Το συνέδριο με θέμα «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα», υπήρξε εξ αρχής ένα ανοιχτό ως προς τη διαμόρφωσή του εγχείρημα. Η ίδια η κεντρική ιδέα της συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από την επίγνωση και την προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων για το κεντρικό ζήτημα του υπαρξιακού προβλήματος της χώρας, φάνηκε να ενεργοποιεί τον προβληματισμό και τη διαθεσιμότητα ενός δυναμικού. Η συμμετοχή ενός κύκλου ανθρώπων, ευρύτερου τόσο από τους φίλους της εφημερίδας Δρόμος που είχε την αρχική πρωτοβουλία, όσο ακόμη και από την εμβέλεια της επιτροπής που το διοργάνωσε, έκρινε σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία και τον χαρακτήρα του.

Μετά το πέρας των εργασιών του διημέρου, που διεξήχθη στις 18 & 19 Μαΐου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, δηλώσαμε την καταρχήν απόφαση να συνεχίσουμε, διατηρώντας ενεργούς τους διαύλους επικοινωνίας που ανοίχθηκαν με αφορμή το συνέδριο και αναζητώντας από κοινού τα επόμενα βήματα. Ήδη έχει σταλεί ένας πρώτο σημείωμα για την πολιτική και την οργανωτική αποτίμηση του συνεδρίου, σε όλους τους συνέδρους, στοιχεία του οποίου μπορεί κανείς να βρει τόσο στο site (yparxiakoellada.gr) όσο και στην σχετική εκπομπή με τίτλο «Μια πρώτη αποτίμηση και εικόνα του συνεδρίου. Ένα ξεκίνημα με ελπιδοφόρα ωριμότητα», ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα ερωτηματολόγιο, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει γνώμες, προτάσεις και ιδέες από όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία.

Τέλος προετοιμάζονται και οι πρώτες δια ζώσης συναντήσεις, κατά τόπους, για να συζητηθεί τόσο η μέχρι τώρα εμπειρία του συνεδρίου όσο και τα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • την αξιοποίηση και τη διάδοση των παραγόμενων του συνεδρίου,
  • το βάθεμα της αναζήτησης γύρω από τις βασικές θεματικές του,
  • τη μεταφορά της ιδέας του συνεδρίου και σε άλλες πόλεις με τη διοργάνωση ημερίδων και συζητήσεων.

Ερωτηματολόγιο προς τους συνέδρους

Όπως ήδη είπαμε το ερωτηματολόγιο έχει σκοπό να συγκεντρώσει γνώμες, ιδέες και προτάσεις από όσους συμμετείχαν στη διαδικασία του συνεδρίου. Εκτιμούμε, πως –όπως φάνηκε και στη διαδικασία της καταληκτικής συνέλευσης– υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, και επιμένουμε πως ένα εγχείρημα κερδίζει το ενδιαφέρον και την αξιοπιστία του και από την ικανότητα να εφευρίσκει τρόπους συμμετοχής και από κοινού διαμόρφωσης. Επιδιώκουμε η μικρή αυτή έρευνα να είναι ένας τέτοιος τρόπος, που είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συνοδευτεί και από τη δια ζώσης συζήτηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων.

Πιο συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο, αποτελείται από τρεις ενότητες:

  • Η πρώτη αφορά το διήμερο του συνεδρίου και διερευνά το ενδιαφέρον των θεματικών συνεδριών καθώς και την αποτίμηση της όλης διοργάνωσης.
  • Η δεύτερη έχει σκοπό να διερευνήσει τα επόμενα βήματα, τα ενδιαφέροντα και τις προτάσεις των συνέδρων, καθώς και τα πεδία πιθανής εμπλοκής / συμβολής τους.
  • Η τρίτη, επιδιώκει να χαρτογραφήσει το ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου, και την ενασχόληση των συνέδρων με κοινωνικά ζητήματα και τυχόν εμπλοκή τους σε συλλογικές κινήσεις.

Ήδη, μέσα σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 100 σύνεδροι έχουν απαντήσει στα ερωτήματα, της μικρής αυτής έρευνας. Από τις μέχρι τώρα απαντήσεις:

  • Γίνεται φανερό το ενδιαφέρον για τη συνέχεια του εγχειρήματος
  • Αποτυπώνεται η συμμετοχή κόσμου με διαφορετικές κοινωνικές εμπειρίες, διαδρομή και προφίλ,
  • Αρκετοί είναι αυτοί που βάζουν τη λογική του επείγοντος στην οικοδόμηση εναλλακτικών πολιτικών απαντήσεων
  • Ενώ τέλος από πολλούς/ες τονίζεται η ανάγκη να γίνουν βήματα με σοβαρότητα με επίκεντρο τη δημιουργία χώρων διαλόγου και σε άλλες περιοχές, που θα βαθύνουν τον προβληματισμό γύρω από τις θεματικές του συνεδρίου.

Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο θα συλλέγονται μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ενώ μετά το κλείσιμο αυτής της διαδικασίας θα δημοσιοποιηθούν στατιστικά στοιχεία των απαντήσεων και τα αντίστοιχα συμπεράσματα.


Τρεις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα yparxiakoellada.gr

Γιάννης Μαύρος: Μετά τη λαϊκή ετυμηγορία

Νίκος Σίμος: «Βελούδινα» γεράκια και βαθύ κράτος στις ΗΠΑ προτείνουν τον παγκόσμιο πόλεμο για να μην χαθεί η πλανητική τους κυριαρχία!

Πέπη Ρηγοπούλου: Κεντροαριστερά χωρίς Κέντρο και Αριστερά;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!