Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης καταπιάνεται με τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Έχουν προηγηθεί αλλά δυο έργα, ένα μυθιστόρημα και μια μυθιστορηματική βιογραφία.
Αυτή τη φορά δεν είναι μυθοπλασία, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για ένα γκράφικ νόβελ, σε εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και παρουσιάζει σημαντικά περιστατικά και καμπές της ζωής του Έλληνα μαθηματικού, μένοντας πιστό στα γεγονότα με εύληπτο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα βιβλίο που κάνει προσιτό το έργο και τον βίο του Καραθεοδωρή στο ευρύ κοινό.
Πέρα από τους ενηλίκους μπορεί να διαβαστεί και από τα παιδιά και ίσως να αξιοποιηθεί και στη σχολική τάξη για μια διαφορετική προσέγγιση του κόσμου των μαθηματικών. Είναι μια συναρπαστική και ταραχώδης ζωή, αφού ο Καραθεοδωρή όχι μόνο βρέθηκε στο επίκεντρο δραματικών γεγονότων, αλλά δεν δίστασε συχνά και να ρισκάρει τα πάντα. Ακόμη και η απόφασή του να σπουδάσει μαθηματικά δεν ήταν εύκολη. Άφησε πίσω του μια σίγουρη δουλειά στην Αίγυπτο για να ανοιχτεί σε ένα ταξίδι άγνωστο που τον έφερε στη Γερμανία.
Η γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, υπήρξε πολύ σημαντική για την εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης, ενώ παράλληλα η αγάπη για την πατρίδα τον οδήγησε μακριά από τις Πανεπιστημιακές αίθουσες και τον οδήγησε στη Σμύρνη, όπου προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Κι έμεινε ως την τελευταία στιγμή προσπαθώντας να προστατέψει το έργο του.
Πολλές οι πίκρες και οι απογοητεύσεις, αφού κι εδώ ίσχυσε το «ουδείς προφήτης στον τόπο του».
Είναι και θλιβερό που δεν είναι ευρύτερα γνωστές τέτοιου είδους πραγματικά μεγάλες προσωπικότητες. Ευτυχώς στα χέρια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη η προσωπικότητα του ξεχωριστού αυτού επιστήμονα αποκτά τη θέση που της αξίζει. Και καθώς συνεχίζει την έρευνά του και δεν επαναπαύεται περιμένουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο
Τι είναι αυτό που σε έχει κάνει να ερευνάς και να γράφεις χρόνια τώρα για τον Καραθεοδωρή;
Η φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και οι άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του.
Κάθε φορά που εκδίδω ένα βιβλίο με θέμα τον Καραθεοδωρή νομίζω ότι θα είναι το τελευταίο για τον διάσημο μαθηματικό. Ξεκίνησα το 2013 με το μυθιστόρημα «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής, το 2019 με την μυθιστορηματική βιογραφία του Καραθεοδωρή από τις εκδόσεις Μένανδρος και τη σημερινή χρονιά με το γκράφικ νόβελ. Τρία διαφορετικά βιβλία που αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο, τον διακεκριμένο επιστήμονα. Δηλαδή η προσωπικότητα του Καραθεοδωρή με εμπνέει πάντοτε, στο να ψάξω και να διαβάσω ό,τι κείμενο έχει σχέση με τη ζωή του.
Γιατί αποφάσισες να παρουσιάσεις ένα γκράφικ νόβελ για τη ζωή του;
Θέλησα να γνωρίσω τον Καραθεοδωρή σε μια άλλη κατηγορία βιβλίων που οι αναγνώστες είναι παιδιά και ενήλικοι. Αυτή η κατηγορία με τα γκράφικ νόβελ, είναι άγνωστη για μένα και σκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο που θα έχει θέμα τον διάσημο μαθηματικό. Από την άλλη, ο Παναγιώτης Πανταζής που εικονογράφησε το βιβλίο κατάφερε με τα υπέροχα σκίτσα του να βγάλει τα συναισθήματα του ήρωα αλλά και να δώσει σε μερικές στιγμές την κατάλληλη συγκινησιακή φόρτιση. Ο συνδυασμός λόγου και εικόνας στο γκράφικ νόβελ ελκύει τον αναγνώστη να ανοίξει το βιβλίο και να ταξιδέψει στα χρόνια του Καραθεοδωρή.
Τα παιδιά και οι ενήλικοι δεν έχουν χρόνο και θέλουν να διαβάσουν κάτι που θα τους κάνει να περάσουν κάποιες στιγμές ευχάριστες. Επειδή στον σημερινό εργαζόμενο ο ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει προσπαθεί να διαβάζει μικρά στον όγκο βιβλία. Τα γκράφικ νόβελ έχουν απήχηση γιατί τα στηρίζουν οι νέοι και τα αγοράζουν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα βιβλία.
Πιστεύεις ότι οι Έλληνες γνωρίζουν το έργο του;
Παλαιότερα δεν τον γνώριζαν καθόλου. Σήμερα με τα ντοκιμαντέρ που έχουμε δει στην τηλεόραση είναι γνωστός. Σίγουρα δεν θα γίνει ποτέ η προσωπικότητά του δημοφιλής. Μιλάμε για έναν μαθηματικό και όχι για έναν σταρ.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή, θα ήθελες να μου πεις για την ιστορία του Πανεπιστημίου που προσπάθησε να δημιουργήσει στη Σμύρνη;
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάλεσε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στο Παρίσι που είχε πάει για το Συνέδριο Ειρήνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο άντρες γνωρίζονταν από το 1895, όταν συναντήθηκαν στο σπίτι του γενικού διοικητή της Κρήτης Αλέξανδρου Καραθεοδωρή που τον είχε θείο ο Κωνσταντίνος.
Ο Βενιζέλος του πρότεινε να γράψει ένα υπόμνημα για την ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημίου πέρα από την Αθήνα. Υποψήφιες πόλεις ήταν η Θεσσαλονίκη, η Σμύρνη και η Χίος.
Γρήγορα ο Βενιζέλος αποφάσισε να γίνει Πανεπιστήμιο στην Σμύρνη.
Ο Καραθεοδωρή έγραψε το υπόμνημα όπου τόνιζε: Πρέπει να γίνουν στη Σμύρνη 4 σχολές, η μηχανική, η εμπορική , η γεωργική και μια εθνολογική σχολή. Η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η ελληνική και η τουρκική. Επειδή θα έχουν προσέλευση στη Σμύρνη και από άλλους λαούς πρότεινε να διδάσκονται στην εθνολογική σχολή η αραβική, η περσική, η τουρκική και η εβραϊκή γλώσσα.
Ως κτίριο διαλέχθηκε το οικοδόμημα του Μπαχρή Μπαμπά. Θα γινόταν μια ανακαίνιση και θα κατασκεύαζαν αίθουσες για τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές. Ακόμη θα είχαν εργαστήρια και τεράστια βιβλιοθήκη, γιατί πίστευε ο διάσημος μαθηματικός ότι αυτή θα βοηθήσει στο έργο του Πανεπιστημίου. Την ανακαίνιση θα την έκανε ο αρχιτέκτονας Ζάχος που ήταν από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Αγοράστηκε εποπτικό υλικό για να γίνουν τα εργαστήρια. Καθηγητές επιλέχθηκαν οι καλύτεροι που ήρθαν από τον ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό. Θα υπήρχε χορηγία για να αποπερατωθούν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου Μπαχρή Μπαμπά από έναν Έλληνα πλούσιο που ζούσε στο Παρίσι και αμέριστη βοήθεια από τον Βενιζέλο.
Το πείραμα φάνταζε σαν να είναι το πιο μεγάλο στην παιδεία για τους Έλληνες. Το ίδρυμα, κατά τον Καραθεοδωρή, θα ακτινοβολούσε, στην Ανατολή και στη Δύση. Ο ελληνικός πολιτισμός θα επισκίαζε ό,τι υπήρχε πριν και θα φώτιζε όλους τους λαούς.
Το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης θα ήταν έτοιμο μέχρι το τέλος του 1922 για να αρχίσει τις λειτουργίες του. Η Μικρασιατική Καταστροφή έσβησε τις ελπίδες και τα όνειρα των Ελλήνων για να λειτουργήσει ένα αξιόλογο και με ευρωπαϊκές υποδομές και προδιαγραφές Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.
Ετοιμάζεις και άλλες εκδόσεις για τον Καραθεοδωρή;
Δεν μπορώ να προβλέψω από τώρα αν εκδώσω κάτι άλλο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Αν όμως ανακαλύψω κάτι καινούργιο και πρωτότυπο θα αρχίσω να δουλεύω να πάρει τη μορφή βιβλίου. Η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή πρέπει να φωτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην ελληνική βιβλιογραφία. Είναι από τις σημαντικότερες και σπουδαιότερες μορφές στην παγκόσμια επιστήμη των μαθηματικών.