Φλασάκια με «αποδεικτικά» πλάνα μοιράζει η ασφάλεια Θεσσαλονίκης στους 17

  «[…] Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, απέρριψαν βίαια τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα.
Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινηθήκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο, που θα πραγματοποιούταν η παρέλαση των τμημάτων».

Δελτίο Tύπου Ελληνικής Aστυνομίας

Η παραπάνω ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης εκδόθηκε την 28η Οκτωβρίου, μετά τα γεγονότα της παρέλασης. Παραδόξως, μεταξύ των πολλών και εντέχνως κατασκευασμένων ανακριβειών που περιλαμβάνει, οι αστυνομικές Αρχές παραδέχονται και μια μεγάλη αλήθεια. Ότι χιλιάδες λαού έλαβαν μέρος στις διαμαρτυρίες εκείνης της ημέρας και οδήγησαν στην πραγματοποίηση για πρώτη φορά μιας λαϊκής, μεγάλης παρέλασης.
Τις μεγάλες κινητοποιήσεις εκείνης της ημέρας ακολουθεί μια οργανωμένη επίθεση σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα, ασκείται έντονη κριτική στην αστυνομία που δεν επενέβη και ξεκινά μια αλληλουχία γεγονότων που οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Σχεδόν 20 ημέρες μετά, 17 άτομα βρίσκονται, έπειτα από αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, κατηγορούμενα με σειρά πλημμελημάτων και καλούνται στην Ασφάλεια για να δώσουν… εξηγήσεις, παραλαμβάνοντας ταυτόχρονα και φλασάκια με τα πλάνα που «αποδεικνύουν» τη συμμετοχή τους, γεγονός που δικηγόροι και νομικοί χαρακτηρίζουν πρωτοφανές.

Έφτασαν τα «μπιλιετάκια»
Από την περασμένη Τρίτη ξεκίνησαν να καταφθάνουν σε 17 άτομα οι κλητεύσεις από την αστυνομία για να δοθούν εξηγήσεις, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Πριν ακόμη λάβουν οι 17, εις βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία, τις κλητεύσεις, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης με μια πρωτοφανή τακτική, είχε ανακοινώσει την ταυτοποίηση των στοιχείων, αυτών που θεωρούνται υπαίτιοι για την «ακύρωση» της στρατιωτικής παρέλασης.
Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, έσπευσε να φωτογραφίσει ως «υπαίτιους» των γεγονότων συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, κάποιοι από τους οποίους, μάλιστα, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν σε κοινές δράσεις.
Η υπόθεση νομικά θεωρείται γελοία. Καμία αξιόποινη πράξη δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα. Άλλωστε, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο θα είχαν προβεί -όπως άλλωστε συνηθίζουν, χωρίς ιδιαίτερη αφορμή- σε προσαγωγές και συλλήψεις. Τίποτα τέτοιο όμως δεν συνέβη. Γιατί, όμως, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τραβάει από τα μαλλιά μια ιστορία, που μπορεί να κάνει πραγματικότητα το παλιό, αλλά επίκαιρο -μετά και την εισβολή στη ΔΕΗ- τσιτάτο «οι δίκες θα γίνουν, του κράτους καταδίκες»;
Οι λόγοι είναι απλοί, εύκολα ερμηνεύσιμοι και απόλυτα συμβατοί με την πολιτική της νέας κυβέρνησης και την προσπάθεια καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Την 28η Οκτωβρίου παρέλασε ο λαός. Το γράφει, άλλωστε, και η ανακοίνωση της αστυνομίας. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν απέναντι στους επισήμους και απαίτησαν την αλλαγή της φυσιογνωμίας της παρέλασης. Μάλιστα, σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας μαθητές… έχασαν το βηματισμό τους μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και τάχθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών.
Την 28η Οκτωβρίου, η αστυνομία τρόμαξε. Οι πολιτικές εντολές εκείνη την ημέρα, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, ήταν σαφείς. Τσακίστε όσους διαμαρτύρονται. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, λίγο έλειψε να πιαστεί στα χέρια με τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, απαιτώντας τα ΜΑΤ να επιτεθούν στον κόσμο και να διαλύσουν το λαό -όπως γράφει και η ΓΑΔΑ- που διαμαρτύρονταν. Κάτι τέτοιο όμως για οποιοδήποτε λογικό άνθρωπο ήταν αδύνατο και ισοδυναμούσε με μακελειό.
Την 28η Οκτώβρη, τέλος, δόθηκε το πρώτο και απόλυτα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, δύο μέρες μετά τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους. Μια συμφωνία που είχε παρουσιαστεί ως σωτήρια για τη χώρα και ως σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Επιπλέον, η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε το άλλοθι στις κατασταλτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε διώξεις και ταυτόχρονα αποδέχτηκε το ρόλο του ως νομιμοποιητικός παράγοντας της κυβέρνησης, πριν ακόμη λάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη συγκρότηση του μαύρου μετώπου. Απομόνωσε, μάλιστα, τα συνθήματα μιας μικρής ομάδας ημίτρελων διαδηλωτών, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις μεγαλειώδεις αντιδράσεις του λαού της Θεσσαλονίκης.
Άλλωστε, στον Κάρολο Παπούλια, την καλύτερη απάντηση έδωσε ο Μανώλης Γλέζος, αγωνιστής που για πολλά χρόνια χαρακτηρίστηκε προδότης από τους σημερινούς συνοδοιπόρους του ΠΑΣΟΚ, στη νέα κυβέρνηση.
«Στη Θεσσαλονίκη σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσυρθεί, δηλαδή, το επίσημο κράτος αποσύρθηκε και οι πολιτικοί λαϊκοί φορείς παρελαύνουν μπροστά στον ίδιο το λαό. Το νόημα της 28ης αποκαθίσταται. Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε “Όχι” στην προσπάθεια της κατάργησης της ελευθερίας του λαού μας και σήμερα ο ελληνικός λαός είπε “όχι” στη μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο», δήλωσε την ίδια ημέρα ο Μανώλης Γλέζος, περιγράφοντας σε λίγες σειρές, με τον καλύτερο τρόπο, την ουσία των γεγονότων.

Ήμουν και εγώ στην παρέλαση
«Η δίωξη των 17, είναι δίωξη που στρέφεται εναντίον όλων μας», δηλώνουν συνδικαλιστές, μέλη κινημάτων και οργανώσεων και πολίτες που συμμετείχαν στη λαϊκή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και καλούν σε μεγάλη συνέλευση αλληλεγγύης, αύριο Κυριακή στις 12:00, στην ΕΔΟΘ. Παράλληλα, εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρώσει υπογραφές, αναλαμβάνοντας από κοινού με τους  17 διωκόμενους την πολιτική ευθύνη, για τα γεγονότα της ημέρας. Το πλήρες κείμενο υπογραφών έχει ως εξής:
«Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δημόσια δήλωση, δηλώνουμε ότι ήμασταν όλοι παρόντες στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας. Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ του λαού μας, με μοναδικό σκοπό να εκφράσουμε προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της πολιτείας την οργή και την αγανάκτησή μας, για την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων που εξαθλιώνει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, στερεί τη νεολαία από κάθε προοπτική εργασίας, εκποιεί το δημόσιο πλούτο και τη δημόσια περιουσία, αυξάνει τις στρατιές των ανέργων, συρρικνώνει την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια και επιβάλλει την εποπτεία και την πολιτική και οικονομική κηδεμονία στη χώρα μας. Για να εναντιωθούμε στη φτώχεια και την αδικία που μας επιβάλλουν και βιώνουμε σε κάθε φάση της ζωής μας.
Όλοι εμείς, οι χιλιάδες διαδηλωτές, δεν σταματήσαμε καμιά παρέλαση. Αντίθετα, δώσαμε στην επέτειο το πραγματικό της νόημα. Παρέλαση εκείνη τη μέρα έκανε ο λαός! Βροντοφωνάξαμε “Όχι” στην τρόικα , το Μνημόνιο, την αντιλαϊκή πολιτική! Μιλήσαμε για το δικαίωμά μας για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.
Το μαύρο μέτωπο της εξουσίας, με τον σχηματισμό δικογραφίας στοχοποιώντας 17 διαδηλωτές, παραμονή του Πολυτεχνείου, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Αφού στερεί από το λαό το ψωμί και κάθε κοινωνικό δικαίωμα, ποινικοποιεί το βασικό πολιτικό δικαίωμα του λαού, την ελευθερία να διεκδικεί και να διαδηλώνει!
Ό,τι κι αν κάνουν, όμως, δε μας φοβίζουν! Όπως στην απεργία στις 19-20 Οκτώβρη, όπως στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σ’ όλη την Ελλάδα, θα συνεχίζουμε ν’ αγωνιζόμαστε.

Εδώ και τώρα απαιτούμε να σταματήσει κάθε έρευνα και κάθε δίωξη σε βάρος όσων, στις 28 Οκτωβρίου 2011, υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία και καλούμε όλο το λαό να συμπαραταχθεί σ’ αυτό τον αγώνα».

Γιώργος Βορεινός

Πρωτόγνωρη πρακτική εκφοβισμού και φίμωσης

Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και πρωτοφανής. Σε όσους φέρονται ως κατηγορούμενοι, μάλλον, για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και παράνομη βία –κάτι που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, παρέδωσαν και από ένα στικάκι. Τα στικάκια περιέχουν βίντεο από το διαδίκτυο, από τηλεοπτικά κανάλια κ.λπ., τα οποία δείχνουν πρόσωπα. Δηλαδή, λένε «εμφανίζεσαι στο βίντεο να κάνεις αυτά τα πράγματα». Από τα βίντεο και χρησιμοποιώντας τις ταυτότητες μας ή και άλλα δεδομένα, π.χ. το Facebook, έκαναν την ταυτοποίηση και χρησιμοποιούν τα βίντεο για να μην έχει τη δυνατότητα να πει κάποιος ότι δεν συμμετείχε ή οτιδήποτε άλλο. Παρά την πολυετή πείρα μου στα δικαστήρια, για πρώτη φορά αντιμετωπίζω αυτήν την πρακτική.
Οι περισσότερες κατηγορίες θα έλεγα ότι είναι αστείες. Ουσιαστικά φέρονται ως κατηγορούμενοι αυτοί που συμμετείχαν σε μια πορεία, σε μια διαδήλωση, με συνθήματα καθαρά πολιτικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Πρέπει να πω ότι στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει μια τεράστια κινητοποίηση. Την Κυριακή στην ΕΔΟΘ έχει προγραμματιστεί μια μεγαλύτερη μάζωξη φορέων, κινήσεων, επιτροπών γειτονιάς, συνδικάτων κ.λπ. και τη Δευτέρα θα κάνουμε μαζική παράσταση στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ μετά θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτικές διώξεις, οι οποίες επιχειρούν να φιμώσουν το κίνημα, αλλά αυτό θα διογκωθεί και ενωτικά θα αγωνιστεί μέχρι να τους ανατρέψει.

Γιώργος Τζαμαδάνης,
δικηγόρος και ένας εκ των 17 που διώκονται.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!