Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη 

Με δεδομένη την επικινδυνότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά και ενώ η Ιαπωνία έχει ήδη ξεκινήσει να απορρίπτει στον Ειρηνικό το μολυσμένο νερό που είναι αποθηκευμένο στο χώρο του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με προοπτική να απορρίψει περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα, όλο και περισσότερες χώρες βλέπουν την πυρηνική ενέργεια ως λύση, επικαλούμενες ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τον άνθρακα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Η κυβέρνηση της Σουηδίας, μιας χώρας που είχε δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τη χρήση της. Σήμερα στη Σουηδία λειτουργούν τρία πυρηνικά εργοστάσιο με συνολικά έξι αντιδραστήρες, που συνεισφέρουν περί το 30% του ενεργειακού μείγματος, αλλά κατά την υπουργό Περιβάλλοντος η χώρα θα χρειάζεται 10 νέους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2045. (1)

Χώρες της Αφρικής όπως η Μπουρκίνα Φάσο, στην οποία μόλις το 20% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, έχουν αναθέσει στη ρωσική Rosatom την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.«Παράλληλα, η Rosatom έχει δεσμευθεί να βοηθήσει το Μάλι από κοινού με ξένους εταίρους στην προσπάθειά του να αυξήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στο έδαφός του, ενώ κατασκευάζει ήδη την πρώτη πυρηνική μονάδα της Αιγύπτου στην πόλη Ελ Νταμπάα, στις ακτές της Αφρικής στη Μεσόγειο. Οι εργασίες για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας άρχισαν πέρυσι και αναμένεται να συμπεριλάβουν τέσσερις ρωσικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, κάθε μία από τις οποίες παράγει 1.200 μεγαβατώρες.»«Ο ρωσικός κολοσσός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία εμπλουτισμού ουρανίου στον κόσμο, κατέχοντας το 43% της παγκόσμιας παραγωγής, με τα ποσοστά της ολλανδο-γερμανικής Urenco να είναι 31%, της κινεζικής CNNC 13% και της Orano 12%». (2)

 Εξαρτημένες ΗΠΑ και Ε.Ε. από τα πυρηνικά καύσιμα της Ρωσίας

«Οι εξαγωγές πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών του Ην. Βασιλείου, οι ρωσικές πωλήσεις πυρηνικών καυσίμων και τεχνολογίας στο εξωτερικό αυξήθηκαν περισσότερο από 20% το 2022. Ειδικότερα, οι αγορές από την Ε.Ε. έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Επίσης από την Αίγυπτο και το Ιράν έως την Κίνα και την Ινδία, οι συμφωνίες ανθίζουν. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ΗΠΑ και Ε.Ε., παρότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και κατά των πυρηνικών της Ρωσίας από τις αρχές του πολέμου, δεν έχουν προχωρήσει, αφορά την ανησυχία για αποκλεισμό των δικών τους βιομηχανιών πυρηνικής ενέργειας, που θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνος οικονομικά». (3) Περίπου το ένα τρίτο όλου του εμπλουτισμένου ουρανίου που καταναλώθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ προήλθε από τη Ρωσία. (4)

Πρωτοστατεί η Γαλλία – Τακτική στρουθοκαμήλου τηρεί η Γερμανία

Για τη Γαλλία «Απώτερος στόχος είναι η πυρηνική ενέργεια να παγιώσει έστω το τωρινό μερίδιο που έχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι στο 25% μέχρι και το 2050. Αυτό, μεταξύ άλλων, απαιτεί 30 έως 45 νέες μονάδες σε επίπεδο Ε.Ε.». (5) Έτσι η Γαλλία στις 28-29 Σεπτεμβρίου φιλοξένησε διεθνή σύνοδο «για να επιταχύνει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών και να συζητήσει τη μακροπρόθεσμη διεθνή συνεργασία που αποκλείει τη Ρωσία από το παιχνίδι. Στη διάσκεψη συμμετείχαν 21 χώρες, μεταξύ των οποίων 15 από την Ευρώπη –Βουλγαρία, Ρουμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο– καθώς και Τουρκία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Γκάνα και ΗΠΑ. Οι χώρες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση έχουν ένα άλλο ισχυρό επιχείρημα: η πυρηνική ικανότητα πρόκειται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2050 σύμφωνα με τα σενάρια του ΟΟΣΑ , αν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι λιγότερο αισιόδοξος και προβλέπει ότι θα διπλασιαστεί… Όπως επισημαίνει το Euractiv, οι συμμετέχοντες κάλεσαν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης και τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να χρηματοδοτήσουν την πυρηνική ενέργεια».(6) Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η συζήτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αντανακλά τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις τους στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, με τη Γερμανία να ευνοεί μια προσέγγιση με γνώμονα την αγορά, ενώ η Γαλλία κλίνει προς μεγάλα σχέδια που καθοδηγούνται από το κράτος».

Οι έριδες, λοιπόν, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν αφορούν στο πόσο πράσινη είναι η πυρηνική ενέργεια όπως προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Αυτό έχει απαντηθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Κομισιόν είχε εγκρίνει έναν συμπληρωματικό Κανονισμό για το κλίμα που περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των οικονομικών δραστηριοτήτων που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πράσινες επενδύσεις», παρ(άγοντας που είναι καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότησή τους.(7) Παρά την υποτιθέμενη σκληρή στάση της Γερμανίας κατά της πυρηνικής ενέργειας, ο Γιοργκ Κούκις, σύμβουλος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, έχει δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα υψώσει εμπόδια, ούτε θα δημιουργήσει κανόνες που απαγορεύουν ή κάνουν διακρίσεις εις βάρος του υδρογόνου που παράγεται από πυρηνική ενέργεια, και ότι η Γερμανία θα εισάγει γαλλικό υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια. (8) Ακόμα χειρότερα, μερικά εικοσιτετράωρα προτού κλείσουν οριστικά τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απέμεναν σε λειτουργία, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης έδειξαν πως η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν συμφωνεί με την απόφαση αυτή. (9)

Παραπομπές

1) Η Σουηδία σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, kathimerini.gr
2) Η Αφρική στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια, kathimerini.gr
3) Ρωσία: Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πυρηνικών καυσίμων το 2022, energypress.gr
4) Το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου και η πολιτική του ουρανίου, energypress.gr
5) Συνάντηση σήμερα της Πυρηνικής Συμμαχίας – Στόχος η ενίσχυση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια, energypress.gr
6) Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Γαλλίας διχάζουν την ΕΕ – Οι κινήσεις για δημιουργία παγκόσμιου πυρηνικού λόμπι, energypress.gr
7) Το «πρασίνισμα» της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!, edromos.gr
8) Η Γερμανία δε θα βάλει «εμπόδια» στην πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας, energypress.gr
9) Κατά του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων η πλειοψηφία των Γερμανών, energypress.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!