Tο πρωί της Δευτέρας 31/5, με πρώτη την Τουρκία που ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ, δεκάδες κυβερνήσεις κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους για «εξηγήσεις» και καταδίκασαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό την ισραηλινή επίθεση. Αν εξαιρεθούν η Τουρκία και ο Ισημερινός που ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ και η Νικαράγουα που ανακοίνωσε αναστολή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ, δεν υπήρξαν από πουθενά συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει πως το Ισραήλ πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στο Σ.Α. του ΟΗΕ επεσήμανε τις …ευθύνες των ακτιβιστών. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε απερίφραστα πως «το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του σε θέματα ασφαλείας». Το Σ.Α., που συνεδρίασε με αίτημα της Τουρκίας κατέληξε, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και επιμονή των ΗΠΑ, σε μια συγκρατημένη δήλωση. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, παρά την επιμονή Τουρκίας και Νορβηγίας. Σε χλιαρούς τόνους και οι τοποθετήσεις της ΕΕ. Κανένας από τους διεθνείς οργανισμούς-προστάτες της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου δεν καταδίκασε άμεσα το Ισραήλ. Όλες οι δηλώσεις παρέμειναν στην υποκριτική θλίψη για τα θύματα και στην ανάγκη για διεξαγωγή «αμερόληπτης» έρευνας.
Από την πλευρά του ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε το Ισραήλ και χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα», Συρία και Λίβανος μίλησαν για κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ενώ η Αίγυπτος, προσπαθώντας να αποφύγει τις αντιδράσεις για τη δική της συμμετοχή στο δολοφονικό αποκλεισμό της Γάζας ανακοίνωσε το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως μια πρώτη απτή νίκη της προσπάθειας των ακτιβιστών.
Οργισμένη, όπως αναμενόταν εμφανίστηκε η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή της Ραμάλα μίλησε για «σφαγή», αλλά παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε δεν τόλμησε να προχωρήσει σε διακοπή των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.
Ρ. Μ.