Έφυγε και ο Λευτέρης. Αγαπημένος φίλος και σύντροφος. Κυπριακό, προδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, Νεολαία ΕΔΑ, Φίλοι Νέων Χωρών (ΦΝΧ) – Κίνηση Αντιαποικιακής Αλληλεγγύης, περιοδικό Αντιιμπεριαλιστής. Πνευματικό παιδί του ιστορικού Νίκου Ψυρούκη. Στο ΑΚΕ στα χρόνια της δικτατορίας, εργάστηκε σε εργοστάσια στη Δυτική Γερμανία. Σύντροφοι από τα χρόνια εκείνα με τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο Κουτσομητόπουλο. Στη μεταπολίτευση στην ομάδα Εργασία και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Τετράδια (Λουκάς Αξελός).

Κυρίως όμως εκδότης (1977-1987) και συνεκδότης (με τον Βαγγέλη Χωραφά 1991-1993 και 2005-2011) της ελληνικής έκδοσης του περίφημου ανεξάρτητου σοσιαλιστικού περιοδικού Monthly Review – Μηνιαία Επιθεώρηση. Την περίοδο 1975-1976 αρχικός εκδότης ήταν ο Αιμίλιος Δημόπουλος. Νεομαρξισμός, θεωρία της εξάρτησης, ρεύμα μητρόπολη-περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ ως προγραμματική-θεωρητική σύλληψη. Πωλ Σουήζυ, Χάρυ Μάγκντοφ, Σαμίρ Αμίν, Αντρέ Γκούντερ Φρανκ, Ανδρέας Παπανδρέου, Τζέημς Πέτρας, Κώστας Βεργόπουλος κ.ά.

Η ματιά του περιοδικού ήταν «παγκοσμιοποιημένη» και «μεταποικιακή», συνέδεε το «τοπικό με το παγκόσμιο», πολύ πριν οι λέξεις και όροι αυτοί κάνουν την εμφάνισή τους. Σε μια κατεύθυνση εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, με έντονες ιδεολογικές / θεωρητικές διαμάχες απέναντι στα ρεύματα της σοσιαλδημοκρατίας, της παραδοσιακής και της ανανεωτικής κομμουνιστικής αριστεράς. Ο Λευτέρης Ριζάς υπήρξε η ψυχή αυτού του περιοδικού στην ελληνική του έκδοση, με καθοριστική συμβολή.

Μαρξιστής, σοσιαλιστής, πατριώτης, ΑΕΚτζής. Τον Λευτέρη τον γνώρισα τη δεκαετία του ’90, από το «ρεύμα των Ιταλών», τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τις εκδόσεις Γόρδιος, που έβγαζαν στα χρόνια του ’90 τη Μηνιαία Επιθεώρηση, τον Θόδωρο Σωσάνογλου, τον Χρόνη Αμανατίδη, τον Γιάννη Δρίνη, τον Γιάννη Κιουλέκα, τον Γιώργο Χερουβή. Χειμαρρώδης και παθιασμένος στις συζητήσεις και στα κείμενά του.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Φίλε και σύντροφε Λευτέρη, καλό σου ταξίδι!

Βασίλης Ασημακόπουλος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!