Τα μέλη του SΟSΤΕ το νερό ακύρωσαν την ενημέρωση επενδυτών από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ. Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιήσουν τις ζωές μας». Του Λευτέρη Αρβανίτη
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες πώλησης της ΕΥΑΘ, με τη διοίκηση της εταιρίας να στρώνει το χαλί στους επενδυτές και το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα. Όλα αυτά ενώ το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την πώληση της εταιρίας και την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τη Suez να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναλάβει τις τύχες της επιχείρησης.
Μια πρώτη γεύση τα μέλη του SOSTE το Νερό έδωσαν την Τετάρτη, όταν πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ενημέρωση των επενδυτών από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ. «Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό, εμπόρευμα δεν είναι, ανήκουν στο λαό» ήταν το βασικό σύνθημα που φώναξαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, ενώ όταν ξεκίνησε η ενημέρωση των επενδυτών από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ κ. Παπαδάκη εισέβαλαν στην αίθουσα και έπειτα από έντονο διάλογο με τα μέλη της Διοίκησης, η διαδικασία διεκόπη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Ταμείο, οι δύο κοινοπραξίες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της διαδικασίας οφείλουν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ εντός του προσεχούς Νοεμβρίου.
Παπαδάκης: Προσφέρουμε μια εύρωστη επιχείρηση
Πριν από την είσοδο των διαμαρτυρόμενων πολιτών στην αίθουσα και τη διακοπή της ενημέρωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης, αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, υπογραμμίζοντας ότι παρουσιάζει κέρδη της τάξης των 20,5 εκατ. ευρώ.
«Μετά από έτη ακινησίας, προχωρήσαμε σε προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων, τακτοποιήσαμε υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν έναντι της ΕΥΑΘ Παγίων, προχωρώντας σε συμψηφισμό με την εκτέλεση έργων από την πλευρά μας, και επιλύσαμε συμβιβαστικά ή δικαστικά διαφορές. Παράλληλα, απομακρύναμε μεγάλες ποσότητες λυματολάσπης που επί χρόνια συσσωρευόταν στο βιολογικό, προβλέποντας μάλιστα και επισφάλεια για φέτος στο ύψος των 3,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρήσαμε και σε ευρεία αντικατάσταση δικτύων», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα ανοίγεται «πεδίο δόξης λαμπρό», όπως υποστήριξε, με στόχο τη μείωση τόσο των ποσοτήτων νερού που δεν τιμολογούνται λόγω απωλειών του νερού όσο και του κόστους ενέργειας.
Κατά τον επικεφαλής της εταιρίας, είτε προχωρήσει η πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ είτε όχι, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και εταιρίας, ως προς το ποιος κατασκευάζει και συντηρεί τα έργα υποδομής: «Η εταιρία είναι εύρωστη οικονομικά: Είμαστε, αυτήν τη στιγμή, σε θέση να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων 100 εκατ. ευρώ στην πενταετία, με μηδενική ή μικρή αύξηση στα τιμολόγια», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαδάκη, αν φτάσουμε σε ιδιωτικοποίηση, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ, η αύξηση στα τιμολόγια μπορεί να κινηθεί στο 1%, ενώ με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ έως το 4%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. σημείωσε αύξηση 3,46% των μετά φόρους κερδών του στο α’ τρίμηνο του 2013, παρά τη μείωση του τζίρου κατά 4,71% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Καμία απάντηση στους πολίτες
Από την πρώτη στιγμή της εισόδου των πολιτών στο χώρο ο κ. Παπαδάκης αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματά τους με τα οποία ζητούσαν, επίμονα, να μάθουν γιατί πωλείται μια εταιρία με κέρδη 20 εκατ. ευρώ, αλλά και γιατί δεν παραβρέθηκε στην ενημέρωση των επενδυτών, ώστε να δώσει εξηγήσεις, κάποιος εκπρόσωπος του Ταμείου για την Αποκρατικοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) – ουσιαστικά, ο βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ.
Παράλληλα, οι αρμόδιοι από τη διοίκηση της εταιρίας διέκοψαν τη διαδικασία όταν ρωτήθηκαν γιατί παρά τις αντιδράσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης της εταιρίας, αλλά και παρ’ ότι τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων όσο και η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβουλίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα ώστε να εκφραστεί ο λαός της πόλης, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 51% της ΕΥΑΘ.
Στο πλευρό του κινήματος ο Αλ. Τσίπρας
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και να τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, το θέμα της «πώλησης του νερού». Μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κήπου -παρουσία περισσότερων από 2.500 πολιτών- βρέθηκαν ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ και ο Τommaso Fattori, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο λαός της πόλης και οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ θα φωνάξουν στην κυβέρνηση ένα μεγαλόφωνο «ελάτε να το πάρετε το νερό» και ζήτησε από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να προχωρήσουν «σήμερα», όπως είπε, στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νερό.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ειδικά σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στηλιτεύοντας τη θέση τους ότι «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση για το νερό» και υποστήριξε: «Ε, λοιπόν, ναι, για το νερό, για τη δημόσια Υγεία και το φυσικό περιβάλλον τη ρίχνεις την κυβέρνηση»!
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση που έγινε στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «το νερό είναι η ίδια η ζωή μας, ένα αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό» και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιήσουν τις ζωές μας».
Υποστήριξε πως η μάχη για το νερό δεν είναι μόνο μάχη για να αποτραπεί η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, αλλά «μάχη για την ίδια τη Δημοκρατία». Τόνισε ότι σήμερα μια μικρή μειοψηφία του 1% θέλει να επιβάλει τη θέλησή της στο 99% των πολιτών για λόγους αισχροκέρδειας.
Μπορούμε να πετύχουμε νίκες
Σημείωσε ότι στην υπόθεση του νερού οι νίκες του κινήματος των πολιτών ήταν μεγάλες σε όλο τον κόσμο και «μας δείχνουν το δρόμο». Επιβλήθηκαν δημοψηφίσματα και κερδήθηκαν με συντριπτικά ποσοστά, τόνισε, ενώ η αυτό-οργάνωση και η αντίσταση του κόσμου επέτρεψαν την επιστροφή των υδάτινων πόρων στο δημόσιο έλεγχο.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ξέρει» τις δυσμενείς επιπτώσεις στους πολίτες από τα προηγούμενα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά, όπως είπε, «θέλει να εξυπηρετήσει τους βαρώνους του νερού».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι οι κυβερνώντες και τα μεγάλα συμφέροντα θεωρούν τον ελληνικό λαό «αναλώσιμο», αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα καταφέρουν να βγάλουν από μέσα του το πνεύμα της αντίστασης. Σημείωσε, δε, ότι σε αυτή την προσπάθεια να ξεριζώσουν την ιστορική μνήμη της αντίστασης εντάσσεται και η πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.
Από την πλευρά του ο Tommaso Fattori μετέφερε την ιταλική εμπειρία του κινήματος. Στην Ιταλία, το 2011, μια παρόμοια πρωτοβουλία πολιτών και οργανώσεων κατάφερε συλλέγοντας υπογραφές να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δικτύων του, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για ιδιωτικοποιήσεις (η πρόταση των κινημάτων απέσπασε το 95%). Ο Tommaso Fattori ήταν ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας και έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικοποίησης του νερού σε όλον τον κόσμο, καθώς και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών. Στη συζήτηση της Θεσσαλονίκης εστίασε στην ιταλική περίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο το «Φόρουμ των κινημάτων για το νερό» κατάφερε να καταστήσει το δημοψήφισμα νικηφόρο.
Νέο ραντεβού στις 28 Ιούνη!
Το επόμενο «ραντεβού» του κινήματος SOSTE το Νερό ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου και στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε., όπου αναμένεται να παρευρεθεί και εκπρόσωπος και του ΤΑΙΠΕΔ.