Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (2/10/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (2/10/2021)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο Έντι Ράμα συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Κίσιντζερ, με τον Σόρος, με τον Ερντογάν και με τον Μπορέλ. Για την ειρήνη στα Βαλκάνια προφανώς.

► Η Αλβανή υπουργός Υποδομών Μπαλούκου συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος Σκρέκα και συζήτησαν για τον τομέα της ενέργειας. Οι Βαλκάνιοι υπεργολάβοι και οι συμπράξεις τους τρίβουν τα χέρια τους. Ήδη ανακοινώθηκε εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δερόπολη…

► Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία «αναπτυξιακής βοήθειας» USAID επταπλασίασε το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί τις δράσεις της στη «Β. Μακεδονία»: από 8,2 σε 56,6 εκατομμύρια δολάρια. Πόσα ΝΑΙ χρειάζονται ακόμα;

► Μετά την εκπρόσωπο της Γερμανικής Ευρώπης Μέρκελ, και η Γερμανίδα πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Σπρέχεν Ντόιτς πατριώτες;

► Το Avaja, πολιτικό κίνημα των Ρομά, κατήγγειλε ότι σε διάφορες περιοχές της διπλανής χώρας οι Τσιγγάνοι καταγράφονται ως Τούρκοι, Αλβανοί ή «Μακεδόνες». «Σε όλους τους δήμους, οι απογραφείς ζήτησαν μόνο δελτίο ταυτότητας και δεν ρώτησαν για την εθνική ταυτότητα τους», δήλωσε η Σουλεϊμάνοβα, εκπρόσωπος του Avaja. Να μην ξεχνάμε και τη μουσουλμάνα Τσιγγάνα Σουλεϊμάν Σαμπιχά, που αγωνίζεται για ελληνικά σχολεία στην Ξάνθη.

► Η ένταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου τερματίστηκε προσωρινά με συμφωνία για την τοποθέτηση αυτοκόλλητων στις πινακίδες των σερβικών οχημάτων, και την αντικατάσταση των εγχώριων συνοριακών δυνάμεων ασφαλείας από τη ΝΑΤΟϊκή KFOR. Το ζήτημα των σερβικών πινακίδων στα οχήματα που δεν φέρουν το R της «Δημοκρατίας» του Κοσόβου εξελίχθηκε σε πόλεμο της πινακίδας. Σε τεντωμένο σκοινί τα Βαλκάνια.

► Ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας (PSD) Λίβιου Ντραγκνέα, που εξέτισε την ποινή του μετά από καταδίκη για διαφθορά, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη «Συμμαχία για την Πατρίδα». Το κόμμα αυτό δημιουργήθηκε από μέλη του κόμματος «Όλα για την πατρίδα», που με τη σειρά του είχε δημιουργηθεί από υποστηρικτές της «Σιδηράς Φρουράς» (αλλιώς «Κίνημα Λεγεώνας») του αρχιφασίστα Κοντρεάνου της δεκαετίας του 1940. Φαίνεται ότι στην 3ετή φυλάκισή του ο «σοσιαλδημοκράτης» μελέτησε επαρκώς το Mein Kampf…

► «Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των πολιτισμών της Μακεδονίας και της Ελλάδας»; Ερώτηση κρίσεως σχολικού εγχειριδίου Ιστορίας στη διπλανή μας χώρα. Ουδέν σχόλιον.

Σχόλια

Exit mobile version