Του Ανδρέα Πετρόπουλου*
Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων στο Ασφαλιστικό, την άνοιξη του 2015 και οι ισχυρισμοί του αρμόδιου υπουργού Εργασίας ότι η επικείμενη παρέμβαση θα είναι «ουδέτερη», δηλαδή θα περιορίζεται σε διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές και συγχωνεύσεις με στόχο να «νοικοκυρευτεί» το σύστημα, κατέρρευσαν με την δημοσιοποίηση του επίμαχου (τελικού) σχεδίου Βρούτση στην Αυγή της προηγούμενης Κυριακής.
Τι αποκάλυψε αυτό το σχέδιο-συμφωνία με τους δανειστές:
1. Τη Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (με βάση το τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ) για την Οριζόντια Διοικητική και λειτουργική Ενοποίηση με κάθετη διοικητική συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ. Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο Κύριας Ασφάλισης θα ενταχθούν τα Επικουρικά και τα Ταμεία Εφάπαξ παροχών όπως: ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όπου έχουν ενταχθεί ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα) το ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) ΤΑΥΤΕΚΟ (Ταμείο Ασφάλισης εργαζομένων στις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ) και ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).
2.Στο σχέδιο Βρούτση διευκρινίζεται πως «από την 1/7/2015 όλα τα απομείναντα Ταμεία (κύρια και επικουρικά) θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ (σ.σ. που θα συγχωνευθεί στο ΙΚΑ) υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι 30/6/2015. Σημειώνονται χαρακτηριστικά τα ταμεία ΕΤΑΑ (Ανεξάρτητο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων-Επιστημόνων) ΟΑΕΕ ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΚΕΑΝ (Επικουρικό Ναυτικών) και διευκρινίζεται ότι «η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών».
3. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι από τα μέσα περίπου του 2015 διαμορφώνεται η νέα ασφαλιστική «υπερδομή», ένα 1 Ταμείο-γίγας (το ΙΚΑ) όπου θα συγχωνευθούν όλα (πλην ΟΓΑ) τα ταμεία κύριας Ασφάλισης, αλλά και τα επικουρικά και τα Ταμεία εφάπαξ παροχών των οποίων καταργείται η αυτοτέλεια.
4. Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων θα πλήξει πρώτα και κύρια τις συνταξιοδοτικές παροχές. Έτσι, σε Ταμεία μισθωτών, όπου οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν παροχές καλύτερες από αυτές του ΙΚΑ, στο πλαίσιο της ενιαιοποίησης, θα πρέπει να αναμένουν επιδείνωση, αφού όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα θα πάνε στο χαμηλότερο επίπεδο, πάντα στη λογική της εξίσωσης με αυτές που παρέχει το ΙΚΑ. Για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων αυτό σημαίνει μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 35%.
Με τη σειρά τους οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές θα εξαερωθούν μέχρι σημείου εξαφάνισης, ενώ τα αποθεματικά τους θα πέσουν στην «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ. Μόνο από το Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα μεταφερθούν 630 εκ. ευρώ. Με άλλα λόγια μιλάμε για κανονική αρπαγή των εισφορών των εργαζομένων και μεταφορά στη νέα υπερδομή, την ώρα που οι συγχωνεύσεις και οι «κοινοί όροι και κανόνες εισφορών-παροχών» θα διαμορφώσουν ένα μόνιμο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων.
Η αποκάλυψη της Αυγής της περασμένης Κυριακής «πάγωσε» την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που περιορίστηκε σε σχόλια… αστυνομικού χαρακτήρα περί «υπεξαίρεσης κρατικών εγγράφων»! Ακολούθησε μετά από τρεις μέρες η επιβεβαίωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία υποστήριξε πως «η ανταλλαγή εγγράφων με την τρόικα είναι κάτι το συνηθισμένο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει»… Και ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα η δήλωση του διοικητή του ΙΚΑ για συγχώνευση όλων των ταμείων σε ένα (με επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώνουν το τελικό σχέδιο) και ανταποδοτικότητα όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά και στις παροχές Υγείας, ανάλογα με τα ένσημα!
* Ο Ανδρέας Πετρόπουλος είναι δημοσιογράφος της εφ. Αυγή