Η αποδέσμευση οικονομικών και στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μετά την υπαναχώρηση των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικάνικη Γερουσία έχει ήδη αρχίσει να καταφθάνει στο Κίεβο, και να γίνεται ορατή στα πεδία των μαχών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αμερικάνικοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που ήταν αποθηκευμένοι στη Γερμανία προωθήθηκαν στην Ουκρανία. Αυτοί οι πύραυλοι πλήττουν τώρα την Κριμαία και ρωσικές υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας με σχετικά μεγάλη συχνότητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά ένα πιο σύνθετο τοπίο. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα παρέχει ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα βρετανικά οπλικά συστήματα εναντίον στόχων ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος!

Στο ίδιο μήκος κλίματος και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που δεν χάνει ευκαιρία να υποστηρίξει την ανάγκη αποστολής ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε ότι σκοπεύει και μονομερώς να στείλει γαλλικά στρατεύματα στα πεδία των μαχών εάν λάβει επίσημη πρόσκληση από το καθεστώς Ζελένσκι. Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, καθώς έγινε γνωστό ότι στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφών (αν και με πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα) με αντικείμενο την έκκληση για στήριξη της χώρας από Δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, χωρίς διάψευση, ότι ήδη 150 στρατιώτες της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων έχουν ήδη προωθηθεί στην πρώτη γραμμή των μαχών, και αντίστοιχη εντολή περιμένουν και άλλοι, ώστε η γαλλική αυτή δύναμη να απαρτίζεται από 1.500 στρατιώτες. Να σημειωθεί εδώ ότι η Λεγεώνα των Ξένων δεν είναι «ιδιωτικός στρατός» που συνεργάζεται με κάποια κυβέρνηση, όπως η ρωσική Wagner ή άλλες αντίστοιχες μισθοφορικές μονάδες των ΗΠΑ. Είναι μισθοφορική μεν δύναμη, αλλά υπό την άμεση διοίκηση του γαλλικού στρατιωτικού επιτελείου.

Τέλος η Κομισιόν, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη δέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ από ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονταν παγωμένα σε ευρωπαϊκές τράπεζες από την αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, και αργότερα ως συνδρομή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα κλίμα υστερίας επικρατεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με κύμα ηλεκτρονικών υποκλοπών κυβερνητικών στοιχείων που ξεκινούν από τη Ρωσία. Παρά τις διαψεύσεις της ρωσικής πλευράς, η Γερμανία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Ρωσία για διαβουλεύσεις, οξύνοντας περισσότερο την αντιπαράθεση.

Σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, σφοδρή ήταν η ρωσική αντίδραση στις αλλεπάλληλες δυτικές προκλήσεις. Οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Γαλλίας κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου τους επιδόθηκε αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εν λόγω ρωσικού υπουργείου, τονίστηκε ότι αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει ρωσικά εδάφη, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού στο εξωτερικό.

Ειδική αναφορά έγινε και για το ενδεχόμενο προμήθειας της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη F16. Τo ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι, εάν αυτά τα αεροσκάφη εμφανιστούν στην Ουκρανία, η Ρωσία θα τα θεωρήσει ως φορείς πυρηνικών όπλων «ανεξάρτητα από την όποια τροποποίησή τους». «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη ανήκουν σε πλατφόρμες διπλού εξοπλισμού – μη πυρηνικές και πυρηνικές» και «θα θεωρήσουμε αυτό το βήμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως σκόπιμη πρόκληση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Αντίστοιχα αυστηρή ήταν η προειδοποίηση της ρωσικής πλευράς για την παρουσία Γάλλων στρατιωτών και άλλων μονάδων δυτικών χωρών στην Ουκρανία.

Σε ένδειξη μάλιστα αποφασιστικότητας διατάχθηκε ετοιμότητα των πυρηνικών όπλων στη Ρωσία, ενώ έγινε λόγος και για φόρτωση βομβών με πυρηνικές κεφαλές σε στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα και υποβρύχια… Το γεγονός ότι ρωσικά πυρηνικά όπλα βγήκαν για πρώτη φορά από τις αποθήκες τους, ακόμα και αν θεωρηθεί προειδοποιητικό μήνυμα, δεν αποτελεί μια καθησυχαστική εξέλιξη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!