► Στη Βουλγαρία, ο «τεχνοκράτης» Κιρίλ Πέτκοφ ψηφίστηκε πρωθυπουργός. Υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα νέα μικρά κόμματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολιτικής κρίσης στη Βουλγαρία. Θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για την πάταξη της διαφθοράς; Από το 1990 τάζουν οι εκλεγμένοι…
► Καταπώς φαίνεται πάντως, αν ιδρώσει πραγματικά για να τηρήσει κάτι ο Πέτκοφ, αυτό θα είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τον ξένο παράγοντα: ήδη δήλωσε ότι ψάχνει τρόπο να άρει το βουλγαρικό βέτο στην ένταξη της «Β.Μ.» στην Ε.Ε. Είναι άλλο ζήτημα αν θα τα καταφέρει, αφού 9 στους 10 Βούλγαρους ούτε να το ακούσουν δεν θέλουν.
► «Ο Άγιος Κλήμης είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας μας» δήλωσε ο Ζάεφ στη γιορτή του Αγίου, που ήταν μαθητής των Κύριλλου και Μεθόδιου. Έντονα αντέδρασαν οι Βούλγαροι, αφού ο Κλήμης θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Ορθόδοξης Βουλγαρικής Εκκλησίας, και ένας από τους επτά Αποστόλους της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Άγιε Κλήμη, βάλε το χεράκι σου!
► Το 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την τακτική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα της Αλβανίας. Ο Αλβανός υπουργός «Άμυνας» Νίκο Πελέσι δήλωσε ότι η βάση εγγυάται την ασφάλεια της χώρας. Αλεξανδρούπολη-Κουτσόβα-Μαύρη Θάλασσα, μια βάση δρόμος.
► O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και καθηγητής στο Αμερικανικό Κολέγιο των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, εκλεκτός του Ζάεφ, είναι ο νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, κατείχε διευθυντικές θέσεις σε κορυφαίες εταιρείες της χώρας (T-Mobile και A1), τις οποίες διαχειρίζονται η Deutsche Telekom και η Telekom Austria. Καλή προϋπηρεσία για το βαλκανικό οικόπεδο.
► Στη σερβική πόλη Sabac, μασκοφόροι χούλιγκαν που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος με ξύλα, σφυριά, ακόμη και μπουλντόζα. Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια…
► «Πώς γίνεται να έχουμε ήρωες από τη μια πλευρά και εγκληματίες από την άλλη;» αναρωτήθηκε ο Σερβοβόσνιος Αντγιέλκο Νόσοβιτς, πρόεδρος του Συνδέσμου Κρατουμένων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. «Το μόνο που ζητάμε είναι αυτό το δικαστήριο της αδικίας να αρχίσει επιτέλους να κάνει τη δουλειά του, και να δείξει σεβασμό σε όλα τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους». Αναφερόταν στους 1.652 Σερβοβόσνιους πολίτες που εξακολουθούν να αγνοούνται. Ναι, αλλά δεν μετράνε: είναι Σέρβοι.