Έτοιμος για όλα τα νομικά μέσα ο Δήμος Παύλου Μελά
του Τάσου Σταμπουλή*
Ο χώρος του πρώην εργοστασίου της Αγνό στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης (νυν Δήμος Παύλου Μελά) αποτελεί έναν από τους ελάχιστους αδόμητους χώρους της περιοχής και γι’ αυτό διεκδικήθηκε από το περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνημα της πόλης, προκειμένου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Η διεκδίκηση ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και απασχολεί την τοπική κοινωνία, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις εκάστοτε Διοικήσεις του δήμου.
Ιστορικό
Τη δεκαετία του 1950 το Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Γεωργίας) παραχώρησε στην Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης – Αγνό, οικοδομικό τετράγωνο έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, προκειμένου να στεγάσει τις εγκαταστάσεις της. Τη δεκαετία του 1990 η Αγνό μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στον Λαγκαδά, ενώ το 2003 μεταβιβάζει το ακίνητο στην Αγροτική Τράπεζα. Στο μεταξύ ρυμοτομήθηκαν από το δήμο περίπου 3,3 στρέμματα της αρχικής έκτασης, ενώ ο τότε Δήμος Σταυρούπολης με ρυμοτομικό διάταγμα και στα πλαίσια του Πολεοδομικού Σχεδιασμού χαρακτηρίζει την έκταση ως χώρο πρασίνου. Η ΑΤΕ μέσα σε διάστημα μερικών μηνών μεταπουλάει το ακίνητο σε ιδιώτη έναντι υψηλού τιμήματος, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση, καθώς με βάση τις πολεοδομικές διατάξεις η αξιοποίηση του χώρου από ιδιώτη ήταν αδύνατη. Ωστόσο, στο Κτηματολόγιο το εν λόγω ακίνητο εμφανίζεται να έχει έκταση περίπου 16 στρεμμάτων (και όχι 13 που κανονικά θα έπρεπε κατόπιν της ρυμοτόμησης).
Το 2012 παρουσιάστηκε σε ημερίδα του ΤΕΕ μελέτη αξιοποίησης του οικοπέδου, όπου ανάμεσα σε «πράσινες ζώνες, κήπους και ανοιχτούς προσβάσιμους χώρους σε όλους τους πολίτες» προβλέπονταν και (τι άλλο;) «κτίρια υψηλής ποιότητας και εμπορικά κέντρα». Και παρά την πρόθεση του τότε δημάρχου να συμφωνήσει στην τέτοια «αξιοποίηση», το σχέδιο δεν προχώρησε.
Εγκατάλειψη
Η σημερινή Διοίκηση του δήμου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά προκειμένου να ακυρωθεί η μεταβίβαση από την ΑΤΕ στην οικογένεια Αλεξόπουλου και η έκταση να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο και μέσω αυτού να αποδοθεί στο δήμο. Επίσης, για να αποκατασταθεί και να αποτυπωθεί στο Κτηματολόγιο η ακριβής έκταση του οικοπέδου κατόπιν της συντελεσθείσας ρυμοτόμησης. Από την άλλη μεριά οι σημερινοί ιδιοκτήτες αιτούνται από τον δήμο να βεβαιώσει ότι λόγω παρέλευσης δεκαπενταετίας από την τελευταία έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου η απαλλοτρίωση δεν έχει συντελεστεί. Στο μεταξύ, η έκταση εξαιτίας της εγκατάλειψης ρημάζει και έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Το σίγουρο είναι ότι ούτε η περιοχή ούτε το πολεοδομικό συγκρότημα αντέχει άλλο τσιμέντο, ενώ και τα δύο διψάνε για πράσινο.
* Ο Τάσος Σταμπουλής είναι Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών
Ανάκληση της απόφασης παραχώρησης ζητά ο δήμος
Με επιστολή (19 Οκτωβρίου 2015) προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Δήμος Παύλου Μελά ζητά την ανάκληση της παραχώρησης της έκτασης του πρώην εργοστασίου της Αγνό στη Σταυρούπολη. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «Από το έτος 1990 ο υπέρ ου η παραχώρηση έπαυσε να χρησιμοποιεί την παραχωρηθείσα έκταση και τις σε αυτή εγκαταστάσεις προς εκπλήρωση του κοινωφελούς σκοπού, επεξεργασίας-αποθήκευσης και παστερίωσης γάλακτος και μετεγκαταστάθηκε στο 14ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά. Έκτοτε οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν καταστεί ετοιμόρροπες και επικίνδυνες για την ασφάλεια αλλά και την υγεία των περιοίκων, καθώς η παραχωρηθείσα έκταση είναι γεμάτη απορρίμματα και χρησιμοποιείται μάλιστα σαν καταφύγιο από χρήστες ναρκωτικών ουσιών».
Από το 1972 η περιοχή έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος και σήμερα ο Δήμος ζητά την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης «λόγω ματαιώσεως του σκοπού της παραχώρησης ο οποίος και αποτελεί τη νόμιμη προϋπόθεση διατηρήσεώς της ως ισχυρής». Η μεταβίβαση της έκτασης σε ιδιώτη, από την Αγροτική Τράπεζα, περιπλέκει την υπόθεση, αλλά με βάση τα προηγούμενα η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά είναι αποφασισμένη να κινηθεί με νομικό τρόπο μέχρι ο κοινόχρηστος χώρος να παραχωρηθεί στον Δήμο.