Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο υπουργός Άμυνας του Κοσόβου, Αρμέντ Μεχάι, δήλωσε πως πρόσφερε στους Αμερικανούς μόνιμη βάση. Πόσο πιο μόνιμη από το Μπονστίλ, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη;

► Η Ισλαμική Ένωση της «Β.Μ.» καταδίκασε (πάλι καλά) το γεγονός της δημόσιας προσευχής μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο μετά από κάλεσμα του υποψήφιου δήμαρχου Τεφίκ Μαχμούτ, που υποστηρίζεται από το κόμμα «Λέβιτσα» (Левица= Αριστερά-Σοσιαλιστικό Κόμμα). Αριστερά να σου πετύχει…

► Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στη «Β.Μ.» καταστράφηκαν από τις εργασίες ενός αυτοκινητόδρομου, παρόλο που είχε εγκριθεί το 2019 η αποκατάστασή τους. Τα ίδια καταγγέλλει και ο πρόεδρος του ιδρύματος «Μακεδονία» στη Σόφια, που οργανώνει το «κόμμα των Βουλγάρων» στα Σκόπια. Το χάσμα βαθαίνει.

► Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο, περιοχή που έγιναν μάχες του στρατού της πΓΔΜ με μη παροπλισμένους του UCK το 2015, δήλωσε ότι «δεν θα σβήσω από τα μνημεία την επιγραφή “Βούλγαρος φασίστας”». Βαθαίνει λέμε…

► Μεταξύ των όρων που θέτει η Βουλγαρία για να άρει το βέτο στη «Β.Μ.» είναι: η αλλαγή του ονόματος σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (η Σόφια θεωρεί ότι η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε βουλγαρικά εδάφη), η εξάλειψη του «Βούλγαρος φασίστας» από τα βιβλία και τα μνημεία, και η επικύρωση της Βουλγαρικής εθνότητας στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Μύλος.

► Στις 14 Νοεμβρίου στις επαναληπτικές εκλογές στην Βουλγαρία συμμετέχει ο Ίνζο Χαζάρτα, ραπ σταρ, ο οποίος θα διεκδικήσει την πρωθυπουργική καρέκλα με το νέο (τι πρωτότυπο…) κόμμα «Συνεχίζουμε για την Αλλαγή», πιθανολογώντας σε μεγάλα ποσοστά. Μεγάλη η κρίση, αν φανταστεί κανείς ότι η δημοτικότητα ενός Βούλγαρου Λαζόπουλου, του Τριφόνοφ, κατάφερε να αγγίξει το 24%.

► Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Ρουμανία τον Σεπτέμβριο με αφορμή την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να υπογράψει επένδυση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε ως συνέπεια την αποπομπή του, συνεχίζεται: κινήθηκαν διαδικασίες δυσπιστίας κατά της ρουμανικής συγκυβέρνησης, που τελικά αποπέμφθηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο. Κάθε βαλκανική χώρα κι η κρίση της.

► «Είκοσι δύο χρόνια από την απόσχιση της αλβανοκρατούμενης τέως σερβικής επαρχίας…» γράφει ο Τζίμας στην Καθημερινή για το Κόσοβο. Μα το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ δεν το γνωρίζει; Κι αυτός διάβαζε το 1999;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!