Με φόντο την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στο Κατάρ και υπό το βλέμμα του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντάλλαξαν θερμές χειραψίες θέλοντας να δηλώσουν, με αυτόν τον τρόπο. πως θα γίνει μια νέα αρχή σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Μετά την 45λεπτη συνάντηση που είχαν οι δύο αρχηγοί ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι συζητήσεις θα περάσουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Συρία, δηλώνοντας πως «όπως αυτή η δουλειά βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο με την Αίγυπτο, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και με τη Συρία».

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία άμεσα μετά τη «χειραψία» ξεκίνησαν συζητήσεις σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών πάνω σε στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά θέματα και φυσικά για ζητήματα που αφορούν την ενέργεια. Να θυμίσουμε πως επήλθε σοβαρή ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών όταν το 2013 ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον αλ Σίσι «πραξικοπηματία» που έριξε παράνομα από την αιγυπτιακή εξουσία τον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος υποστηριζόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με την νέα –τότε– κυβέρνηση να καταγγέλλει την Τουρκία πως υποστηρίζει ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει την Αίγυπτο κυρίως με οικονομικά μέσα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της. Μάλιστα φέρεται να βάζει μπροστά επιχειρηματίες, οι οποίοι με τις επενδύσεις τους αποσκοπούν στο να δώσουν μια ανάσα στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται στον προθάλαμο του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομικές συναλλαγές των δυο χωρών φτάνουν πλέον τα 11 δισ., έχοντας τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2000. Πέρα από τα αυτά βέβαια φέρεται να προτείνει ένα σύμφωνο αντίστοιχο με το τουρκολιβυκό, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα βγει πολλαπλά κερδισμένη σε σχέση με το ελληνοαιγυπτιακό.

Από τη μεριά τους οι Αιγύπτιοι, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σαμεχ Σούκρι, θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τη σταθεροποίηση ενός ευνοϊκού, για αυτούς, καθεστώτος στη Λιβύη και θέτουν σαν προϋπόθεση την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη γειτονική χώρα. Στόχος είναι να προκύψει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στις εκλογές από τις οποίες θα βγει κερδισμένος ο σύμμαχος Χαφτάρ.

Βέβαια η εξίσωση δεν είναι τόσο απλή καθώς μπαίνουν και άλλα πιόνια στην σκακιέρα. Το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε για τη συνάντηση των δυο αρχηγών, κατέθεσε 1 δισ. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου ως προκαταβολή συνολικών επενδύσεων 5 δισ. Και οι δύο χώρες θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ποιος από τους δυο θα είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος του σουνίτικου κόσμου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν μπορεί να μένει στη μέχρι τώρα βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο και δεν μπορεί να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Οι δηλώσεις και οι αρθρογραφίες πολιτικών προσώπων και αναλυτών (εντός και εκτός συνόρων) που βασίζονται στη δεινή θέση της Τουρκίας όσο αφορά τις διεθνείς της σχέσεις και την οικονομία της, αλλά και την a priori προτίμηση της Αιγύπτου στην Ελλάδα, γιατί ανήκει στην Ε.Ε. και μπορεί να αποτελέσει οικονομική γέφυρα, μόνο εφησυχασμό μπορεί να φέρει και μαζί δυσάρεστες, για τη χώρα, εξελίξεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!