Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

Δύο επιτύμβιες ρωμαϊκές πλάκες ανακαλύφθηκαν στα Σκόπια, μία εκ των οποίων φέρουσα το όνομα Δαρδανός. Και ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών ιστορικών, καθότι οι Αλβανοί, ως απόγονοι των Ιλλυριών, είναι και Δαρδανοί! Η Αλβανίδα ερευνήτρια Φ. Αρίφι δήλωσε ότι «κάθε Αλβανός πρέπει να έχει απόδειξη για το ποια είναι η λεγόμενη “Μακεδονία”». No comments. 

Στο μεταξύ η ιστοσελίδα ToposText, χρηματοδοτημένη από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, βαφτίζει όλες τις αρχαίες ελληνικές πόλεις της Αλβανίας (Βουθρωτό, Αντιγόνεια, Απολλωνία, Φοινίκη, Αδριανούπολη τη Βύλλιδα), «οικισμούς της αρχαίας Ιλλυρίας»…   

Ο Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ τάχθηκε υπέρ της αφαίρεσης μνημείου του σοβιετικού στρατού. Ο Μπορίσοφ στις οβιδιακές του μεταμορφώσεις ξεκίνησε από μπόντιγκαρντ του κομμουνιστή ηγέτη Ζίβκοφ για να μετατραπεί σε κορυφαίο υποστηρικτή της Δύσης. Κι από σκληρός μακεδονιστής, σε οπαδό της άρσης του βέτο. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. 

Ο Τζέφρι Πάιατ επιδοκίμασε τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Ουκρανικό ζήτημα. Τον ευλόγησε που ευλόγησε.  

Η Σερβία υπερψήφισε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την απόσυρση των Ρώσων από την Ουκρανία. Τα σερβικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ το αποσιώπησαν, διότι η κοινή γνώμη δεν συμπορεύεται με τον αντιρωσισμό.  

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ανακαλύφθηκε η βουλγαρική μειονότητα Γκοράνι στο Κόσοβο. Η Βουλγάρα αντιπρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία και συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου Οσμάνι. Μίλησαν για τα δικαιώματα των Γκοράνι, για σχολεία κ.λπ. Α, όλα κι όλα, το Κόσοβο σέβεται τις μειονότητες! 

Πάντως ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Γκοράνι στη Σερβία, δήλωσε ότι οι Γκοράνι ζουν στην περιοχή της σημερινής Γκόρα και ότι οι Βούλγαροι προσπαθούν να τους οικειοποιηθούν.  

Δύο εργοστάσια πυρομαχικών στη Βουλγαρία επανεκκίνησαν και δουλεύουν πυρετωδώς για να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, γράφουν οι New York Times. Βέβαια ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούντεφ λέει ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά…  

Από την άλλη, η Ρωσία εξήγαγε πέρσι στη Βουλγαρία αγαθά αξίας 5.860.000.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από το 2021, με πρώτο προϊόν το ακατέργαστο πετρέλαιο. Δουλίτσα να γίνεται. 

Αντίθετα, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να ασχολείται με τέτοιες αντιφατικές μπίζνες, αφού έχει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, όπως τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ. Δεν χρειάζεται (πια) να παρέμβει ο Πιουριφόι. Απλώς δίνει συγχαρητήρια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!