Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (3/2/2024)

Εδώ είναι Βαλκάνια (3/2/2024)

Του Γιώργου Κυριακού

► Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας ενέκρινε τη συμφωνία Αλβανίας-Ιταλίας για την ίδρυση ιταλικού στρατοπέδου φύλαξης μεταναστών σε αλβανικό έδαφος. Σειρά παίρνουν οι Γερμανοί. Όπως παλιά.

► Βιομηχανικά έργα αποφασίστηκαν σε περιοχές της Αλβανίας που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία της φύσης. «Δεν δεχόμαστε μαθήματα οικολογίας από κανέναν», δήλωσε ο Ράμα. Ορθόν, αφού είναι… σοσιαλιστής.

► Η «άτυπη» ομάδα QUINT που όμως αποφασίζει για όλα (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) ζήτησε αναστολή της απαγόρευσης χρήσης του σερβικού δηναρίου στο Κόσοβο. Ισορροπιστές τρόμου.

► Συνήφθη στρατιωτική συμφωνία Κοσόβου-Τουρκίας, χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες. Αρκεί που «λειτουργούμε προς όφελος των ανθρώπων στο Κόσοβο», όπως δήλωσε ο Τούρκος διοικητής της KFOR.

► Με τεθωρακισμένα μάχης ενίσχυσε η Ουγγαρία τη Σερβία. Ο δε Πούτιν παρασημοφόρησε τον πρώην αρχηγό των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας, που παραιτήθηκε λόγω της ανακήρυξής του ως ανεπιθύμητου στις ΗΠΑ. Δεν αποδίδει η πίεση;

► Στις… ΗΠΑ έγινε συνάντηση των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων που απέκλεισε κάθε μελλοντική συνεργασία με το «μακεδονικό» DPMNE-VMRO, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών και αποκλείει de facto την αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας από το νέο Σύνταγμα.

► Στις ίδιες εκλογές έχει παρέμβει ήδη ο παναλβανιστής Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι, υποστηρίζοντας κόμματα της αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων.

► Βούτσιτς προς τους αδερφούς «Μακεδόνες»: «Δεν σας ζητάμε να κάνετε αλλαγές στο Σύνταγμα, αυτό είναι εσωτερικό σας θέμα». Καρφί στη Βουλγαρία.

► Στο μεταξύ το «μακεδονικό» VMRO-DPMNE αιτήθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο τη συνέχιση της ισχύος διαβατηρίων, ταυτοτήτων κ.λπ. με το παλιό, «σκέτο» όνομα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν μετράει.

► Σκοπιανός δικηγόρος που δικαζόταν επειδή ύψωσε στο φρούριο της Αχρίδας μια τεράστια σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας αθωώθηκε, αφού δήλωσε «συναισθηματικά δεμένος» με την εν λόγω σημαία. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

► Το φιλορωσικό καθεστώς στην Υπερδνειστερία, που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία, ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον στρατό του (σήμερα 10.000 στρατιωτικοί, έναντι 7.000 της Μολδαβίας). Προχωρά ο… διάλογος.

► 15-20% επί του συνολικού πληθυσμού υπολογίζεται το ποσοστό των ξένων στο μικροσκοπικό Μαυροβούνιο. Οι Ρώσοι αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο. Άμα βάλεις κι όσους δηλώνουν Σέρβοι, τι μένει;

► Θα διεκδικήσουμε την Υπερκαρπαθία μετά τη διάλυση της Ουκρανίας, δήλωσε ο ηγέτης ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας για τα ουκρανικά εδάφη στα οποία διαμένουν 150.000 Ούγγροι, και δη σε συνέδριο με την παρουσία της γερμανικής και ολλανδικής Ακροδεξιάς!

► Καταγγέλλεται ότι στην Κροατία διόρισαν φιλοκυβερνητικό Γενικό Εισαγγελέα. Βρε τι απίστευτα πράγματα γίνονται στα Βαλκάνια…

Σχόλια

Exit mobile version