Του Γιώργου Κυριακού

► Η Ιταλία χρηματοδοτεί τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών σε αλβανικό έδαφος με 16.500.000 ευρώ ετησίως, συν εγγύηση καταβολής 100.000.000 ευρώ για την επόμενη 5ετία.

► Επιπλέον, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία καταπολέμησης της διαφθοράς (μόνο στην Αλβανία – διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η διαφθορά είναι άγνωστη έννοια στην Ιταλία). Τουτέστιν, η Ρώμη χώνεται κι άλλο. Επιστροφή σε μέρες του 1939;

► Με τη συγκατάθεση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς, το ιταλικής έμπνευσης hot spot στην Αλβανία, χωρητικότητας 40.000 ψυχών, θα ανοίξει δρόμο σε αντίστοιχες «επενδύσεις» και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

► Διότι, πέρα από την μπίζνα και παρά τις αρχικές μουρμούρες για την «κακιά Μελόνι», δύσκολα κρύβεται η στόχευση της Ευρώπης να μετατρέψει τις βαλκανικές χώρες σε αποθήκες μεταναστών.

► Βέβαια το πρώτο τέτοιου είδους hot spot στα Βαλκάνια το ίδρυσε η Αυστρία (πού αλλού, στη Βοσνία). Η Δανία πάλι, είναι πιο προχωρημένη: νοίκιασε 300 κελιά φυλακής στο Κόσοβο για να αποσυμφορήσει τις δανέζικες φυλακές!

► Γενικώς δηλαδή η ανάπτυξη πάει τρένο στα Βαλκάνια…

► Την προοπτική δημιουργίας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ευθεία διασύνδεση με την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά συζητούν οι αρμόδιοι Ελλάδας, Κοσόβου, Σκοπίων, Αλβανίας. Τώρα μάλιστα, ησυχάσαμε.

► Υπάρχει βέβαια και η «εναλλακτική» του «τουρκικού» αερίου από τον νότιο κόμβο, που διέρχεται από τη Βουλγαρία. Με τόσο καλές επιλογές, τζάμπα ανησυχούσαμε.

«Χαιρετίζω τη δέσμευση της Βουλγαρίας να διαθέσει τουλάχιστο το 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες… για περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και οχήματα μάχης… για ασφάλεια στη Βουλγαρία και για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα. No comments.

► Στο Φόρουμ Ειρήνης (ανέκδοτο) στο Παρίσι, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός (ανέκδοτο) Κούρτι ανέφερε ότι η μόνη εναλλακτική είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. (ανέκδοτο). Πολλά ανέκδοτα μαζεύτηκαν, και πώς να γελάσει κανείς;

► Συνεχίζουν να συγκρούονται η Βουλγαρία και τα Σκόπια για το ποια χώρα εκ των δύο θα «προστατεύσει» τη μικρή σλαβόφωνη μειονότητα στην Αλβανία, με αφορμή τη γενική απογραφή του πληθυσμού εκεί.

► Η Ελλάδα, ως συνήθως, είναι υπεράνω αυτών, οπότε δεν ασχολείται διόλου με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία – κι ας είναι πολύ μεγαλύτερη της σλαβικής. Ασχολείται όμως ο Ράμα (για να τη μικρύνει).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!