► «Παρωδία εκλογών στην Αλγερία» έγραφε ο Δρόμος πριν 5 χρόνια (φύλλο 480). Ο ίδιος τίτλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σήμερα: σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου ο νυν πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν επανεξελέγη με το σεμνό ποσοστό του 94,6%. Η δε συμμετοχή ανήλθε σε… 23,1%. Επίσης, δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο. Θαύμα!

► Με άλλα λόγια, και παρά τις παραινέσεις του στρατού και της διεφθαρμένης ελίτ, οι Αλγερίνοι γύρισαν για μια ακόμη φορά μεγαλοπρεπώς την πλάτη στο «σύστημα»: έτσι αποκαλούν το ημιστρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά εδώ και δεκαετίες την Αλγερία μαζί με την πολιτική-επιχειρηματική ελίτ, έχοντας και το ΟΚ της Γαλλίας. Το ερώτημα «μέχρι πότε;» μένει ως τώρα αναπάντητο, αφού όποτε τίθεται ακολουθεί αιματοχυσία.

► Εκλογές έγιναν όμως και στην Ιορδανία – βουλευτικές και… μάλλον διακοσμητικές, αφού ο βασιλεύς Αμπντάλα ο Β΄ διορίζει την κυβέρνηση της αρεσκείας του. Υπάρχουν κι άλλες δικλείδες ασφαλείας, ακόμη και μετά τον πρόσφατο «εκδημοκρατισμό»: μόλις 41 από τις 138 βουλευτικές έδρες κατανέμονται βάσει της καθολικής ψηφοφορίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν κόμματα (στις υπόλοιπες εκλέγονται «ανεξάρτητοι» τοπικοί υποψήφιοι).

► Κι έτσι όμως όσοι Ιορδανοί ψήφισαν (συμμετοχή 36%) βρήκαν τρόπο να στείλουν μήνυμα στη φιλοδυτική μοναρχία: ανέδειξαν πρώτη δύναμη το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», αδελφή οργάνωση της Χαμάς, που απέσπασε 41 έδρες. Ο επικεφαλής του αναγνώρισε δημόσια ότι ψηφίστηκε και από πολλούς υποστηρικτές της αριστεράς και του αραβικού εθνικισμού και πρόσθεσε: «Οι εκλογές ήταν ένα λαϊκό δημοψήφισμα υπέρ της διακοπής των σχέσεων με το Ισραήλ». Πολλά τα καμπανάκια!

► Παραμένοντας σε απόνερα εκλογών: ο 75χρονος Εντμούντο Γκονζάλεζ, βασικός ηγέτης της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης (που δεν αναγνωρίζει την ήττα της στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου), κατέφυγε στην Ισπανία. Στην ισπανική βουλή το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox, με την υποστήριξη Βάσκων κεντροδεξιών κ.ά., πέρασε απόφαση που καλεί την κυβέρνηση Σάντσεθ να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκονζάλεζ. Με τη σειρά της η βενεζουελάνικη βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις της με την Ισπανία…

► Τη νίκη του Μαδούρο δεν αναγνωρίζει, ξανά, σχεδόν κανένα κράτος της Δύσης. Όμως, τσουρουφλισμένες από την προηγούμενη «εμπειρία» της αναγνώρισης του ανεκδιήγητου Γκουαϊδό ως προέδρου, αυτή τη φορά οι Δυτικές χώρες (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) περιορίζονται να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε κυβερνητικά και δικαστικά στελέχη της Βενεζουέλας, και ζητούν να ελέγξουν οι ίδιες(!) τα «επίσημα λεπτομερή αποτελέσματα». Καλά θα πάει κι αυτό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!