Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (16/9/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (16/9/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► Η Κροατία αδειάζει από τη μετανάστευση. Όμως γιόρτασε την επίθεση του 1993, που εγκαινίασε την εθνοκάθαρση του 1995 στην Κράινα. Από γιορτές μίσους καλά πάμε.

► Κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16 στη Ρουμανία. Θα μας τα πάρουν τα καλά παιδιά;

► Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία από την 1η Ιανουαρίου. Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια, λένε. Όμως «αγοράζουμε πυραύλους για τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την επίθεση της Ρωσίας το… 1915. Και κόμβο που θα ενώνει ελληνικά λιμάνια με τα λιμάνια της Βουλγαρίας εξήγγειλαν στη ΔΕΘ. Τον κόμβο πυρκαγιών και πλημμυρών δεν τον είδαν.

► Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Προετοιμάζει τις εκλογές στους Σερβικούς Δήμους αλλά όχι την Ένωση Σερβικών Δήμων. Προετοιμάζει και τους Μεσογειακούς Αγώνες. Μήπως δοθεί και πρόσβαση στη θάλασσα; Εμείς από εδώ, συνηθισμένοι.

► O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, καταχέρισε την πρόεδρο του Κοσόβου για τη σημερινή κρίση. Της υπενθύμισε την Ένωση Σερβικών Δήμων. Στην ίδια γραμμή και η Γερμανία. Ουπς!

► Το βουλγαρικό λόμπι στις ΗΠΑ επιχειρεί να αποτρέψει την ανακήρυξη του Σεπτεμβρίου ως μήνα «Μακεδονικής-Αμερικανικής Κληρονομιάς». Η Βουλγαρία επέστρεψε το ψήφισμα της γερμανικής βουλής για τη μακεδονική γλώσσα. Βγάζει τη γλώσσα της. Εμείς την καταπίνουμε.

► Η Γερμανία, που χρηματοδοτεί στα Δυτικά Βαλκάνια δομές κατάρτισης, ανησυχεί για τη διαρροή εγκεφάλων. Ποιος εγκέφαλος θέλει 3 και 60;

► Μετά την απαγόρευση «φιλορωσικών» ΜΜΕ στη Μολδαβία, τώρα σκέφτονται τι θα κάνουν με το ίντερνετ. Αλλά… καμιά σχέση με τη λογοκρισία, δηλώνουν.

► O πρόεδρος των Σκοπίων θα υπογράψει νόμο fast-track για τη μείωση ποινών. Φωτογραφίζονται μεγιστάνες σε υποθέσεις διαφθοράς. Να τους κάνουμε σεμινάρια για το ακαταδίωκτο;

► «Polako»=«χαλαρώστε». Χρησιμοποιείται ευρέως στο νησάκι-κάστρο Μάμουλα του Μαυροβουνίου, που έχει μετατραπεί σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Polako πρώην σύντροφοι.

► Το Επιμελητήριο Σκοπίων-Τουρκίας και ο Ερυθρός Σταυρός Σκοπίων έχτισαν σχολείο στην Τουρκία με το όνομα «Μακεδονία-Τουρκία». Πάλι πίσω μείναμε.

► Περισσότερες από 8.000 κινέζικες κάμερες βιομετρικής παρακολούθησης θα εγκατασταθούν στο Βελιγράδι. Πρόοδος, ε;

► Οι αυξήσεις σε συνταξιούχους, αγρότες, νέους αλλά χωρίς πρόβλεψη για το περιβάλλον, που είναι αβαντάζ της αντιπολίτευσης (η οποία αποχώρησε από το Κοινοβούλιο), δείχνει ότι στη Σερβία πάνε για εκλογές.

► Η Σερβία αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εκκλησία, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς στη συνάντηση των Δ. Βαλκανίων στα Σκόπια. Μας υποχρέωσε πάλι…

► Ποιους στοχοποιούσε η ελληνοαλβανική ναυτική άσκηση «Joint Ionian Livex 2023»;

► Ετοιμάζεται ο Μητσοτάκης να υπογράψει τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών; Φαντάσου να ήταν υπέρ.

Σχόλια

Exit mobile version