Περισσότερα από 15 άτομα επιτέθηκαν την Τρίτη το βράδυ, φωνάζοντας φασιστικά συνθήματα στο κατειλημμένο βαγόνι του ΟΣΕ -έξω από τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ- όπου στεγάζεται τους τελευταίους μήνες το αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο Radio Revolt. Οι φασίστες φορούσαν κράνη και επιτέθηκαν με πτυσσόμενα κλομπ, ξύλα και μαχαίρια σε μέλη του ραδιόφωνου, που εκείνη την ώρα έκαναν εκπομπή. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης έβαλαν φωτιά στον χώρο με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, ενώ προσπάθησαν να αποκλείσουν μέσα στο βαγόνι τα μέλη του Revolt. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για δολοφονική επίθεση, ενώ κατά την αποχώρηση των επιτιθέμενων ακροδεξιών, επίθεση δέχτηκαν και δύο άτομα που βρίσκονταν τυχαία στο χώρο του Πανεπιστημίου και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού, καθώς το βαγόνι τυλίχθηκε στις φλόγες, με κίνδυνο η φωτιά να επεκταθεί και σε άλλους χώρους του ΑΠΘ. Αμέσως συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, καθώς και πολλοί φοιτητές που με κάθε μέσο προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά.
Εντύπωση προκαλεί η στάση τη πυροσβεστικής, που αρνήθηκε να μπει στην Πανεπιστημιούπολη χωρίς τη συνοδεία της αστυνομίας, παρ’ ότι κλήθηκε και από μέλη του πρυτανικού συμβουλίου. Τελικά και αφού το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς είχε σβήσει με τη συνδρομή αλληλέγγυων και μελών της φύλαξης του ΑΠΘ, ήρθαν στο χώρο δύο υδροφόρες του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς η πυροσβεστική και ενώ η φωτιά έκαιγε για περισσότερες από δύο ώρες, δήλωνε ακόμη αδυναμία επέμβασης  μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο.
Αμέσως μετά την επίθεση στο βαγόνι του Revolt μια καλοστημένη παράσταση στήθηκε από την αστυνομία στους γύρω δρόμους. Διμοιρίες έκαναν την εμφάνιση τους στην είσοδο της ΔΕΘ, μηχανές έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τους φάρους αναμμένους, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα διέκοψαν την κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία, χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν μόνο μετά τις επανειλημμένες εκλύσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ακροδεξιών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, καθώς στέκια και γραφεία πολιτικών οργανώσεων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο οργανωμένων φασιστικών ομάδων. Να θυμίσουμε ότι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου τα γραφεία του Δρόμου στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης, ενώ συνεδρίαζε μέσα σε αυτά η συντακτική ομάδα της «Άλλης Θεσσαλονίκης».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!