Αρχική διεθνή Εγκληματικές «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στο Κουρδιστάν

Εγκληματικές «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στο Κουρδιστάν

Ο Ερντογάν προεκλογικά είχε «υποσχεθεί» στους Κούρδους ότι θα τους περάσει διά πυρός και σιδήρου αν δεν βάλουν μυαλό και ξαναψηφίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Οι Κούρδοι, που δεν φημίζονται για τη δουλικότητά τους, τον αψήφησαν. Εδώ και τέσσερις μέρες ο Ερντογάν εκπληρώνει την υπόσχεσή του, στέλνοντας 10.000 στρατιώτες υπό την ηγεσία 6 στρατηγών(!), με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, για να πολεμήσουν μια χούφτα αντάρτες του ΡΚΚ οπλισμένους με λιανοντούφεκα. Ή μάλλον, αυτό είναι το πρόσχημα: η πραγματικότητα είναι η επιχείρηση τιμωρίας των ανυπότακτων κουρδικών πληθυσμών.

Έτσι, για πολλοστή φορά δύο μαρτυρικές πόλεις κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, η Τζίζρε και η Σιλώπη αντίστοιχα, υπόκεινται σε πλήρη αποκλεισμό και μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας. Ήδη ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν βομβαρδιστεί και ισοπεδωθεί, με άγνωστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, που αντιμετωπίζουν το δίλημμα: να προσπαθήσουν να φύγουν από τις πόλεις τους για να σωθούν, κινδυνεύοντας να δολοφονηθούν εν ψυχρώ από τους ελεύθερους σκοπευτές που παραμονεύουν; Ή να υπακούσουν στην απαγόρευση κυκλοφορίας ρισκάροντας να θαφτούν κάτω από τα ερείπια;

 

Η αντίδραση του HDP

Ο πρόεδρος του αριστερού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαζί με πολλούς βουλευτές και στελέχη, για μια ακόμη φορά πήγε στο επίκεντρο της σύγκρουσης. Μιλώντας στο Ντιγιαρμπακίρ, απευθύνθηκε απευθείας και με επιθετικό τρόπο στον Ερντογάν και στον Νταβούτογλου: «Τι προσπαθείτε να κάνετε στέλνοντας έξι στρατηγούς και 10.000 στρατιώτες στην Τζίζρε; Έτσι παρασταίνετε τους ήρωες απέναντι σε μια χούφτα μέλη του ΡΚΚ; Πραγματοποιώντας τέτοιας έκτασης επιχειρήσεις και βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές, στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνετε είναι να δείξετε πόσο ανήμποροι είστε. Τι είδους εκκαθαριστικές επιχειρήσεις είναι αυτές; Ποιον καθαρίζετε, και πού; Το μόνο που είστε ικανοί να καθαρίσετε είναι οι υπόνομοι αυτής της χώρας! Αυτό που κάνετε είναι παράνομο, ενώ εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, και θα νικήσουμε».

Το κουράγιο των Κούρδων και των αριστερών Τούρκων αντιπροσωπεύεται επάξια από αυτού του είδους την έμπρακτη αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη αγωνιστικότητα του Ντεμιρτάς και των υπόλοιπων ηγετών του HDP. Από τη μια, είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα, κι έχουν δείξει τη διάθεσή τους να επιλυθεί με ειρηνικό αλλά και δίκαιο τρόπο η αντιπαράθεση με το τουρκικό κράτος. Από την άλλη, δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που επιχειρεί να ασκήσει ο Ερντογάν. Έτσι του πετούν το μπαλάκι: εάν νομίζει ότι μπορεί, ας προσπαθήσει να τους εξοντώσει και να εξαλείψει έτσι την «απειλή» που αντιπροσωπεύουν για τα αυτοκρατορικά του σχέδια.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχει: η «συνάντηση» του κουρδικού κινήματος με την τουρκική Αριστερά μέσα από το HDP, η ισχυροποίηση των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων στο συριακό Κουρδιστάν και τα πολλά εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα που έχει ανοίξει η Άγκυρα, είναι μάλλον πολλά εμπόδια.

 

Διαρκής ένταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας

Στο μεταξύ η αντιπαράθεση με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει, αφού η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντάς το σαφές στη Δύση. Σε αυτήν απευθυνόταν ουσιαστικά προχτές ο Πούτιν, όταν για πολλοστή φορά επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στον Ερντογάν σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους: «Τι κατάφεραν οι Τούρκοι; Ίσως σκέφτηκαν ότι θα αποχωρούσαμε από τη Συρία. Η Ρωσία όμως δεν είναι τέτοια χώρα, και δεν θα συναινέσει ποτέ με το να αποφασίζουν ξένες δυνάμεις ποιος θα πρέπει να ηγείται του συριακού κράτους». Και συνέχισε με πρωτοφανείς προσβολές προς τον Ερντογάν, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε συγκεκριμένο σημείο»!

Ίσως αυτή η διαρκής ταπείνωση να παίζει ρόλο στην απόφαση του Ερντογάν να τιμωρήσει παραδειγματικά τους Κούρδους, ώστε να ανακτήσει το κύρος του πρώτα-πρώτα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Παραμένει πάντα πιθανός όμως ο μεγάλος φόβος της Άγκυρας: μέσα από τις γεωπολιτικές καραμπόλες στην περιοχή να αναδυθεί ένα κουρδικό κράτος που θα περιλαμβάνει τμήμα της τωρινής τουρκικής επικράτειας. Κι αυτός ο φόβος δεν ξορκίζεται ισοπεδώνοντας κουρδικές πόλεις…

Σχόλια

Exit mobile version