Βαθιά το χέρι τους στο… μέλλον
Οι πολίτες έχουν βάλει, όπως φαίνεται, βαθιά το χέρι στην τσέπη τους αλλά και στο μέλλον τους τον τελευταίο καιρό. Εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις χρεών με δόσεις που φτάνουν μέχρι το 2023 και αυτό μάλλον ως σημάδι αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς. Περίπου 380.000 μέσα σε 24 μέρες έκαναν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και ρυθμίστηκαν συνολικά 2,8 δισ., εκ των οποίων τα 700 εκ. θα εισπραχθούν εντός του 2015. Το 60% των αιτήσεων αφορά οφειλές έως 2.000 ευρώ και το 90% οφειλές έως 10.000 ευρώ. Επίσης, σε 150.000 ανέρχονται οι πολίτες που προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί 111 εκ. ευρώ. Υψηλότερα όλα των προβλέψεων και των προσδοκιών… Ο λαός συνεχίζει να κάνει θυσίες και παίρνει τα τελευταία «ρίσκα ρευστότητας» για την ελληνική Οικονομία υπό «την πίεση της διαπραγμάτευσης». Δεν είναι έτοιμος να δεχθεί καμιά ματαίωση του αγώνα για την αξιοπρέπεια και το δίκιο, καμιά «έντιμη» βουτιά στο αχόρταγο στομάχι του νεο-κανιβαλισμού.
Πιο δυνατοί, πιο αλληλέγγυοι
Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργασίες της Α’ Πανελλαδικής Συνάντησης των Δομών Αλληλεγγύης στο χώρο της Γεωπονικής Σχολής. Πάνω από 150 δομές, αλλά και μεγάλος αριθμός ατόμων με ενδιαφέρον για το κίνημα αλληλεγγύης, γνωρίστηκαν από κοντά και συνομίλησαν επί δύο ημέρες. Πρωτοβουλίες Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες, ομάδες στήριξης οικογενειών με τροφή, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά εκπαιδευτήρια, πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεταιρισμοί και συλλογικότητες που δουλεύουν στο πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και τις γειτονιές της Αθήνας, μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες για τη δράση τους και κοινές αγωνίες για το μέλλον. Οι συζητήσεις προχώρησαν σε εμβάθυνση των θέσεων και κυκλοφόρησε πλήθος νέων ιδεών για την ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης. Συζητήθηκε ο ρόλος και η δυναμική της παρέμβασής τους στη νέα πολιτική συγκυρία, νέοι τρόποι οργάνωσης και νέα εργαλεία συγκρότησης, ενώ όλοι έφυγαν μάλλον δυναμωμένοι και περισσότερο αποφασισμένοι.
Χώρο φιλοξενίας
Το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών Χανίων απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία Ανοιχτού Χώρου Φιλοξενίας Προσφύγων εντός του ιστού της πόλης. «Τόσο ο δήμος, όσο και η περιφέρεια διαχειρίζονται μια σειρά χώρων που με ελάχιστα χρήματα και εργασία μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν την κατανομή των κονδυλίων τους, να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια, να κινητοποιήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες τους. Οι χιλιάδες πρόσφυγες που εξακολουθούν να πνίγονται ή να φτάνουν, σε άθλια κατάσταση, στις ελληνικές ακτές είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης και επιβάλλει άμεσα μέτρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.