε μια ισχυρή –και ανησυχητική– εικόνα της παγκόσμιας κατάρρευσης της βιοποικιλότητας».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η υποβάθμιση και η απώλεια βιοτόπων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζωή, ακολουθούμενη από την υπερεκμετάλλευση, τα εισβάλλοντα είδη, τις ασθένειες, την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση.

Η Βαλεντίνα Μαρκόνι, από το Ινστιτούτο Ζωολογίας της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News ότι ο φυσικός κόσμος βρίσκεται σε «επισφαλή θέση», αλλά με επείγουσα, συλλογική δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες «έχουμε ακόμη την ελπίδα να το ανατρέψουμε την κατάσταση».

Αυτή η προειδοποιητική έκκληση για την άγρια ζωή του πλανήτη έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, στην Κολομβία, για να συζητήσουν πώς θα αποκατασταθεί η φύση.

Σχεδόν 200 χώρες έχουν δεσμευτεί σε μια συμφωνία-ορόσημο του 2022 των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της καταστροφής της φύσης, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης του 30% του πλανήτη για τη φύση μέχρι το 2030.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη δέσμευση, με τον υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης της σημασίας της φύσης θα είναι «κεντρικό» στην κυβερνητική πολιτική. «Τα υγιή οικοσυστήματα στηρίζουν την υγεία μας, την ευμάρεια και την ευημερία μας», δήλωσε κ. Steele στο BBC News.«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευθύνη του μέσου πολίτη αλλά των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης». «Πρέπει να φροντίσουμε τη γη μας και τα πιο πολύτιμα άγρια τοπία μας για τις μελλοντικές γενιές».


Τεχνητή Νοημοσύνη και οι πολεμικές συγκρούσεις στο μέλλον

Το θέμα δεν είναι πια το είδος των όπλων που διαθέτει ένας στρατός, αλλά το λογισμικό με το οποίο λειτουργεί και αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στην τεχνητή νοημοσύνη Helsing κατακτά τον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να διοχετεύσουν μετρητά σε νέα στρατιωτικά συστήματα και όπλα.

Η Helsing, με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, αποτιμήθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της. Το σύνθημά της, «τεχνητή νοημοσύνη για την εξυπηρέτηση των δημοκρατιών μας», είναι εμβληματικό του βιομηχανικού συμπλέγματος αμυντικής τεχνολογίας που έχει προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα από αισθητήρες και οπλικά συστήματα των ευρωπαϊκών στρατών, ώστε να επιτρέπει την «ταχύτερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων» από τους ανθρώπους και να αυξάνει τη θνησιμότητα των όπλων. Ο Scherf δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να επιτύχει «τεχνολογική υπεροχή» σε βασικούς τομείς στους οποίους υστερεί, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ή διαφορετικά να είναι υπόχρεο στους «φίλους μας στις ΗΠΑ».

Όταν ιδρύθηκε η εταιρεία Helsing το 2021, το ChatGPT δεν είχε κάνει τη μεγάλη του ανακάλυψη και τα ρωσικά τανκς δεν είχαν εισβάλει ακόμη στην Ουκρανία. Ο Scherf δήλωσε ότι πολλοί στον τεχνολογικό χώρο δεν ήθελαν να αγγίξουν την άμυνα.

Οι εργαζόμενοι της Google διαμαρτυρήθηκαν ως γνωστόν για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου με την ονομασία Project Maven το 2018, το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για την ερμηνεία εικόνων βίντεο με σκοπό τη βελτίωση της στόχευσης των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγωνίστηκαν επίσης με τη σχέση τους με τα στρατιωτικά συμβόλαια.

Το πρόβλημα δεν ήταν το ταλέντο. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη είχε πάντα πολύ ισχυρή παρουσία στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ο Scherf επεσήμανε ότι η Microsoft, η Google και η Amazon διαθέτουν κρίσιμα κέντρα καινοτομίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το πρόβλημα ήταν τα χρήματα – και κατά κάποιον τρόπο εξακολουθεί να είναι. Ο κύκλος χρηματοδότησης της Helsing Series C που συγκέντρωσε 450 εκατ. ευρώ έγινε υπό την ηγεσία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας General Catalyst. Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης της Helsing ολοκληρώθηκε με συνεισφορές από Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς ιδιώτες που πίστεψαν στην αποστολή, είπε. Αργότερα, ο ιδρυτής του Spotify, Daniel Ek, έβαλε 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω του επιχειρηματικού του ταμείου Prima Materia – και αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους καλλιτέχνες του Spotify γι’ αυτό.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή νοοτροπία άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατάργησε την απαίτηση ότι η χρηματοδότηση για τεχνολογία που χρησιμοποιείται τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε μη στρατιωτικές εφαρμογές –η λεγόμενη τεχνολογία διπλής χρήσης– θα μπορούσε να πηγαίνει μόνο σε έργα από τα οποία πάνω από το 50 τοις εκατό των εσόδων προέρχεται από μη στρατιωτικές χρήσεις.

Πηγή: ΟΤ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!