Του Γιώργου Κυριακού
► Μέσα σε 5 λεπτά ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Αλβανίας για το 2024, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
► Το ποσοστό που καταβάλλει η αλβανική οικογένεια για τρόφιμα είναι 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που καταβάλλει η μέση ευρωπαϊκή οικογένεια. Για διασκέδαση, η αλβανική οικογένεια ξοδεύει 4 φορές λιγότερα από τη μέση ευρωπαϊκή. Ο… προϋπολογισμός που λέγαμε.
► Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισε τη συνέχιση της Δυτικής στρατιωτικής παρουσίας στο βόρειο Κόσοβο (μονάδες EULEX και KFOR). Τόση σταθερότητα που έφεραν, θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη.
► Τα Σκόπια δήλωσαν ότι νιώθουν περήφανα διότι, αν και μία από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, ήταν μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Να με λένε Βαλεντίνα κι ας ψοφάω από την πείνα.
► «Η παρουσία της Ιταλίας και της Γερμανίας στα Βαλκάνια θα πρέπει να γίνει το κύριο μέρος της δράσης μας προς την Ανατολή» δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ. Διακρίνουμε φαεινές για νέο Άξονα, ή είναι ιδέα μας;
► Περισσότερες από 1.000 περιοχές στη Βουλγαρία έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας. Α πα πα, τι γίνεται βρε παιδί μου στην τριτοκοσμική Βουλγαρία…
► Μέχρι στιγμής 6 «φιλορωσικούς» τηλεοπτικούς σταθμούς και 31 ιστοσελίδες έκλεισαν οι αρχές στην Μολδαβία. Καλές οι θεμελιώδεις ελευθερίες, αλλά για την πάρτη μας μόνο.
► Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μαρτσέλ Τσολάκου αντιτάχθηκε στην απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να εκδώσει σχολικά εγχειρίδια στα μολδαβικά (στην Ουκρανία ζει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ρουμάνων και Μολδαβών).
► Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκου, δεν υπάρχει μολδαβική γλώσσα. Μολδαβία υπάρχει κύριε πρωθυπουργέ; Πείτε μας, μην σφαχτούμε με τους Ρώσους τζάμπα και βερεσέ!
► Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Φλορίν Κίτσου και δύο πρώην υπουργοί Υγείας κατηγορούνται ότι το 2021 παρήγγειλαν πολύ περισσότερα εμβόλια κατά του COVID από όσα χρειαζόταν η χώρα τους, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημιά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μόλις προκάνετε, περάστε κι από εδώ κυρ-εισαγγελέα.
► Πολλοί Γερμανοί αγοράζουν σπίτια στα θέρετρα του Μαυροβουνίου. Ήρεμη και φτηνή ζωή, λένε. Κάτι τέτοια έλεγε κι ένας Άγγλος γκαντέμης που αποφάσισε να μετακομίσει στις εξωτικές (πλην υπό βρετανική κατοχή) Μαλβίνες, αγγλιστί Φόκλαντ… ένα μήνα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με την Αργεντινή.