Ψηφίστηκε μόνο από το ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο για την υγεία.

Του Μάριου Διονέλλη.

«Ο διάλογος γίνεται πριν και όχι εκ των υστέρων», απάντησαν οι γιατροί στον Ανδρέα Λοβέρδο μετά την πρόσκλησή του για διάλογο, κατόπιν όμως της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την υγεία. Πάντως, έστω και κατόπιν εορτής, οι ενώσεις των γιατρών θέτουν και πάλι τα ζητήματα όπως οι αμοιβές τους, το σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων αλλά και το επίμαχο εισιτήριο των 5 ευρώ για την εξυπηρέτηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Στη συνέλευσή τους, την Πέμπτη, οι γιατροί αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αλλά και της κατάληψης του υπουργείου Υγείας μέχρι την Παρασκευή, οπότε και επρόκειτο να συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους.
Προηγήθηκε ένα ογκώδες συλλαλητήριο την Τετάρτη -ημέρα ψήφισης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου- με το οποίο απάντησαν οι γιατροί στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν χιλιάδες γιατροί, μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, μέλη της Ομοσπονδίας Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ αλλά και μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς εξέφρασαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών.

Μάχη και εντός Βουλής
Εντός της Βουλής η κυβέρνηση «πέρασε» -όπως ήταν αναμενόμενο- το πολυνομοσχέδιο με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών και με τον κ. Λοβέρδο να κάνει λόγο για «συντεχνίες που δεν επιτρέπουν στις κυβερνήσεις και στις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες να κάνουν αυτό που είναι σωστό για τη χώρα», προκαλώντας την οργή των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.
Για τη χειρότερη συντεχνία, αυτή των υπουργών- έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ενώ για την εγκαθίδρυση σχέσης «εμπόρου με πελάτη» στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα νοσοκομεία έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, διαβλέποντας κοινωνική έκρηξη λόγω των συνεπειών «του πλέον αντιδραστικού νομοσχεδίου από την εποχή της μεταπολίτευσης».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «διαλύεται ό,τι έχει απομείνει απ’ τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», παρουσιάζοντας σε αντιδιαστολή το ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών στο σύνολο της δημόσιας υγείας, που με βάση το νέο νόμο ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, όταν μέχρι πρότινος μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε το 1%». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως με μειωμένους πόρους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει το ΕΣΥ, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε υποθήκευση στις τράπεζες. Σύμφωνος με τις «εξυγιαντικές δομές» εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, το οποίο όμως καταψήφισε ζητώντας απλά διευκρινίσεις των πτυχών της πολιτικής που εισάγει το νομοσχέδιο.

«Θα καταπέσει στην πράξη»
Πάντως οι γιατροί δηλώνουν πως το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη, αφού ο πολίτης καλείται πλέον να μετάσχει σε ένα αναποτελεσματικό και φαύλο σύστημα. Σε δηλώσεις του, μία μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γ. Ελευθερίου, τόνισε πως «η ταλαιπωρία που έρχεται για τους πολίτες θα είναι μεγαλύτερη και χειρότερη από αυτή που προκλήθηκε εξαιτίας των απεργιών των γιατρών» και προειδοποίησε πως σε κάθε προσπάθειά της να περάσει Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση θα βρίσκει μπροστά της τους γιατρούς.
Ήδη η πρώτη αντίδραση από τους «πελάτες» πλέον του συστήματος υγείας ήρθε την Πέμπτη, όταν εκατοντάδες συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, ζητώντας παράλληλα αξιοπρεπείς συντάξεις και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συνταξιούχοι επέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή, ενώ, για μία ακόμα φορά, δεν τους επετράπη η προσέγγιση στο «άβατο» του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!