Της Μαρίας Βραχιονίδου. Πριν από εννιά χρόνια, η ιδέα κάποιων εμπνευσμένων ανθρώπων που θεώρησαν ότι το «ευ ζην» δεν μπορεί να χτίζεται μόνο με υλικά αγαθά και αφουγκράστηκαν τη δίψα του κόσμου για τα παραμύθια και τη λαϊκή προφορική παράδοση, έγινε πραγματικότητα. Έτσι, το καλοκαίρι του 2003 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γιορτή Παραμυθιών, στην Κέα, σ’ αυτό το όμορφο κυκλαδονήσι.

Η Γιορτή περιλάμβανε αφηγήσεις, μουσική και άλλες εκδηλώσεις γύρω από τον προφορικό λόγο. Η Γιορτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν είχε βρει ευήκοα ώτα στην τοπική κοινωνία του νησιού, που αγκάλιασε με θέρμη την προσπάθεια.
Η ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα, ο οποίος έχοντας την επιστημονική και καλλιτεχνική κατάρτιση θα  αναλάμβανε τη διοργάνωση της Γιορτής των Παραμυθιών και  άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, οδήγησε στη δημιουργία του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»  μιας κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικής, μη  κυβερνητικής οργάνωσης, με έδρα την Κέα. Τα μέλη του Κέντρου διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ιδρυτικά μέλη είναι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων (Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι, Λαογράφοι, Θεατρολόγοι, Αφηγητές, Ηθοποιοί, Ζωγράφοι, Δημοσιογράφοι, Εκπαιδευτικοί κλπ). Μάλιστα, η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στους σκοπούς του κέντρου οδήγησε και στην ίδρυση της πρώτης Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα, διετούς φοίτησης, που φέτος ολοκλήρωσε το δεύτερο κύκλο σπουδών της.
Η Γιορτή Παραμυθιών, στο μεταξύ, κάθε χρόνο, τις μέρες γύρω από την πανσέληνο του Ιούλη, περιμένει πότε το χάδι της καλοκαιρινής αύρας θα μπερδευτεί γλυκά με το χάδι του παραμυθένιου λόγου που μαγεύει και μεταμορφώνει… Κάθε χρονιά ένα διαφορετικό θέμα αποτελεί κεντρικό άξονα των αφηγήσεων της Γιορτής, ενώ σ’ αυτή συμμετέχουν αφηγητές Έλληνες και ξένοι – με το κοινό πάντα παρόν και ενθουσιώδες.
Φέτος το θέμα της Γιορτής είναι η Θάλασσα. Το θαλασσινό στοιχείο, τόσο καίριο για τη ζωή του Έλληνα, πιάνει απ’ το χέρι τα παραμύθια και ταξιδεύει πέρα από σύνορα. Κι οι ιστορίες, σαν κύματα φεύγουν κι έρχονται «αφρισμένη απόκριση στ’ αυτιά των κοχυλιών»… Για δέκα μέρες θα μας ταξιδεύουν ιστορίες για γοργόνες και ναυτικούς, για στοιχειά της θάλασσας, ψάρια και δελφίνια, για ψαράδες και θαλασσινούς θεούς, ναυάγια και θησαυρούς του βυθού, για κουρσάρους και θαλασσινές σπηλιές, για νησιά ξεχασμένα και φάρους στην άκρη του κόσμου…
Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 10 Ιουλίου, ωστόσο η επίσημη έναρξή της έγινε μια βδομάδα νωρίτερα, την Κυριακή 26 Ιουνίου, με αφηγήσεις, ομιλίες και άλλα δρώμενα ενώ και το Σάββατο 25 Ιουνίου, γύρω από τις αναμμένες φωτιές του Κλήδονα ακούστηκαν ευτράπελες ιστορίες. Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια, βίντεο, μουσικές, χορός… Μα πάνω απ’ όλα οι θαλασσινές ιστορίες θα μας οδηγήσουν στα μυστικά μονοπάτια τους για να γίνουν οι ίδιες «μια θάλασσα ετοιμόγεννη με χίλια δυο καράβια, με κύματα που χίλιες δυο φορές κινάν και πάνε σ’ αμύριστες ακρογιαλιές…».

* Η Μαρία Βραχιονίδου είναι γλωσσολόγος-εθνολόγος, δρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!