Η Ρωσία επίσημο μέλος του ΠΟΕ

Στις 21 Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, διαδικασία που ολοκληρώθηκε επίσημα μετά από ένα μήνα και αφού ξεπεράστηκαν τα επί πολλά χρόνια εμπόδια που έθεταν οι ΗΠΑ – οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι υπέρμαχες του ελεύθερου εμπορίου μόνο και τόσο όσο η ελευθερία αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στις εξαγωγές της (βλ. επιδοτήσεις στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, οι οποίες κατά τα άλλα απαγορεύονται σε μια σειρά χωρών).
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ρώσικη Ομοσπονδία θα έχει τη δυνατότητα να «παίξει» περισσότερο στην παγκόσμια αγορά, αν και θα κληθεί να μειώσει τον προστατευτισμό στα προϊόντα της, καθώς θα κληθεί, μεταξύ πολλών άλλων, να μειώσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από 10% σε 7,8% κατά μέσο όρο, μέχρι το 2018. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταξή της στον ΠΟΕ θα της αποφέρει τα επόμενα χρόνια οφέλη σε επίπεδο ανάπτυξης του ΑΕΠ, αλλά και θα την κάνει συμμέτοχη στη χάραξη των κανόνων και των μηχανισμών του παγκόσμιου εμπορίου, όπως και των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημερινό οικονομικά ασταθές περιβάλλον.
Παράλληλες συνέπειες, όμως, θα έχει για τους γείτονες της Ρωσίας η ένταξή της στον ΠΟΕ. Για τη Λευκορωσία και το Καζακστάν ο λόγος, που έχουν σχηματίσει με τη Ρωσία τελωνειακή ένωση. Ειδικά η Λευκορωσία αναμένεται ότι θα δει την αγορά της να γεμίζει με ξένα αγαθά που θα έχουν απλά κάνει μια «στάση» προηγουμένως στη Ρωσία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα τεθούν σε κίνδυνο πολλά δικά της προϊόντα (ειδικά στον κλάδο των λιπασμάτων και των αγροτικών μηχανημάτων). Σε αντιστάθμισμα, η Ρωσία φέρεται έτοιμη να διαθέσει σημαντικά ποσά για να στηρίξει με διάφορους τρόπους τη γειτονική της χώρα και σύμμαχο.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Ρωσία, παρά την πίστη στην ελευθερία του εμπορίου, λαμβάνει μέτρα για την προστασία του τραπεζικού, τηλεπικοινωνιακού και ασφαλιστικού της τομέα από ξένες επιθετικές ενέργειες, διεκδικώντας να κάνει ό,τι ακριβώς κάνουν οι δυνατές χώρες που αντιστέκονται σθεναρά στον κρατικό προστατευτισμό όσο αυτός δεν αφορά δικά τους προϊόντα. Ταυτόχρονα, επειδή έχει χαράξει εδώ και ένα χρόνο το στρατηγικό στόχο να αποκτήσει αυτάρκεια σε διατροφικά προϊόντα, σκοπεύει να διπλασιάσει τις αγροτικές επιδοτήσεις στο εσωτερικό της.

Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!