Μόλις δύο εβδομάδες μετά την «Παγκόσμια Πορεία στην Ιερουσαλήμ», μια δεύτερη μεγάλη διεθνής κινητοποίηση ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των δράσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, φέρνοντας το ισραηλινό απαρτχάιντ σε δύσκολη θέση: η πρωτοβουλία «Καλωσήρθατε στην Παλαιστίνη 2012» γνωστή και ως «fly-tilla 2» (από τις λέξεις fly-πετάω και flotilla, που παραπέμπει στους στολίσκους για τη Γάζα).

Πρόκειται για ένα είδος κινητοποίησης που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι -την ίδια εποχή που η ελληνική, η τουρκική και η ισραηλινή κυβέρνηση εμπόδιζαν τον Στόλο της Ελευθερίας 2 να αποπλεύσει για την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας- και συνίσταται στην ταυτόχρονη μαζική άφιξη αλληλέγγυων στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, με σκοπό να ταξιδέψουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η φετινή πρωτοβουλία είχε ως διακηρυγμένο πρόγραμμα την άφιξη των αλληλέγγυων που θα δήλωναν ανοικτά ότι έρχονται για να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, στις 15 Απριλίου, την απευθείας μετάβασή τους στη Βηθλεέμ και την πραγματοποίηση ειρηνικών εκδηλώσεων εκεί.
Το ισραηλινό απαρτχάιντ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση είτε με εκατοντάδες αστυνομικούς στο αεροδρόμιο, είτε με φακέλωμα επιβατών και πιέσεις προς τις αεροπορικές εταιρίες να τους εμποδίσουν, πολλές εκ των οποίων ενέδωσαν (όπως η Lufthansa, η Jet2, η AirFrance, η Alitalia, η EasyJet και οι τουρκικές αερογραμμές).
Παρ’ ότι ο αριθμός των αλληλέγγυων που κατάφεραν να φτάσουν στο ισραηλινό αεροδρόμιο ήταν μικρότερος από πέρυσι, εντούτοις ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει ζήτημα: σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, μέχρι τη Δευτέρα, 78 αλληλέγγυοι ακτιβιστές είχαν κρατηθεί, εκ των οποίων 51 Γάλλοι, 11 Βρετανοί, 6 Ιταλοί, 5 Καναδοί, 2 Ισπανοί και από ένα άτομο από ΗΠΑ, Ελβετία και Πορτογαλία. Πάντα σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, 18 από αυτούς επέστρεψαν «οικιοθελώς» στις χώρες τους και οι υπόλοιποι/ες μεταφέρθηκαν σε δύο κέντρα κράτησης περιμένοντας την απέλασή τους. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεκάδες παραμένουν υπό κράτηση και πολλοί αλληλέγγυοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που ξεκίνησαν μαζική απεργία πείνας στις 17 Απριλίου, Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων. Επίσης, την Τρίτη, άλλοι 9 Γάλλοι ακτιβιστές φέρονται να κατέφθασαν αλλά απελάθηκαν αμέσως. Λίγοι αλληλέγγυοι/ες κατάφεραν να φτάσουν στα κατεχόμενα.
Σημαντική συμβολή στην κινητοποίηση είχαν και οι Ισραηλινοί αλληλέγγυοι/ες που κατέφθασαν στο αεροδρόμιο και συνελήφθησαν επίσης. Οι περισσότερες -αν όχι όλες- φωτογραφίες συλλήψεων αφορούσαν τους Ισραηλινούς ακτιβιστές.
Το μεγαλύτερο, όμως, φιάσκο για το Ισραήλ ήταν το γεγονός που αποκάλυψε η εφημερίδα Χααρέτζ επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών: από τα 1.200 άτομα που αρχικά είχαν βάλει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη «μαύρη λίστα» για τους 470, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι ακτιβιστές. Ανάμεσά τους Γάλλος διπλωμάτης με τη σύζυγό του ή μεγαλοστέλεχος γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού, που επενδύει εκατομμύρια ευρώ. «Προσβάλαμε εκατοντάδες ξένους πολίτες λόγω υποψιών και προσφέραμε στην άλλη πλευρά μια νίκη σε ασημένια πιατέλα. Προκλήθηκε απευθείας ζημιά στον τουρισμό και το καλό όνομα του Ισραήλ», προσέθεσε.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!