Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιείται το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., καθώς και την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Άκαρπες ήταν οι συνομιλίες την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης, με τους ηγέτες της Ε.Ε., να μεταθέτουν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σε επόμενη σύνοδο στις αρχές του 2024, μετά την άρνηση της Ουγγαρίας να συναινέσει σε αύξηση του πακέτου χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, παρά το διαφαινόμενο συμβιβασμό σε μια σειρά άλλα θέματα (μεταναστευτικό, αμυντικές δαπάνες κ.ά.). Την ίδια στιγμή, με την αποχή της Ουγγαρίας, εγκρίθηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία ενώ πρόοδος υπήρξε και σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Μολδαβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας επί της αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για την ένταξη της Ουκρανίας. Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η αναθεώρηση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ουκρανία, ζητώντας αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, δύο θέματα που απασχολούν έντονα τη χώρα μας.
Νωρίτερα, την Τετάρτη 13/12 πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, επανεπιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ε.Ε. για επέκταση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ε.Ε. θέτει ως προαπαιτούμενο μια σειρά μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές, την ώρα που τα πακέτα χρηματοδοτήσεων ανοίγουν δρόμο στη γεωπολιτική διείσδυση των βασικών παικτών της Ευρώπης στην περιοχή. Η παράταση της συζήτησης βέβαια περισσότερο αντανακλά ανταγωνισμούς και αντικρουόμενα σχέδια για την περιοχή, με τις μεταρρυθμίσεις να αποτελούν απλά το προκάλυμμα. Άλλωστε στην περιοχή αυτή, έχει ενεργό παρουσία τόσο η ΗΠΑ ενώ και δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Ρωσία ασκούν σημαντική επιρροή.
Για τη χώρα μας, η σύνοδος αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ομηρία του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές, κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και κατά παραγγελία του καθεστώτος Ράμα. Η ελληνική πλευρά, έθεσε για μια ακόμη φορά ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, την επίλυση του ζητήματος αυτού, τονίζοντας πως δεν αφορά μια διμερή διαφωνία αλλά ένα ζήτημα ουσίας για την ποιότητα των θεσμών της δικαιοσύνης στη γειτονική μας χώρα, δηλώνοντας διατεθειμένη να φτάσει μέχρι και το βέτο αν απαιτηθεί.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλέον εκπαιδευτεί στα παζάρια της ΕΕ. Γνωρίζει ότι η απειλή βέτο μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε άλλους τομείς (π.χ. οικονομικές ενισχύσεις), ασχέτως αν η ίδια είναι διατεθειμένη να κάνει πράξη του δικαιώματος αυτού ή αν η συνολικότερη στρατηγική της υπηρετεί μια στάση διεκδικητική ικανή να πιέσει τα Τίρανα, να άρουν τη συνθήκη ομηρίας του Μπελέρη. Μεταναστευτικό, οικονομία, ουκρανικό, Μπελέρης μπαίνουν στο ίδιο τραπέζι, χωρίς μια ενιαία στρατηγική, χωρίς μια διακριτή εθνική θέση, μόνο και μόνο για να φέρουν πιθανά οφέλη από τις διάφορες καραμπόλες και ισορροπίες των κρατών της Ε.Ε.
Στην πράξη η ελληνική κυβέρνηση συναινεί, χωρίς να διαμορφώνει τις βασικές πλευρές του, στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό σχέδιο, όπως αυτό εκφράζεται –όταν επιτυγχάνεται γαλλογερμανικός συμβιβασμός– από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παζαρεύει απλά μερικά κονδύλια παραπάνω για να παράσχει εκδουλεύσεις στο ευρωπαϊκό κέντρο (βλέπε ρυθμίσεις για πρωτογενή παραγωγή, μεταναστευτικό κ.ά.).
Ν.Τ.