Εποχή αγοροπωλησιών βουλευτών εντός της Βουλής. Μεταγραφές, κόντρες για χρίσματα και εξασφάλιση θέσης σε εκλόγιμες θέσεις. Το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις γιατί παρακολουθούμε τη σταδιακή αποσύνθεση των μικρών κομμάτων. Για ΑΝΕΛ και Ποτάμι, πέρασαν οι καλές μέρες των μεγάλων ποσοστών. Τώρα, δύσκολα ξαναμπαίνουν αυτόνομα στην Βουλή, έχοντας φυλλορροήσει. Η Ένωση Κεντρώων βλέπει έκπληκτη(;) τον βουλευτή Σαρίδη να υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, και όπως φαίνεται τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει. Ο Τέρενς Κουίκ «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος» (ΑΝΕΛ), ο Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) θέλει να ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά η Γεννηματά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία. Ο Θεοδωράκης (Ποτάμι) φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τη Ν.Δ., γεγονός που τάραξε πολύ το Μαξίμου. Τα ήξεις-αφήξεις του Θεοδωράκη για τις Πρέσπες, εκνεύρισαν τον Τσίπρα και το πρώτο που έκανε ήταν να δώσει πλήρη ενημέρωση σε Μέρκελ και πρεσβεία για τη δυσκολία που συναντά. Μέχρι στιγμής, δύο του Ποταμιού θα ψηφίσουν κατά της Συμφωνίας και μάλλον έχουν εξασφαλίσει θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. (ο ποδηλάτης Αμυράς και ο ΑΕΚτζής, ανανεωτικός, πλανόδιος από όλα τα κόμματα, Ψαριανός…). Το παζάρι συνεχίζεται.

Όμως, ο Τσίπρας ανησυχεί για το τι κάνουν οι Αμερικανοί σχετικά με το  σκάνδαλο Novartis. Τα στοιχεία τα κρατάει το FBI με τις καταθέσεις των κρυφών μαρτύρων και ο Τσίπρας θα ήθελε να τα έχει ώστε να τα ρίξει κι αυτά στον εκλογικό αγώνα. Ο ενάρετος πρώην διοικητής της ΚΥΠ (έστω για λίγο) και νυν υφυπουργός Δικαιοσύνης (που φήμες λένε ότι αυτός είναι ο περίφημος «Ρασπούτιν») είχε δηλώσει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί, αλλά τα «κλειδιά» τα κρατούν οι Αμερικανοί, που θέλουν να ψηφιστεί πρώτα η συμφωνία και μετά θα δουν τι θα κάνουν συγκεκριμένα.

Από το βήμα της Βουλής, ανταλλάχθηκαν φιλοφρονήσεις ανάμεσα σε Π. Καμμένο και Β. Λεβέντη, γεγονός που υπογραμμίζει ότι «κάτι» ψάχνουν ώστε να διασωθούν εκλογικά και στο όνομα της κοινής στάσης για τη Μακεδονία. Βέβαια, ο Καμμένος έχει και τα συμβόλαια με τον Τσίπρα, που λήγουν μεν αλλά δεν επιτρέπουν πολλές κινήσεις μέχρι να τελειώσει το σύμφωνο συμβίωσης που είχαν συνάψει. Στην κατάσταση αυτή, ακόμα κι η Παπακώστα που μετέχει της κυβέρνησης δήλωσε προβληματισμένη και μη δεδομένη για το τι θα ψηφίσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάθαμε και το όνομα Πετσίτης. Αμηχανία για λίγο στο λαλίστατο Μαξίμου, μέχρι ο Παππάς να δώσει την γραμμή: Ναι, βοηθούσε αφιλοκερδώς μέχρι τα τέλη του 2015, αρχές του 2016, οπότε χώρισαν οι δρόμοι μας, αφού ο παλιός φίλος και συμμαθητής μεταπήδησε στον «ιδιωτικό τομέα». Διακριτοί οι ρόλοι. Άλλο υπουργός μέλος της κυβέρνησης, άλλο στέλεχος ιδιωτικών ομίλων. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Παππάς δεν πηγαίνει στα μπουζούκια, όπως ο φίλος του που ξόδευε μεγάλα ποσά στη Δημητρίου, και δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός ότι είναι οπαδός της Νήαρ Ηστ (που ανήκει τώρα και στον Πετσίτη), αφού η Καισαριανή είναι προσφιλής τόπος του…

 

Τόνια Κάλπη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!