Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τα ανύπαρκτα κονδύλια για καθαρισμούς δασών θα έχουν σαν αποτέλεσμα να καεί ότι έχει απομείνει. Της Κατερίνας Παγουλάτου.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει την «πρεμιέρα» της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αρχίζει επίσημα αύριο 1 Μαΐου, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 27 Απριλίου στα Μαύρα Βουνά του Αράξου έζωσε με… μαύρα φίδια όλους τους εμπλεκόμενους στη δασοπυρόσβεση της Δυτικής Ελλάδας. Μπορεί η πυρκαγιά να περιορίστηκε σχετικά γρήγορα και να αποτράπηκε η εξάπλωσή της στο δάσος της Στροφυλιάς, όμως το ερώτημα τι θα γίνει αν υπάρξει επόμενη φορά συνεχίζει να… καίει. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά φέτος με τα περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς ελέω… κρίσης τα απαιτούμενα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση έγιναν στάχτη και μπούρμπερη. Έτσι, μέχρι ώρας, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί για καθαρισμούς δασών και αντιπυρικές εργασίες, τα κονδύλια για τα νυχτερινά και τις αργίες των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών δεν έχουν εγκριθεί, ενώ το κύμα φυγής που καταγράφεται στο Πυροσβεστικό Σώμα (βλ. εξελίξεις στο ασφαλιστικό), δεν προβλέπεται να καλυφθεί από καινούργιο προσωπικό. Κι όλα αυτά όταν η βλάστηση είναι φέτος πλούσια, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για θερμό καλοκαίρι. Όσο για την προστατευόμενη από τη συνθήκη Ramsar περιοχή Κοτυχίου-Στοφυλιάς (έκτασης 48.000 στρεμμάτων), που αποτελεaί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στην Ευρώπη, εξακολουθεί να περιπολείται από ένα(!) πυροσβεστικό όχημα.
Κονδύλια, γιοκ
Οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για «δύσκολο καλοκαίρι». «Από παντού αναφέρονται ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στην Αχαΐα Δημήτρης Φιλιππάτος, συμπληρώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει τρία χρόνια να λάβει επιχορήγηση για τον τομέα ευθύνης του. Η νομαρχία προσπαθεί να καλύψει με ίδιους πόρους «τα κατεπείγοντα», με τον κ. Φιλιππάτο να τονίζει ότι το έργο της Πολιτικής Προστασίας «δεν γνωρίζει εποχές» και δεν μπορεί να έγκειται «στο φιλότιμο» των εμπλεκόμενων. «Ας στείλουν τουλάχιστον τα οφειλόμενα» λέει. Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, μείωσε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους κατά 30%.
Στο μηδέν η πρόληψη
Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Φερτάκης σημειώνει ότι και φέτος τα βασικά προβλήματα της αντιπυρικής περιόδου εστιάζονται στην έλλειψη προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) και στον τομέα της πρόληψης που είναι ανύπαρκτη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φερτάκη, η Περιφερειακή Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας του ΠΣ (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος) υπολείπεται κατά 300 πυροσβέστες, εκτίμηση που προκύπτει από το γεγονός ότι αποτελεί περιφέρεια υψηλής επικινδυνότητας.
«Όταν μιλάμε για την ασφάλεια του πολίτη, θα πρέπει η πολιτεία να είναι πιο προσεκτική. Δεν ζητάμε αυξήσεις. Ζητάμε βασικά πράγματα ώστε η υπηρεσία να λειτουργήσει καλύτερα» λέει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, καθώς όπως σημειώνει «με βάση τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στο παρά ένα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης».
Είκοσι χρόνια… εποχικός
«Δουλεύουμε τζάμπα», είναι η απάντηση του πρόεδρου των Συμβασιούχων Πυροσβεστών Δ. Ελλάδας Γιώργου Οικονομόπουλου, στο ερώτημα τι θα γίνει φέτος που τα κονδύλια για τα νυχτερινά του κλάδου προβλέπονται δραστικά μειωμένα.
Μεγάλος αριθμός από τους 670 συμβασιούχους δασοπυροσβέστες στη Δυτική Ελλάδα δουλεύουν 20-22 χρόνια ως εποχικοί χωρίς να δικαιούνται ακόμη πυρανθεκτικές στολές, όπως λέει.
Ο κ. Οικονομόπουλος τονίζει ότι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση ότι θα επαναφέρει τις πεντάμηνες συμβάσεις (από οκτάμηνες σήμερα) έχει θορυβήσει τους δασοπυροσβέστες, δηλώνοντας ότι «αν ισχύσει κάτι τέτοιο δεν αποκλείουμε να παραιτηθούμε όλοι». Υπογραμμίζει ότι στην Πυροσβεστική υπάρχει αντικείμενο, ώστε να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, αν το Σώμα «αναλάβει την πρόληψη των πυρκαγιών και την αναδάσωση, όπως θα έπρεπε». Τέλος, σχολιάζοντας το κύμα περικοπών στη δασοπυρόσβεση καταλήγει: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση. Ας κόψουν τα λεφτά των 160 βουλευτών. Στο κάτω-κάτω αυτοί απέτυχαν. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει συνδικαλιστικός ιστός. Αν υπήρχε, με αυτά που συμβαίνουν, δεν θα μιλούσαμε τώρα εδώ. Θα ήμασταν στο δρόμο».