του Γιώργου Κυριακού
Η Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου της οδού Τοσίτσα προσκαλεί σε συζήτηση σωματεία, φορείς και μεμονωμένους ενδιαφερόμενους. Αναφέρει στην πρόσκληση μεταξύ άλλων:
«Πριν από 73 χρόνια, ο γλύπτης Κώστας Σεφερλής φιλοτέχνησε και χάρισε το άγαλμα “Βόρειος Ήπειρος” στον Δήμο Αθηναίων. Το γλυπτό τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση και υπενθύμιζε τους αγώνες των προγόνων μας. Τον Απρίλιο του 2016 το άγαλμα ακρωτηριάστηκε και αποκεφαλίστηκε από άγνωστους βάνδαλους. Οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων –ορθά– το αφαίρεσαν και το μετέφεραν σε κατάλληλο χώρο με σκοπό να αποκατασταθεί και να τοποθετηθεί ξανά. Όμως πέρασαν 8,5 χρόνια χωρίς ενημέρωση για την τύχη του… Ζητάμε την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου της Βορείου Ηπείρου. Γι’ αυτό σας προσκαλούμε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, 10:30 το πρωί, στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού (Κιλικίας 51 & Καισαρείας, πλησίον του μετρό Νίκαιας και της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη). Προς τους ομογενείς μας, που ζουν μακριά: Στείλτε μας το μήνυμά σας. Όσο πιο μακριά είστε, τόσο πιο κοντά σας νιώθουμε! Η ιστορία μας δεν ακρωτηριάζεται – Το μέλλον μας δεν αποκεφαλίζεται».
Να και το ευχαριστώ…
Με αυγά και γιαούρτι «ευχαρίστησε» η Αλβανία την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη, για την αμέριστη βοήθειά τους στην έναρξη διαδικασιών ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. – παρόλο που δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα. Έτσι, με την αλβανική αστυνομία να παρακολουθεί από μακριά και να μένει αμέτοχη, «άγνωστοι» επιτέθηκαν στον Έλληνα ευρωβουλευτή στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Τίρανα… Πάντως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (που φέρεται ως ευρωαμερικανική πρεσβεία επί ελληνικού εδάφους) εξέφρασε «απερίφραστη καταδίκη». Και μάλιστα σε ώρες μη εργάσιμες…
Υπάλληλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επιστρέφουν στα κοντέινερ
Σε έγγραφη διαμαρτυρία, μέσω δελτίου Τύπου, προχώρησαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις ανθυγιεινές και ακατάλληλες συνθήκες εργασίας που επικρατούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, λόγω αδράνειας του υπουργείου. Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν την πρόθεση της ηγεσίας να τους αναγκάσει να συγκατοικήσουν με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠΡΟΠΟ) σε ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, οδηγώντας τους σε χώρους όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μόλις δύο κοντέινερ για να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες εργαζομένους.
Αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Από την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου το 2013, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καταγγέλλοντας δημοσίως τις ανεπαρκείς υποδομές, τις ελλείψεις και την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αυτές ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αφήνοντάς τους καθηλωμένους σε κοντέινερ και σε κτίρια που χαρακτηρίζονται ακατάλληλα.
Εγκαταστάσεις επικίνδυνες και μη λειτουργικές
Στις διαμαρτυρίες τους οι εργαζόμενοι παραθέτουν μια εκτενή λίστα προβλημάτων, όπως τα παλαιά κοντέινερ που στερούνται βασικής θέρμανσης τον χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι, ανθυγιεινούς εξωτερικούς χώρους που έχουν οδηγήσει σε εργατικά ατυχήματα, καθώς και μη λειτουργικούς χώρους. Στην Κατεχάκη, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιφερειακές υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι εργάζονται σε περιβάλλοντα που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, ενώ στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης έχει διακοπεί η εξυπηρέτηση του κοινού λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου.
Απαραίτητη η άμεση παρέμβαση της ηγεσίας
Η επιλογή των κοντέινερ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών δεν αποτελεί λύση, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Τονίζουν ότι, παρά την προβολή της «βέλτιστης διαχείρισης» των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο, η πολιτική ηγεσία δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που υποστηρίζει καθημερινά τους αιτούντες άσυλο. Οι σύλλογοι εργαζομένων ζητούν άμεση και υπεύθυνη αντίδραση από την ηγεσία, καλώντας το υπουργείο να προβεί σε ουσιαστικές βελτιώσεις και παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας τους.