Συλλήψεις και βαριές κατηγορίες στην Κρήτη για υποθέσεις κλεμμένου χρυσού
Τις υπόνοιες για κυκλώματα παρανομίας γύρω από τη ραγδαία αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα και ειδικά στις πόλεις της περιφέρειας επιβεβαιώνουν οι αστυνομικές αποκαλύψεις στην Κρήτη μετά τη σύλληψη τριών αργυραμοιβών στο Ηράκλειο με την κατηγορία της παράνομης κατοχής χρυσού, που όπως αποδείχτηκε προέρχεται από κλοπές και ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2011 είχε επισημανθεί η ραγδαία αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων μετά και το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του αργυραμοιβού. Η οικονομική κρίση δημιούργησε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αετονύχηδες που είχαν ζεστό χρήμα να προσφέρουν για να ανταλλάξουν τα κοσμήματα πολιτών που βρίσκονταν σε ανάγκη.
Ωστόσο, γύρω από τα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία έφτασαν να διαφημίζονται ακόμα και στην τηλεόραση, αναπτύσσεται μια ολόκληρη παραοικονομία που πολλές φορές εμπορεύεται και προϊόντα εγκλήματος.
Από τον Φεβρουάριο του 2012, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ), κ. Βασίλης Λύκος, επεσήμαινε πως η αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων ακολουθείται από μια αναλογική αύξηση των κλοπών και ληστειών, ενώ τόνιζε πως το φαινόμενο ακολουθεί κατά πόδας την έλευση του ΔΝΤ σε μια χώρα, όπως ακριβώς συνέβη και στην Αργεντινή τη δεκαετία του ‘90.
Κοσμήματα χωρίς παραστατικά
Στους πρώτους μαζικούς ελέγχους που είχαν γίνει στα ενεχυροδανειστήρια από το ΣΔΟΕ είχαν διαπιστωθεί σε ποσοστό 80% φορολογικές παραβάσεις. Τις μέρες των Χριστουγέννων μάλιστα η Ασφάλεια Ηρακλείου κατέσχεσε πάνω από δύο κιλά κοσμημάτων για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν διέθεταν τα αντίστοιχα παραστατικά. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος δύο αντρών ηλικίας 38 και 40 ετών και σε βάρος 37χρονης επιχειρηματία του Ηρακλείου, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ενώ τα κατασχεθέντα κοσμήματα αφορούν συνολικά 24 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων. Όπως τονίζουν οι αστυνομικοί έχει εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής περίπου το 1/4 των καταγγελιών κλοπών που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Παρ’ όλα αυτά η δράση των ενεχυροδανειστηρίων συνεχίζεται κανονικά με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς, καθώς το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση τέτοιας επιχείρησης απαιτεί μια απλή έναρξη στην Εφορία και μία βεβαίωση ποινικού μητρώου χωρίς καμία άλλη προδιαγραφή και καμία ανάγκη πιστοποίησης. Την ίδια στιγμή τα ενεχυροδανειστήρια γίνονται όλο και συχνότερα στόχος διαδηλωτών οι οποίοι τους αποδίδουν με συνθήματα, αλλά και κάποιες φορές με βιαιοπραγίες, τον ρόλο των σύγχρονων… μαυραγοριτών.
Μάριος Διονέλλης