της Καίτης Μυλωνά*

Είναι κάποιες φορές που είναι τόσα πολλά τα σημάδια που πλέον είναι φανερή και υπαρκτή η αλλαγή. Όχι, ότι πριν δεν υπήρχε αυτό που τώρα χαρακτηρίζεται ως αλλαγή. Απλά τώρα γίνεται απροσχημάτιστα και χυδαία.

Αναφέρομαι στα σημάδια / γεγονότα που συμβαίνουν στα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε., τα οποία συνιστούν πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά της πολιτικής της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί ως όργανο της εκτελεστικής εξουσίας των Βρυξελλών μόνο για να επικυρώνει τις αποφάσεις της με τη βοήθεια της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (της δεξιάς δηλαδή) συνεπικουρούμενο τις περισσότερες φορές και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαιτεί από υποψήφια μέλη της Ε.Ε. «χαρτί» υπακοής / υποταγής στην Κομισιόν, η πρόεδρος καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνει στο απυρόβλητο, το πρόγραμμα για την άμυνα της Ε.Ε. καθυστερεί  εξαιτίας παζαριών με τους κατασκευαστές όπλων και το κερασάκι στην τούρτα, η υπόνοια ότι τρεις ηγέτες της Ευρώπης «πιάστηκαν» στα πράσα με ναρκωτικές ουσίες.

Κάποιες σύντομες αναφορές που δείχνουν σε τι βαθμό αυταρχισμού και παρακμής έχει φθάσει η Ε.Ε.:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Μετσόλα

Η πρόεδρος του Ε.Κ., κ. Μετσόλα σε εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι» που θεωρώ ότι σημαίνει την ανάπτυξη κάποιου προβληματισμού για διάφορα θέματα, παρουσίασε το όραμά της για μια πιο έξυπνη, ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη, δηλώνοντας ότι «η εποχή των υποθετικών σταυροδρομίων έχει τελειώσει. Μόνο ένας δρόμος απομένει: μπροστά και μαζί». Τι σταυροδρόμια και προβληματισμούς, η κυρία έχει όραμα, μόνο ένας δρόμος υπάρχει, αυτός που προτείνει η ίδια και η γνωστή παρέα των Βρυξελλών.

Η κ. Μετσόλα θέλει μια Ευρώπη με λιγότερη ρύθμιση, προφανώς για να μην είναι απαραίτητη η υπαγωγή σε κανόνες. Όλα τα θεωρεί μπίζνες, ακόμη και το ΕΚ, του οποίου προεδρεύει και λέει: «Χρειαζόμαστε την αποφασιστικότητα ‒το πολιτικό θάρρος‒ για να δείξουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε μια ήπειρος σε άνοδο. Για να αποδείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε δουλειές».

Αναφερόμενη στην άμυνα, η Μετσόλα δήλωσε: «Το να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα και την ασφάλεια είναι το πρώτο βήμα. Αλλά η επένδυση χρημάτων στο πρόβλημα δεν θα το λύσει από μόνη της. Η ένωση των αμυντικών μας βιομηχανιών είναι η έξυπνη κίνηση προς τα εμπρός.» Συγχώνευση και ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών σε βάρος του κράτους πρόνοιας, δηλαδή μπίζνες!

Αντόνιο Κόστα – Βούτσιτς and Βαλκάνια

Στις 13-15 Μαΐου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, πραγματοποίησε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια και συναντήθηκε με τους προέδρους έξι χωρών, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Β. Μακεδονίας, της Βοσνίας-Εργεζοβίνης και της Αλβανίας. Σκοπός ήταν ένα πολιτικό «μασάζ» ως προετοιμασία για την ένταξή τους στην Ε.Ε. Μετά τις συναντήσεις εκδόθηκαν από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα απαραίτητα δελτία Τύπου με τις ομιλίες του κ. Κόστα. Οι λέξεις αγαπησιάρικες με τονισμό του πόσο απαραίτητη είναι συμμετοχή τους στην Ε.Ε. για τα ίδια τα κράτη και ότι «η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί την πιο σημαντική γεωπολιτική επένδυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι και προσωπική μου δέσμευση».

Για τη Β. Μακεδονία λέει, ότι μαζί με τη συμφωνία τους στην Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να δηλώσουν και τη στήριξή τους στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα, για το Μαυροβούνιο λέει: Δεν υλοποιείτε μόνο μεταρρυθμίσεις, αλλά διατηρείτε και πλήρη ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε., δηλαδή υποστηρίζοντας μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

Ακόμη πιο ιδιαίτερα, για τη Σερβία, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Βούτσιτς, ξεκινάει χαρούμενα: «Χάρηκα που άκουσα ότι η ολοκλήρωση της Ε.Ε. παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για εσάς και τη νέα κυβέρνηση. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι αυτό να μεταφραστεί γρήγορα σε συγκεκριμένες δράσεις και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». Στη συνέχεια, αφού του λέει ότι «η πλήρης ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επίλυση διμερών ζητημάτων αποτελούν επίσης απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβασή σας», δηλαδή για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., ενώ συνεχίζει: «Και φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, από αυτή την άποψη, ότι, όπως γνωρίζετε, τα βασικά στοιχεία της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας μας περιλαμβάνουν τη σαφή καταδίκη της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υποστήριξη προς την Ουκρανία για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.»

Αυτό ήταν, τα κοινωνικά / πολιτικά φρονήματα επέστρεψαν δια στόματος Αντόνιο Κόστα, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς. Προσωπικά, μου θύμισε παλιές «ένδοξες» εποχές της χούντας των συνταγματαρχών, που μου ζητούσαν να καταδικάσω τον κομμουνισμό, αλλιώς θα χάσω το δικαίωμα να είμαι φοιτήτρια.

Pfizergate:Παραβίαση κανόνων διαφάνειας από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση των εμβολίων για την COVID-19. Μόνο που τώρα με δικαστική απόφαση αποφασίστηκε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύτηκε προσωπικά μια συμφωνία για τα εμβόλια.

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας, μη χορηγώντας πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής του φαρμακευτικού γίγαντα Pfizer.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, μετά από καταγγελία που υπέβαλαν το 2023 οι New York Times, αποφάσισε ότι η Επιτροπή «δεν έχει δώσει εύλογη εξήγηση που να δικαιολογεί» την απόρριψη του αιτήματος ενός δημοσιογράφου για πρόσβαση στα μηνύματα.

Το χειρότερο είναι ότι η δικαστική απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη. Από βιαστικά διευθετημένες συμφωνίες για τη μετανάστευση με δικτάτορες της Βόρειας Αφρικής, μέχρι άνετες θέσεις εργασίας για πολιτικούς συμμάχους και την περιφρόνησή της για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η φον ντερ Λάιεν έχει ήδη δημιουργήσει μια φήμη που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την παραβίαση των πολύπλοκων κανόνων της Ε.Ε. χάριν πολιτικής σκοπιμότητας. «Είναι μια σοβαρή γρατσουνιά στην εικόνα της φον ντερ Λάιεν», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο που εργάζεται», πρόσθεσε.

SAFE: Πρόγραμμα για την Άμυνα της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα για την άμυνα της Ε.Ε. καθυστερεί λόγω παζαριών για την ένταξη ξένων κατασκευαστών όπλων και συγκεκριμένα σκοντάφτει στις λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες εταιρείες μπορούν να συνάψουν συμβόλαια, αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Συγκεκριμένα, σχετικά με το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να κερδίσουν οι κατασκευαστές όπλων εκτός Ε.Ε. βάσει των όρων της συμφωνίας.

«Υπάρχουν ορισμένες χώρες που θα προτιμούσαν να έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη ευελιξία» στην ένταξη ξένων κατασκευαστών όπλων στο πρόγραμμα, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η Πολωνία βιάζεται για μια τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα!

Την ίδια στιγμή που τα ποσοστά παίζουν –λόγω ευελιξίας προφανώς‒  η φον ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να αποκαλύψει τον «εκπληκτικό» μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, ο οποίος δεν θα είναι στο ίδιο στυλ, όπως ξέρουμε. Θέλει να τα ενοποιήσει όλα σε 1 ή 2 ταμεία, ενώ οι περισσότερες χώρες αντιδρούν.

* Η Καίτη Μυλωνά είναι μέλος των Φίλων της Φύσης

Παραπομπές

‒ Metsola calls to “re-launch Europe as a global power”: www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20250513IPR28380/metsola-calls-to-re-launch-europe-as-a-global-power
Remarks by President António Costa at the joint press conference with President of Serbia Aleksandar Vučić: www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2025/05/13/remarks-by-president-antonio-costa-at-the-joint-press-conference-with-president-of-serbia-aleksandar-vucic/
Pfizergate: Commission broke transparency rules over von der Leyen texts, court rules: www.euractiv.com/section/politics/news/pfizergate-commission-broke-transparency-rules-over-von-der-leyen-texts-court-rules/
EU’s €150bn defence loan plan held up by haggling over inclusion of foreign arms makers: www.euractiv.com/section/defence/news/eus-e150bn-defence-loan-plan-held-up-by-haggling-over-inclusion-of-foreign-arms-makers/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!