Η πρωτοτυπία των μορφών εργατικής διαμαρτυρίας στην Ασία δεν παύει να εκπλήσσει.

Στη Νότια Κορέα, δύο εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία Χιουντάι σκαρφάλωσαν σε ηλεκτρικό πυλώνα και ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν μόνο όταν η εταιρία δώσει πλήρη εργασία στους 13.000 προσωρινά απασχολούμενους εργάτες που έχει στο δυναμικό της. Ο Τσοι Μπιουνγκ Σεουνγκ και ο Τσουν Ουι Μπονγκ αναρριχήθηκαν στον ύψους 45 μέτρων πυλώνα κοντά στο εργοστάσιο της Χιουντάι που βρίσκεται στη πόλη Ουλσάν στις 17 Οκτωβρίου, έστησαν μια μορφή πλατφόρμας, δέθηκαν ώστε να μην πέσουν, και από τότε ζουν εκεί.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τσόι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κοιμόμαστε, τρώμε και κάνουμε την ανάγκη μας εδώ». Οι δύο εργάτες συντηρούνται χάρη στις προμήθειες φαγητού και νερού που κάθε μέρα αποστέλλουν μέλη συνδικάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσόι, 38χρονος πρώην part time εργάτης στη Χιουντάι, απολύθηκε από την εταιρία το 2005 αφού έλαβε μέρος σε απεργία που αποσκοπούσε να πιεσθεί ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας να προσλάβει τους «προσωρινούς», ως εργαζόμενους πλήρους ωραρίου. Ο σύντροφός του στη διαμαρτυρία είναι μέλος του συνδικάτου των προσωρινά εργαζομένων.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία οχημάτων της χώρας, πέμπτη παγκοσμίως, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους μερικού ωραρίου, που έχουν λιγότερους μισθούς και δικαιώματα από τους συναδέλφους τους. Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη ασιατική χώρα, εν μέσω μιας πολιτικά ζεστής περιόδου, καθώς τον Δεκέμβριο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, ενώ ακόμα και το υπουργείο Εργασίας ασχολήθηκε με το θέμα, με αποτέλεσμα η Χιουντάι να υποσχεθεί ότι μέχρι το 2016 θα προσλάβει με πλήρες ωράριο 3.000 εργαζόμενους. Υποσχέσεις που δεν καθησύχασαν τον Τσόι, ο οποίος έπειτα από 8 έτη ατελέσφορου νομικού αγώνα και εκκλήσεων σε πολιτικούς, αποφάσισε να «δοκιμάσει κάτι διαφορετικό».
Η εταιρία αποκάλεσε τη διαμαρτυρία «ατυχή», δηλώνοντας ότι θα συναντήσει σύντομα τους ηγέτες του συνδικάτου των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Οι δύο διαμαρτυρόμενοι έχουν πλέον ξεπεράσει τον ένα μήνα πάνω στον πυλώνα, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης. Το παράδειγμά τους μάλιστα μιμήθηκαν και άλλοι, καθώς άλλες 4 ομάδες εργατών έχουν ανέβει σε πυλώνες ανά τη χώρα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Σημειώνουμε ότι πέρυσι, μια Νοτιοκορεάτισσα ακτιβίστρια έμεινε σε γερανό ναυπηγείου ύψους 35 μέτρων για 309 ημέρες, διαμαρτυρόμενη για τις απολύσεις στην εταιρία βαριών βιομηχανικών δραστηριοτήτων Χαντζίν.   

Η.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!